Kusters, Trujillo en Perec

Een prachtige roman over een slavin in een apenbroodboom, voetbalverhalen van Carolina Trujillo, een gaaf boek over wat we niet weten en meer nieuwe titels.

null Beeld null

Wiel Kusters

Cossee, €24,99

Eergisteren werd Wiel Kusters, de in Spekholzerheide geboren biograaf van Pierre Kemp en Kees Fens, 70 jaar. Ter gelegenheid daarvan verschijnen zijn verzamelde gedichten 1978-2017, met uitzondering van de gedichten voor kinderen, onder de titel Leesjongen. Uit de cyclus 'Leven op stoomschepen': Op een vochtig laken/ blijft het serviesgoed staan./ Als de glazen elkaar raken/ zal het tafelblad vergaan. Met cd waarop Kusters 34 gedichten voordraagt, waaronder dat over de uitvaart van Gerrit Kouwenaar.

Carolina Trujillo

Ambo Anthos, €15

Al die Nederlanders die denken dat Johan Cruijff de uitdrukking 'en un momento dado' aan het Spaans heeft geschonken, zijn niet goed wijs. Het is geen gebruikelijke uitdrukking, maar ze bestond wél al gewoon, vertelt Carolina Trujillo in Meisjes in blessuretijd, de bundeling van de zeven verhalen die de schrijfster (Montevideo, 1970) in de afgelopen jaren bijdroeg aan het voetbaltijdschrift Hard Gras. In de roman Rayuela, een hinkelspel (1963) van Julio Cortázar komt 'en un momento dado' ook al voor.

Wilma Stockenström

Aldo Manuzio, €17,50

De Zuid-Afrikaanse toneelspeelster Wilma Stockenström (1933) is ook vertaalster en auteur. Haar novelle De expeditie naar de baobab uit 1981 werd eerder in het Engels vertaald door J.M. Coetzee, en verschijnt nu in de Nederlandse vertaling van Gerrit de Blaauw. Stockenström laat een oude slavin die in een apenbroodboom woont haar verhaal doen, in prachtige taal en met subtiele waarnemingen.

Marcus de Sautoy

Nieuwezijds, €29,95

'In de voortdurende strijd van de mens tegen de dood is de wetenschap onze beste bondgenoot', schrijft Oxford-hoogleraar wiskunde Marcus du Sautoy in de inleiding van Wat we niet kunnen weten. Verkenningen langs de randen van onze kennis. Du Sautoy is de favoriete wiskundige van Ionica Smeets, die afgelopen week bij de presentatie van de Nederlandse vertaling van zijn boek met hem in gesprek ging.

Martijn van Calmthout las vorig jaar de oorspronkelijke versie en gaf die vier sterren. 'In zijn nieuwe boek, het eerste waarin hij als hoogleraar publiek begrip van wetenschap verder kijkt dan alleen de wiskunde, zit Du Sautoy achter zijn bureau in Oxford en stelt zich een simpele vraag: weten we eigenlijk wat we niet weten? ', schreef Van Calmthout. 'Op weg naar het grote gapende onbekende klaart hij keer op keer op superieure wijze de klus van uitleggen en inzichtelijk maken van moeilijke onderwerpen.'

null Beeld null

Hanco Jurgens en Ton Nijhuis (red.)

Boom, €20

Na de hereniging van de twee Duitslanden in 1989 is de aandacht van de Nederlanders voor het wel en wee van het buurland dat ons lot zo sterk bepaalt sterk afgenomen. We gaan er gemakshalve maar van uit dat het Duitsland van Angela Merkel een baken van stabiliteit in een woelige wereld is. Maar in werkelijkheid gist en broeit het bij de oosterburen. In de bundel De vleugels van de adelaar presenteert het Duitsland Instituut een handzaam overzicht van de recente Duitse geschiedenis.

De vluchtelingencrisis veroorzaakte grote opschudding in het Duitse politieke landschap, waarin de smeulende animositeit tussen het dominante West-Duitsland en de zich miskend voelende Ossies opnieuw oplaaide. Een mooi hoofdstuk is gewijd aan de metamorfose die Berlijn heeft ondergaan, tot een magneet voor migranten, kunstenaars en toeristen. Veel aandacht is er ten slotte voor de spanningen die de Duitse dominantie in de Europese Unie met zich meebrengt.

null Beeld null

Georges Perec

De arbeiderspers, €24,99

'Iedereen droomt weleens. Sommige mensen herinneren zich hun dromen, veel minder mensen vertellen ze en zeer weinigen schrijven ze op. Waarom zou je ze trouwens opschrijven, aangezien je weet dat je ze alleen maar zult verraden (en ongetwijfeld verraad je tegelijkertijd jezelf?).' Tussen mei 1968 en augustus 1972 noteerde de Franse schrijver Georges Perec (1936-1982) zijn dromen in zijn dagboek.

In De duistere winkel (Privé-domein) zijn er 124 beschreven. Perecs fascinatie met zijn dromen zou te maken hebben met de psychoanalyse die hij onderging om het verlies van zijn Joodse ouders te verwerken - zijn vader sneuvelde in de Tweede Oorlog, zijn moeder verdween spoorloos, verdwijning werd een centraal thema in Perecs oeuvre.

null Beeld null

Helen Czerski

Maven, €22,00

Wat je ook kunt worden als je groot bent: bubbelfysicus. The Guardian-medewerker Helen Czerski bestudeert luchtbellen om hun effect op het weer en het klimaat beter te begrijpen. In Ober, er zit natuurkunde in mijn soep legt ze uit wat de natuurkundige principes zijn achter popcorn, soep, koffie en andere alledaagse zaken.

null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden