Kunstwereld lobbyt voor geld aan vooravond debat

Op de valreep proberen talloze kunstenaars en kunstenaarsorganisaties staatssecretaris van der Ploeg van Cultuur alsnog te overtuigen van de noodzaak extra geld in de cultuursector te steken....

In het weekeinde gaan de kunstenaars actie voeren onder het motto 175 seconden voor 175 miljoen. Een landelijke campagne van kunstenbond FNV-KIEM. In 175 seconden willen de kunstenaars aandacht vragen voor hun eis: 150 miljoen gulden structureel erbij en eenmalig een bedrag van 25 miljoen gulden voor de reparatie van de Cultuurnota. Daarnaast moet de achterstand in de arbeidsvoorwaarden worden weggewerkt en de door de overheid veroorzaakte extra kosten op het gebied van arbeidsomstandigheden worden gecompenseerd. Voor, tijdens of na de voorstelling. Klappen, schreeuwen of een stilte van 175 seconden, alles is toegestaan.

Gisteravond voerde het Rotterdams Philharmonisch Orkest na hun optreden Ohne Sorgen van Johan Strauss uit. Om uit te drukken hoe de muzieksector minder zorgelijk door het leven zou kunnen gaan met de gevraagde extra gelden. Het orkest kreeg ruim een miljoen gulden minder dan het had gevraagd.

Burgemeester en wethouders van Den Haag hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd om meer geld in de wacht te slepen voor het culturele leven in Den Haag. Van toneelgroep de Appel is de 1,3 miljoen gulden rijkssubsidie ingetrokken. De groep heeft handtekeningen van het publiek verzameld onder het motto 'Van der Ploeg kan er beter uit dan wij'. Ruim 23 duizend handtekeningen zijn er binnen.

Het Internationaal Opera Centrum Nederland in Amsterdam overweegt liquidatie als de gevraagde extra subsidie niet toegekend wordt. Het Centrum vroeg ruim een miljoen gulden subsidie, maar krijgt ruim zes ton.

Vanavond vindt er in de Theaterschool in Amsterdam een landelijke actiebijeenkomst plaats om de politiek te overtuigen van de noodzaak financiële middelen voor het kunst- en cultuurbeleid vrij te maken.

B.Dittrich, kamerlid van D66, acht het onwaarschijnlijk dat er maandag bij het debat over de cultuurnota extra geld voor de kunstsector vrijkomt. Dat het CDA pleit voor 25 miljoen gulden meer vindt hij raar. 'Ze roepen iets zonder aan te geven waar ze het geld vandaan gaan halen. Eerst stemmen ze tegen de motie Melkert/de Graaff - waarin wordt gevraagd om de uitgaven voor kunst op termijn te verhogen tot 1 procent van de rijksbegroting - en nu willen ze 25 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden