Kussende meisjes splijten Marokkaanse samenleving

Het begon als een intiem moment op een dakterras in Marrakech, maar is uitgegroeid tot een zaak waar heel Marokko zich mee bemoeit. Twee meisjes werden al zoenend betrapt en riskeren nu een gevangenisstraf van een half tot drie jaar.

Een Marokkaans meisje loopt door de straten van Tanger. Foto dient ter illustratie, de persoon heeft niets te maken met de rel rondom de twee zoenende meisjes.Beeld AFP

Sanaa (16) en Hajar (17) omhelsden en zoenden elkaar op het dakterras van Sanaa's huis. Een onverwachte getuige zag hen, zette de twee meisjes op de foto en stuurde die naar de familie van Sanaa. Een familielid stapte naar de politie. Dezelfde dag nog werden de meisjes gearresteerd.

Het gebeurt vaker dat homoseksuele stellen worden vervolgd in Marokko, maar nog nooit ging het om twee vrouwen. Marokkaanse organisaties voor mensenrechten grepen de zaak dankbaar aan om schande te spreken van het verbod op homoseksualiteit. Ook zij weten dat vrouwen doorgaans meer medelijden opwekken dan mannen. Laat staan twee minderjarige meisjes.

De roep om een einde aan de strafbaarstelling van homoseksualiteit weerklonk deze week overal in Marokko. Negentien organisaties voor mensenrechten riepen vrijdag op artikel 489 te schrappen uit het Wetboek van Strafrecht. Dat artikel is een begrip. Er staat in dat 'losbandige of onnatuurlijke daden met een individu van hetzelfde geslacht' strafbaar zijn. Ook de twee wetsartikelen erna zijn controversieel: daarin worden seks buiten het huwelijk en overspel verboden.

De Alternatieve Beweging voor Individuele Vrijheden voerde campagne met een foto van de twee oprichtsters. Ze zitten dicht tegen elkaar aan, de een tussen de benen van de ander, en kijken je aan met de stelling: 'Wij zijn heteroseksueel en steunen LHBT-rechten.' In Marokko is er sprake van een 'socio-religieuze inquisitie', zegt een van hen in een interview met een Frans magazine. 'Homoseksualiteit wordt gezien als een zonde. De Marokkaanse samenleving is diep-conservatief en religie heeft steeds meer overwicht gekregen in de loop der jaren.'

Tegelijkertijd is er een tegenbeweging gaande, ziet de schrijfster Leïla Slimani. 'De Marokkaanse wetgeving is compleet middeleeuws en staat ver af van de realiteit', zei ze gisteren tegen het tijdschrift TelQuel. 'Er zijn normen die buitenechtelijke relaties verbieden, en homoseksualiteit, en overspel. En tegelijkertijd is praktijk compleet tegengesteld aan deze normen. Het wordt tijd dat burgers hiertegen in opstand komen.'

De twee meisjes zaten precies een week in de gevangenis - niet in een jeugdgevangenis, maar tussen de volwassenen - totdat ze donderdag werden vrijgelaten. 'Maar juridisch gezien wil dat niets zeggen', liet de advocaat van een van de meisjes weten aan TelQuel. 'Ze proberen de affaire te smoren, want ze is bezig te exploderen.' De advocaat wordt betaald door de Vrije Feministische Unie, een van de organisaties die de zaak aanzwengelde. Vrijspraak zit er volgens deze advocaat niet in. Hij zet in op een voorwaardelijke beoordeling.

De rechtszaak zou vrijdag zijn, maar werd op het laatste moment uitgesteld tot 25 november. Dat zou alles te maken kunnen hebben met de wereldwijde klimaattop, speculeerden de Marokkanen, die volgende week begint. Voor je het weet wordt Marokko zelf betrapt in een gênante pose.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden