Kunstrijdster Krijgsman mag bij EK op stage

Marion Krijgsman mag volgende week in Milaan op het EK bewijzen of het Nederlandse kunstschaatsen inderdaad weer iets voorstelt. De 24-jarige rijdster uit Leek veroverde zondag in Tilburg voor de derde keer de nationale titel....

ANP

ANP TILBURG

Het toernooi in Milaan is voorlopig nog te hoog gegrepen voor Thomas Hopman, die bij de mannen zesvoudig nationaal kampioen Marcus Deen van de troon stootte. De schaatsbond vindt de 20-jarige Ossenaar nog niet goed genoeg zijn kunsten over de grenzen te vertonen.

In de nabije toekomst moet het Nederlandse kunstrijden op de schaats internationaal wel weer meetellen. Niet dat de oude tijden van Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel weer snel zullen herleven, maar een stuk of drie rijdsters bij de Europese toptwintig moet volgens Gerd Jan Schreppers binnen een jaar of drie tot de mogelijkheden behoren.

De voorzitter van het sectiebestuur kunstrijden van de KNSB beseft tegelijkertijd dat het een moeizame en lange weg zal zijn. 'We blijven een beetje achter de feiten aanrijden. Tot voor kort kwamen de vrouwen niet verder dan een tweevoudige axel, nu kunnen de junioren al een driedubbele springen en dan zie je dat ze in het buitenland inmiddels vier maal om hun as gaan. Het blijft een inhaalrace.'

De schaatsbond heeft er het nodige geld tegenaan gegooid om het kunstschaatsen naar een hoger plan te tillen. In Zoetermeer is een nationaal trainingscentrum opgezet met de Rus Alexei Misjin als bondscoach. Selma Duijn en Georgina de Wit, de nummers een en twee van vorig jaar bij de vrouwen, mochten naar het buitenland voor trainingsstages.

Dat wierp afgelopen weekeinde nog niet erg duidelijk zijn vruchten af. De zes vrouwelijke deelnemers slaagden er geen van allen in tijdens beide küren overeind te blijven en ook de twee mannen haalden een nat pak. De scores waren ook niet bijster hoog: de 5,0 van Thomas Hopman, de hoogste score in twee dagen NK, is internationaal goed voor een plaats ver in de achterhoede.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden