Kunstsector verschraalt

De cultuursector dreigt uitgehold te worden door kostenstijgingen waar zij geen invloed op heeft. Kunstinstellingen komen daardoor van 2001 tot 2008 in totaal 330 miljoen euro tekort....

Dat staat in een analyse die de Federatie Werkgeversverenigingen in de Cultuur heeft laten uitvoeren door adviesbureau Cap Gemini, Ernst & Young. Het onderzoek werd woensdag overhandigd aan Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Raad voor Cultuur, die de overheid adviseert op het gebied van cultuurbeleid.

De kunstensector krijgt al sinds 1998 geen of nauwelijks inflatiecorrectie meer. Ook de strengere eisen aan arbeidsomstandigheden en veiligheidsvoorschriften drijven de kosten op. Daarnaast drukken stijgende pensioenpremies zwaar op de begroting van kunstinstellingen. Anders dan andere overheidssectoren wordt de kunstsector hier niet voor gecompenseerd.

Sorgdrager noemt de situatie 'zeer zorgelijk'. Zeker nu onlangs bekend werd dat de nieuwe regering jaarlijks miljoenen op cultuur wil bezuinigen. Sorgdrager zal bij de regering aandringen op betere inflatiecorrectie en compensatie voor hogere pensioenpremies.

De kunstsector komt volgens Sorgdrager vooral in problemen omdat algemene regels voor arbeidsomstandigheden en veiligheid lastig toe te passen zijn. Volgens de Arbo-wet mag een technicus bijvoorbeeld niet meer dan 25 kilo tillen. Sorgdrager pleit voor flexibilisering van de regels.

Maar ook als de regering dat doorvoert, is het volgens haar onvermijdelijk dat wegens de bezuinigingen en de kostenstijgingen kunstinstellingen zullen moeten sneuvelen. Over hoe dat gebeurt - de kaasschaafmethode die vooral kleine instellingen treft of door specifiek instellingen aan te wijzen - moet de Raad nog beslissen.

De doorberekende kostenstijgingen zijn niet volledig. Zo zijn niet alle gevolgen van de Arbowet kwantificeerbaar en ook gevolgen van de nieuwe tabakswet en het verbod op alcoholreclame - een grote inkomstenbron voor de sector - nog niet berekend.

Volgens directeur Jaap Jong van de Federatie Werkgeversverenigingen in de Cultuur hebben veel instellingen de kostenstijging gecompenseerd door te snijden in het aantal producties. 'En in bijvoorbeeld het theater is er bezuinigd op het aantal acteurs, op kostuums en decors. Voor orkesten is dat lastiger: een muziekstuk kan niet worden uitgevoerd door minder musici. Met name orkesten komen daardoor in financiële problemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden