Kunstraad: A'dam moet grote instellingen korten

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam moet theatergroepen als Orkater, Dood Paard en mugmetdegoudentand en muziekensembles als Asko Schönberg en het Nieuw Ensemble gaan steunen. Dat stelt de Amsterdamse Kunstraad in zijn advies over de kunstsubsidies voor de komende vier jaar. Grote instellingen moeten worden gekort.


De in Amsterdam gevestigde groepen dreigen door de bezuinigingen van het Rijk minder geld te krijgen. Volgens de raad zijn ze zo belangrijk voor de stad Amsterdam dat die moet bijspringen. In totaal 48 'nieuwe' instellingen zouden volgens de raad tot het kunstenplan moeten worden toegelaten. Daaronder zijn ook het Harry Mulisch Huis en de Rijksakademie. De raad adviseert om 23 instellingen niet langer te steunen. Onder meer de dansgroep Anoukvandijk dc, theater De Engelenbak en het Tropentheater dreigen hun subsidie te verliezen.


De gemeente Amsterdam bezuinigt de komende vier jaar 10 miljoen euro per jaar op de kunstsubsidies. Er blijft 77 miljoen beschikbaar. Carolien Gehrels, de wethouder van Cultuur, kondigde al eerder aan dat vooral de grotere instellingen moeten inleveren. De Kunstraad volgt haar beleid. 'We ontzien het midden- en kleinbedrijf in de kunst omdat dit onevenredig zwaar wordt getroffen door het landelijk beleid', aldus voorzitter Gerard de Kleijn van de Kunstraad. 'De grote, gerenommeerde instellingen betalen daar de prijs voor.'


De raad adviseert kortingen van 10 tot 15 procent op onder meer de Stadsschouwburg Amsterdam (van ruim 7 miljoen euro naar iets meer dan 6 miljoen), Toneelgroep Amsterdam (van bijna 3,6 miljoen naar 3,25), het Muziektheater (van ruim 8 naar ruim 7 miljoen) en het Nationale Ballet (van 4,76 naar bijna 4,29 miljoen euro).


Volgens de Kunstraad zijn er ook instellingen die juist meer subsidie zouden moeten krijgen. Dat geldt onder meer voor het jeugdtheatergezelschap De Toneelmakerij. Dat krijgt nu nog ruim 623 duizend euro subsidie. Dat zou ruim 1 miljoen euro moeten worden. Ook over het fotografiemuseum FOAM is de raad erg tevreden. Het zou van 541 duizend euro naar 750 duizend euro subsidie moeten.


De raad heeft het Stedelijk Museum - dat op 23 september wordt heropend - gevraagd voor 1 juli een nieuw plan in te dienen. Het museum heeft een subsidie aangevraagd van ruim 15,5 miljoen euro per jaar, maar volgens de raad is er 11,6 miljoen euro beschikbaar. Het plan dat het museum heeft ingediend, is volgens de raad 'allesbehalve overtuigend'. Het Stedelijk Museum wil eerst de uitkomst afwachten van een onafhankelijk onderzoek naar de huisvestingslasten, voor het een nieuw plan indient.


De Rijksakademie, die van het rijk veel minder subsidie krijgt, moet vanwege het belang van de opleiding volgens de kunstraad met 100.000 euro per jaar gesteund worden.


Een ton is er ook voor het Harry Mulisch Huis, dat wordt gewijd aan de in oktober 2010 overleden schrijver. Het Harry Mulisch Huis wordt een dependance van het letterkundig museum. De werkkamer van Mulisch aan de Leidsekade wordt opengesteld. Daarnaast komen er exposities en een jaarlijks literair festival.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden