Kurt Thysbaert weet al waar Veendam ligt

Kurt Thysbaert: 'We beginnen tegen Haarlem, dat is heel ver van hier, geloof ik. Ik heb de kaart eens goed bekeken....

'Een kennis heeft me bij Eindhoven getipt. De club heeft me vier, vijf keer zien spelen en een aanbieding gedaan. Mijn contract met Diest liep af en ik wilde weg. Ik had al gesproken met Mol en Turnhout was ook geïnteresseerd. Maar ik had geen schitterend seizoen achter de rug, het zag er slecht uit.

Toen kwam Eindhoven, ik ben gaan praten met de mensen hier en de zaak was snel beklonken. Het contact beviel me, en het financiële aspect ook. Ze zeiden dat ik zus en zoveel kon gaan verdienen en dat dit en dat de faciliteiten waren. Daar ging ik vrij snel mee akkoord. En ik kan in Nijlen gewoon les blijven geven.

Ik ben heel tevreden, op alle punten, van bestuur tot spelersgroep. Ik had het niet beter kunnen treffen. De Nederlandse competitie is gezond en de clubs zijn gezond. En de mensen ook.

Ik ben goed geïntegreerd en heb al een paar goeie partijen gespeeld. Er is wederzijdse aanvaarding. Daar had ik toch schrik van. Je komt in Nederland terecht en je kent de Nederlanders hè. Als je op reis gaat, en je komt een groep Nederlanders tegen, dat is een hoop lawaai. Hier valt dat mee, het zijn toffe gasten, rustig ook. De andere twee Belgen ook, toffe gasten.

Nederland heeft België ingehaald. Ik hoorde vertellen dat Eindhoven jarenlang in de rode cijfers heeft gezeten. Plotseling is de club gezond, dank zij dat tv-contract. Er zijn sponsors, er is geld en ze betalen hier goed. Niet veel Nederlandse voetballers gaan nog naar België; ze weten dat ze beter hier kunnen blijven.

Voor de Nederlandse clubs is het makkelijker geworden om over de grens te kijken. En het Belgische voetbal zit in een dal, de meeste clubs hebben financiële problemen. Als de Belgische regering nu zou zeggen: de clubs in de rode cijfers moeten hun boeken neerleggen, zullen heel wat mensen schrikken. Veel clubs zijn in nauwe schoentjes terechtgekomen.

Diest heeft in mij zo'n anderhalf miljoen franc geïnvesteerd, zo'n tachtigduizend gulden. Ik kwam van Nijlen. En nu ben ik weg en vangen ze niks. Ze hebben verlies op mij geleden. Veel clubs hebben niet geanticipeerd op het arrest-Bosman. Potverdorrie, iedereen komt vrij, we hebben problemen, oei wat nu? Clubs die miljoenen in spelers hebben geïnvesteerd, waren dat in één klap kwijt.

In België waren de transferregels afschuwelijk streng. Het is goed dat daar een eind aan is gekomen. Veel spelers zijn zomaar gestopt omdat ze van club wilden veranderen, maar daar geen toestemming voor kregen. De clubleiding vroeg een te hoog bedrag. Dus stopten ze of ze gingen in een hele lage klasse spelen.

Na het Bosman-arrest hebben we elkaar niet gefeliciteerd. Als in Nederland het contract afloopt, kan je zomaar weg. In België niet, er moet nog een vergoeding worden betaald als je naar een andere Belgische club vertrekt. Pas in januari wordt ook dat afgeschaft.

Er is nog geen vrijheid, tenzij je naar het buitenland vertrekt. Diest had gehoopt dat ik naar een Belgische club zou gaan, dan hadden ze nog wat geld voor me gekregen. Ik heb het lang stilgehouden dat ik naar Eindhoven zou gaan. Want ik had nog wat geld van de club te trekken. Dus konden ze wel eens lastig gaan doen.

Antwerp kwam er achter dat Sammy Geven naar Eindhoven zou vertrekken. Hij werd voor de rest van het seizoen geschorst. Het is totaal verkeerd. In België hebben ze iets uitgedokterd, maar het botst met de Europese richtlijnen. Typisch Belgisch, zal ik maar zeggen.

Ik blijf les geven, dat is veiliger. Het risico is te groot dat een profcarrière mislukt. Ik zal zo veel verdienen als bijvoorbeeld Nilis, ik moet iets achter de hand hebben.

Lesgeven is soms spannend, maar bijna altijd ontspannend. Ik zou het ook niet willen, 's morgens voetbal, 's middags voetbal, 's avonds voetbal, altijd maar voetbal. Er moet iets anders zijn en dat vind ik in het onderwijs. Voetbal is plezant, maar lesgeven is ook plezant. Ik stap van de ene wereld in de andere. Zo raak ik mijn problemen makkelijk kwijt. Het is goed zo.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden