'Kunstsector stimuleren met belasting'

Belastingdeskundigen en cultuurkenners gaan onderzoeken hoe fiscale maatregelen de kunstsector kunnen stimuleren. Zij onderzoeken of aftrekbaarheid van kunstaankopen tot de mogelijkheid behoort....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Dit maakte staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur maandag bekend tijdens het Kamerdebat over de cultuurbegroting. Medio volgend jaar wil hij advies van de nog in te stellen adviescommissie cultuur en fiscaliteit. 'Dit is een van de voordelen van een econoom op cultuurbeleid', hield Van der Ploeg de Kamer voor. De uitkomsten kunnen onderdeel gaan uitmaken van de nieuwe belastingplannen voor de 21ste eeuw.

VVD, D66, GroenLinks en SP reageerden terughoudend op de talloze proefballonnen die van der Ploeg de afgelopen maanden heeft opgelaten. Van der Ploegs trefwoorden voor nieuwe subsidieverdeling zijn: jong, succesvol, nieuw, cultureel ondernemerschap en multi-cultureel. De culturele verscheidenheid is volgens hem onvoldoende zichtbaar op de gevestigde podia.

De Kamer is bezorgd. 'De oudere kunstenaars lijken het kind van de rekening te worden', aldus PvdA-Kamerlid Belinfante. VVD'er Nicolaï vreest dat Van der Ploeg te veel gaat 'sturen'. GroenLinks is bang dat hij de kunsten tot een 'eenheidsworst' maakt.

Maar Van der Ploeg hield voet bij stuk: 'Er gaat buitenproportioneel veel subsidiegeld naar een kleine gesloten kring van connaisseurs. Ik wil niet dat de kunst elitair blijft en zich opsluit in een ivoren toren.'

Het idee van de staatssecretaris om bij de fondsen intendanten aan te stellen, die als 'snuffelaars' moeten kijken welk gezelschap meer of minder subsidie verdient, viel slecht bij de Kamer. Volgens D66, VVD en GroenLinks wordt de helderheid van subsidietoedeling daarmee niet bevorderd.

Ook de zogeheten arbeidsproductiviteitskorting op muziek- en toneelgezelschappen kreeg veel kritiek. Die maatregel verplicht gezelschappen te korten op arbeidskosten. Maar volgens VVD-Kamerlid Nicolaï kun je nu eenmaal een strijkkwartet niet met drie man uitvoeren.

GroenLinks-Kamerlid Halsema wees erop dat onderwijs, politie en gevangeniswezen van de maatregel zijn uitgezonderd. 'Waarom de podiumkunsten dan niet?' Volgens Van der Ploeg is er dan eenvoudig minder geld voor andere culturele instellingen.

Ik heb de Somaliër M. nooit weer gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden