Kunstwerk Beuys verbrand

De weduwe van Kunstenaar Joseph Beuys is woedend om de verbranding van een kunstwerk van haar man.

AMSTERDAM - Misschien had de kunstenaar er zelf om kunnen lachen, maar zijn weduwe was not amused. Een werk van de Duitse kunstenaar Joseph Beuys is deels verstookt tot alcohol en opgedronken tijdens een performance. Een flesje met een restant van de drank is tentoongesteld.


Het oorspronkelijke beeld was gemaakt van vet. Tot grote woede van weduwe Eva Beuys bleek een 2 kilo wegend stuk van het kunstwerk Fettecke, vethoek, gebruikt om Schnapps van te maken. Ze laat onderzoeken of juridische stappen tegen de daders kans van slagen hebben.


De Duitse kunstenaars Markus Löffler, Andree Korpys en Dieter Schmall voegden behalve het Beuys-vet ook een vleugje blauw pigment uit een Yves Klein-werk toe aan het brouwsel. 'De smaak leek een beetje op die van Parmezaan', aldus Löffler tegen het Duitse persbureau DPA. Ook het publiek werd een slok aangeboden. De performance was onderdeel van de Quadriennale in Museum Kunstpalast te Düsseldorf en de expositie Kunst und Alchemie, waar de 'Beuys Booze' is tentoongesteld.


Eva Beuys, die het optreden beschreef als 'waardeloos en dom', is van mening dat de rechten van haar man zijn geschonden, maar de vraag over het intellectuele en artistieke eigendom is ingewikkeld. Het door Beuys in 1982 gemaakte werk stond in 1986, kort na de dood van de maker, bijna bij het grofvuil van de Kunstakademie Düsseldorf waar hij zijn atelier had. Dankzij een juridische strijd van een particulier werden delen ervan gered. De redder claimde het vetwerk sindsdien als zijn eigendom en schonk een stuk ervan aan de drie kunstenaars. Het is niet duidelijk of hij het recht had het werk te laten vernietigen.


Beuys (1921-1986) wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20ste eeuw. Hij gebruikte vaker vet in zijn werk, omdat 'mensen instinctief voelen dat er een verband is met innerlijke processen en gevoelens'. Het zou te maken hebben met een oorlogservaring, vertelde hij ooit, maar dat verhaal is nooit geverifieerd: op 19-jarige leeftijd trad Beuys als vrijwilliger in dienst van de Luftwaffe. Zijn toestel werd drie jaar later neergeschoten boven de Krim. De kunstenaar zou bewusteloos zijn aangetroffen door Tartaren, die hem beschermden tegen de kou door hem in vet en vilt te wikkelen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden