Kunstraad wil meer dan 'sigaar uit eigen doos'

De Amsterdamse kunstinstellingen en de Kunstraad vrezen 'onacceptabele' bezuinigingen op individuele instituten. Weliswaar trekt wethouder S. Bruines in de voorjaarsnota zes miljoen gulden extra voor de kunsten uit....

Vorige maand stelde B en W zes miljoen gulden beschikbaar voor het Amsterdamse Kunstenplan, bovenop de cultuurbegroting van 140 miljoen voor de periode 2001-2004. 'Uit dat bedrag wordt echter 1,85 miljoen gulden besteed aan het nieuwbouwplan van het Stedelijk Museum', stelt B. Janmaat, algemeen secretaris van de Kunstraad. 'Daarmee is het bedrag afgenomen tot 4,1 miljoen.'

Die 4,1 miljoen is volgens de instellingen, verenigd in het directieoverleg Amsterdamse Culturele Instellingen (ACI), en de Kunstraad 'een sigaar uit eigen doos'. Om tekorten op de gemeentelijke kunstbegroting terug te dringen wil de wethouder namelijk dat musea, theaters en gezelschappen extra inkomsten genereren. Het gat bedraagt volgens Janmaat 13 miljoen gulden.

Het voornemen instellingen extra inkomsten te laten binnenhalen, stellen de ACI en de Kunstraad, heeft de wethouder verzwegen bij het presenteren van haar uitgangspunten voor het Kunstenplan 2001-2004. Zij verwijten Bruines 'essentiële informatie' te hebben achtergehouden door de instellingen pas ná het inleveren van hun beleidsplannen op de hoogte te brengen van deze maatregel.

Bruines werpt tegen dat de Kunstraad zich baseert op 'een inmiddels achterhaalde, geheime notitie, die slechts ter verkenning was'. Wel heeft zij de Kunstraad gevraagd te onderzoeken of instellingen mogelijk efficiënter met hun gelden kunnen omgaan. 'Er is geen sprake van bezuiningen, maar van ombuiging en herschikking van gelden.'

Toch gaat het om een verkapte bezuinigingsmaatregel van 9,5 miljoen, meent Janmaat, die voor de Kunstraad de gevolgen van de maatregel voor individuele instellingen doorrekende. Voor de berekening zijn twee varianten: instellingen die nu nog de meeste subsidie krijgen moeten naar verhouding ook meer inkomsten genereren. Of de methode die op het gemeentehuis wordt aangehouden: alle entreekaartjes over de gehele linie met twee gulden omhoog. Voor beide varianten geldt dat de extra inkomsten zouden kunnen worden afgetrokken van de subsidie.

In de 'ambtelijke' variant zullen vooral de publiekstrekkers moeten inleveren. Janmaat: 'Het Concertgebouw, dat nu 760 duizend betalende bezoekers heeft, zal dus 1,5 miljoen moeten inleveren. Dat is nagenoeg evenveel als het nu aan gemeentelijke subsidie ontvangt.'

Volgens de andere methode zou bijvoorbeeld Toneelgroep Amsterdam (die nu zeven ton via de Amsterdamse kassa binnenhaalt) vijf ton meer aan inkomsten moet verwerven om financieel op gelijk niveau te blijven. Kaartjes zouden dan minimaal 80 procent duurder worden.

Het risico dat het aantal bezoekers terugloopt, staat haaks op het streven van Bruines een breder publiek te trekken, stellen de Kunstraad en de ACI. Bovendien is het 'onacceptabel' dat er wordt bezuinigd en niet geïnvesteerd juist nu het Amsterdam economisch voor de wind gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden