Kunstschaatser

KEVIN TOMA

Als u zin heeft, kunt u er vandaag een lange avond vol scheurende auto's, stoere mannen en geblutst blik van maken. Om 22.50 uur zendt Veronica de niet al te geslaagde bioscoop-reanimatie van de tv-serie The Dukes of Hazzard uit, en daarvoor presenteert RTL 7 Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby; een ontiegelijke hoeveelheid nonsens op en rond het racecircuit. Vrijwel alle clichés van de racefilm worden op uiterst melige wijze op hun kop gezet, met als kapstok een verhaaltje dat vanzelfsprekend voorspelbaar de opkomst, ondergang en verrijzenis van autocoureur Ricky Bobby vertelt. Bobby (Will Ferrell) wil als kind al niets liever dan plankgas geven en maakt als volwassene snel carrière met die obsessie. Samen met boezemvriend Cal Naughton Jr. (John C. Reilly) vormt hij het nagenoeg onverslaanbare raceduo Bake and Shake. Zelfs achteruitrijdend weet hij als eerste de finish te bereiken. Totdat zijn baas genoeg heeft van Bobby's egotripperij en hem inruilt voor de Franse, homoseksuele en cartoonesk hautaine coureur Jean Girard (Sacha Baron Cohen); een man die al racend naar opera's van Mozart luistert, van een macchiato nipt en Camus' l'Étranger leest. Ferrell en regisseur McKay schreven samen het script en hadden duidelijk weinig scrupules over wat wel en niet in de film paste; memorabel is bijvoorbeeld de schier eindeloze scène waarin Bobby en diens disfunctionele familie aan het avondeten zitten en er oeverloos wordt gediscussieerd over de beste manier om Jezus aan te spreken in het dankgebed; als kerstbaby, dertiger met baard of toch als een wit gekostumeerde kunstschaatser, die creatieve dansjes doet op ieders levenstraject? Inderdaad, het raakt kant noch wal, maar deze nooit in Nederland uitgebrachte film is grappig en kwiek genoeg om enkele verloren uurtjes aan te besteden.

Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby

(Adam McKay, 2006)

RTL 7, 20.30-22.35 uur.

Het uur van de wolf: Michael Haneke, Porträt eines Film-Handwerkers

(Yves Montmayeur, 2013) Onder de niet al te treffende titel De'liefde' volgens Haneke zendt de NTR deze Oostenrijks-Franse tv-documentaire over meesterfilmer Michael Haneke (München, 1942) uit. Zijn belangrijkste films komen voor het voetlicht en worden door Haneke en zijn acteurs van commentaar voorzien. Opmerkelijk genoeg kiest regisseur Montmayeur ervoor om niet chronologisch, maar achterwaarts door Hanekes oeuvre te lopen. Een methode die vooral lijkt te willen benadrukken hoe consequent radicaal Haneke in zijn opvattingen over film en filmpubliek is. Wat minstens zo sterk opvalt, is hoe weinig Hanekes uiterlijk met de jaren is veranderd. Of je hem nu bezig ziet op de set van Code inconnu (2000) of op die van Amour (2012), de vrijwel altijd in zwart geklede, grijsbebaarde cineast lijkt geen dag ouder (of jonger). Nog verrassender is dat de immer als kil en somber geafficheerde Haneke zo'n charmante, warme en lachende persoon wordt zodra hij op de set staat, of wanneer hij jonge acteurs lesgeeft op de Weense Universiteit voor muziek en uitvoerende kunsten. Bijzondere beelden zijn het, in een sober en onvermijdelijk incompleet regisseursportret, dat vooral mikt op de toeschouwer die al met Hanekes werk vertrouwd is; te meer daar sleutelscènes uit Caché (2005) en Funny Games (1997) worden vertoond die eigenlijk ongezien moeten blijven totdat je de hele film hebt ondergaan. Bij deze bent u dus voor spoilers gewaarschuwd.

Nederland 2, 22.55-23.55 uur.

Talladega Nights opent met deze woorden van presidentsvrouw Eleanor Roosevelt. Een treffend, even gewichtig als vulgair citaat, dat door de makers werd verzonnen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden