Kunstraad: per jaar 19 miljoen tekort in Amsterdam

Raad is somber over exploitatie kunstgebouwen...

amsterdam De Amsterdamse Kunstraad is somberder dan ooit over de exploitatiekosten van de kunstgebouwen in de stad. Bestaat er bij de theaters al een achterstand van 13 miljoen euro jaarlijks, als daar de musea bij worden opgeteld, is per jaar sprake van een tekort van 19 miljoen euro.

De raad uitte zijn zorgen vrijdagochtend bij de presentatie van zijn adviezen over de wensen van 257 instellingen die de komende vier jaar subsidie vragen aan Amsterdam. Tezamen hebben ze voor ruim 130 miljoen euro aangevraagd. Er is 75 miljoen euro beschikbaar.

De Kunstraad waarschuwt al jaren voor de uitbreiding van het aantal gebouwen in de stad zonder dat daar meer geld tegenover staat voor de ‘gebouwgebonden kosten’. De raad dringt er bij het Amsterdamse college op aan meer geld beschikbaar te stellen voor cultuur. Als Amsterdam een metropool van internationale allure wil zijn, moet het cultuurbeleid even ambitieus zijn, stelt de raad.

De Kunstraad blijkt weinig te voelen voor het adagium ‘meer geld voor minder instellingen’, dat minister Plasterk van Cultuur aanhangt. Bij de advisering heeft de raad ‘het artistieke oordeel laten prevaleren’ en heeft hij ‘gekozen voor veelkleurig en divers in plaats van groei’. Veel aanvragen van kleinere gezelschappen die willen fuseren tot nieuwe grote stadsgezelschappen, zoals het Rijk die graag wil, worden daarom niet gehonoreerd.

De raad is in zijn advies opvallend kritisch over het Holland Festival. Volgens de raad is het festival artistiek niet voldoende interessant en te weinig vernieuwend. ‘Het Holland Festival toont – bijna karikaturaal – voornamelijk postavant-garde van de babyboomgeneratie’, schrijft de raad.

Het Holland Festival, dat ook door het rijk wordt gefinancierd, vraagt om een subsidieverhoging van ruim een half miljoen euro. Maar volgens de raad moet het bij 7 ton blijven, op voorwaarde dat er een nieuwe, realistischer begroting komt en dat er een meer onafhankelijk en eigenzinnig artistiek beleid wordt gevoerd.

Ook enkele andere instellingen krijgen pittige kritiek. Extra subsidie voor het Stedelijk Museum moet er niet komen. Het museum wil vanaf 2010 2 miljoen euro extra omdat de exploitatiekosten van het nieuwe gebouw, dat in 2009 wordt betrokken, hoger zullen uitvallen. Maar volgens de Kunstraad is de financiële onderbouwing van het beleidsplan ‘de achilleshiel’ van het museum.

Het Koninklijk Theater Carré raakt zijn subsidie van ruim een half miljoen euro helemaal kwijt , als het aan de Kunstraad ligt. Carré doet het niet goed, stelt de raad. ‘Opnieuw wordt geen inhoudelijk gezicht gegeven aan de programmering, noch worden belangwekkende nieuwe artistieke ambities tentoongespreid.’

De Stadsschouwburg Amsterdam krijgt wel lof, onder andere door de pogingen een nieuw, meer divers publiek te bereiken. De schouwburg krijgt 3 ton extra op de subsidie van bijna 5,8 miljoen euro voor internationale programmering.

In de dans dreigen enkele gevoelige klappen te vallen. De raad bepleit de subsidie aan Danswerkplaats Amsterdam, een van de oudste van het land, stop te zetten. De aanvraag van het nieuwe stadsgezelschap Dansgroep Amsterdam – waarin Krisztina de Châtel en Itzik Galili willen samenwerken – voor een subsidie van 2.475.000 euro wijst de raad in zijn geheel af. Volgens de raad lopen de twee artistiek gezien te ver uiteen.

Onder andere Felix Meritis (biedt te weinig kunst volgens de raad), filmfestival Africa in the Picture (geen pioniersfunctie meer) en Over het IJ Festival (geen avant-gardefestival meer) verliezen hun subsidie. Onder de ‘winnaars’ zijn Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en het documentairefestival IDFA met respectievelijk 245 duizend euro en 136.750 euro extra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.