Kurt Waldheim pleit zichzelf vrij in autobiografie

De Oostenrijkse oud-politicus Kurt Waldheim valt weinig te verwijten over zijn oorlogsverleden. Dat is althans de conclusie die hij zelf trekt in zijn vandaag onder de titel Het Antwoord verschenen autobiografie....

REUTER

Reuter

WENEN

De vroegere secretaris-generaal van de Verenigde Naties en oud-president van Oostenrijk erkent dat hij bijzonderheden over zijn militaire loopbaan tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft verzwegen. Hij had, beseft hij achteraf, er beter aan gedaan meteen open kaart te spelen over zijn lidmaatschap van nazi-organisaties en over het feit dat hij als Duits officier aan het front op de Balkan was gestationeerd.

Waldheim ontkent ook niet langer dat hij in Griekenland zes kilometer van Saloniki heeft gelegen, een stad waaruit duizenden Griekse joden naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd.

Maar volgens eigen zeggen kan Waldheim niet alleen volstrekt niet worden beticht van enige medeplichtigheid aan volkerenmoord of andere oorlogsmisdaden, hij wist er ook niets van. Zo was hij in de periode van de deportaties uit Saloniki juist op studieverlof in Wenen en verbleef daarna in Tirana en Athene, meldt hij in Het Antwoord.

Het feit dat hij tijdens zijn presidentschap internationaal uiterst omstreden raakte verklaart Waldheim uit een samenzwering tussen de Oostenrijkse socialisten en het Joodse Wereld Congres.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden