Kus in hotelbar groeit uit tot forse mediarel

Wat in de krochten van de showbizzjournalistiek was begonnen, heeft in korte tijd geleid tot een serieuze politieke crisis in Maastricht.

Evert Santegoeds Telegraaf / Show Laat over concurrent Verlinde


Politici weten het. Spindoctors adviseren het. En ja, journalisten betreuren het soms: in een vlek, zo luidt de mantra van de crisiscommunicatie, moet je niet wrijven. In publicitaire nood doe je er verstandig aan snel te bekennen en verder stil te zijn - hopend dat de aandacht overwaait.


Albert Verlinde zal er aan hebben gedacht toen het SBS6-programma Show Laat vorige week dinsdag de korrelige foto van een zoenende Onno Hoes toonde. De volgende dag las hij meteen een verklaring voor in zijn eigen programma. Het was 'buitengewoon onhandig' van zijn man om als burgemeester van Maastricht in een hotelbar te zoenen met een veel jongere vriend. Maar, zo zei Verlinde, 'we zijn twee volwassen mensen en het is aan ons om hierover na te denken.'


Klaar. Over en sluiten. Toch?


Blijkbaar niet als je regerend roddelvorst van Nederland bent en je tegenstrevers van concurrerende entertainmentmedia zijn. Wat in de krochten van de showbizzjournalistiek begon, is vanavond onderdeel van een politiek crisisoverleg in Maastricht. Hoe kon een kus in een hotelbar - door de traditionele media aanvankelijk als privékwestie aangemerkt - uitgroeien tot een mediarel met naam: Onnogate?


Op donderdag 28 november komt er een mailtje binnen op de redactie van Show Laat. Ze ontvangen er wel honderd per dag, vaak met vragen of opmerkingen. Soms zit er een bruikbare tip tussen, zoals nu: iemand stuurt een bestand met daarin beeld van de zoenende Maastrichtse burgemeester. Na het weekend ontmoet hoofdredacteur Leon de Ruyter de tipgever in Maastricht. Hij wil zien met wie ze te maken hebben. Als de stiekeme fotograaf door de ballotage is, neemt Show Laat contact op met Hoes en de jongen op de foto om het verhaal te controleren.


Dat gebeurt niet met een snel belletje. Op dinsdagavond installeert Patty Brard, een van de gezichten van het programma, zich voor de telefoon. Een camera staat standby, voor het geval Hoes toestemming geeft het gesprek op te nemen. Dat doet hij niet. 'Gaan jullie ermee door?', wil hij wel weten. 'Wat zou je man hebben gedaan?', antwoordt Brard.


De jonge vriend van Hoes wil aanvankelijk niets met Show Laat te maken hebben. Hij bedenkt zich als hij de verklaring van Verlinde in RTL Boulevard hoort. Daarin wordt de zoen afgedaan als iets incidenteels. De 24-jarige besluit in te gaan op het aanbod van Show Laat om zijn verhaal te doen. Hij krijgt geld voor het interview dat Brard donderdag 5 december met hem afneemt - hoeveel wil de hoofdredacteur niet zeggen. Ook de stiekeme fotograaf heeft geld gekregen.


In de berichtgeving nemen SBS en De Telegraaf nieuws van elkaar over. Evert Santegoeds is sterverslaggever van de Privé-pagina's, maar ook gezicht van Show Laat. Op maandag 9 december speculeert de krant op wat er zoal nog meer 'onder de HOES-lakens' is gebeurd, afgelopen maandag blijkt dat Santegoeds een foto in handen heeft gekregen waarop de burgemeester met ontbloot bovenlijf poseert. Hij zou de foto hebben gebruikt voor zijn Grindr-profiel, een datingapp voor homo's.


De Telegraaf legt een duidelijk verband tussen Hoes' privéleven en diens politiek functioneren. VVD'ers zouden het 'spuugzat' zijn dat 'Maastricht zich op overdreven wijze wil profileren als homovriendelijke stad'. Volgens de krant is hij burgemeester geworden omdat leden van de vertrouwenscommissie ook homo zijn.


'Het is gewoon je werk doen', zegt Santegoeds, gevraagd of dit nieuws niet wat breder wordt uitgesponnen nu het de man van de concurrent betreft. Wel erkent hij dat er wat animositeit is tussen de twee. 'Vroeger waren we bevriend, maar later realiseerde ik me dat we nooit echt vrienden zijn geweest'. Ook Beau van Erven Dorens - voormalig presentator van RTL Boulevard, nu van Show Laat - is weinig berouwvol. 'Dit is de man op wie ik zelf twee keer een advocaat heb afgestuurd om leugens te rectificeren', zei hij in De Wereld Draait Door. 'We hebben het niet over mijn beste vriend.' In de eigen vlek wrijf je niet, immers. Maar in die van een ander wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden