Kunstprijs voor project Informational weather

De Nederlandse kunstenares Sarah van Sonsbeeck (35) heeft de Theodora Niemeijer prijs gewonnen . 'Dit is een hele goede week'

Vorige week won u de publieksprijs van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs, deze week de Niemeijer-stimuleringsprijs voor jonge vrouwelijke beeldend kunstenaars. Het gaat goed met u.

Geweldig toch? Ik kan het nog steeds niet geloven. Ik had het van allebei niet verwacht. Ik heb nog nooit iets gewonnen. dus ja, dit is een hele goede week

.

De prijs is een nieuw initiatief van het Van Abbemuseum en Stichting Niemeijer Fonds, speciaal voor vrouwelijke kunstenaars. Jullie zouden in vergelijking met mannelijke collega's nog altijd in de minderheid zijn in museale collecties. Is zo'n prijs nodig volgens u?

Ja, absoluut. Het is niet zo dat vrouwen minder exposeren of tentoonstellen. Maar als je kijkt naar de vaste collecties van musea, dan bestaan die toch voor het overgrote deel uit werk van mannen.

Gaat een prijs daar iets aan veranderen?

Misschien wel. Niet dat ik denk dat alle musea nu alleen nog maar werk van vrouwen gaan aankopen, maar het draagt wel bij aan de bewustwording.

U hebt gewonnen met het idee om Het Oog, de binnentuin van het Van Abbemuseum, tijdelijk af te sluiten en er een provisorisch klimaatsysteem aan te brengen dat de politieke situatie in Nederland vertaalt in weertypen. Hoe gaat u dat doen?

Ik ga verschillende elementen in de patio plaatsen. Een rookmachine, licht, water. Ik moet nog met de technici kijken wat er allemaal mogelijk is. Het idee is dat ik elke politieke partij een element toe ken. Aan de hand van hoe de politieke situatie zich ontwikkelt, laat ik de elementen in het systeem terugkomen.

Hoe bepaalt u welke element bij welke partij hoort?

Goede vraag. Ik heb eigenlijk nog geen idee. Ik heb meegedaan omdat ik het Van Abbemuseum heel tof vind, maar ik had nooit gedacht dat ik ook echt zou winnen. Ik denk dat ik het op gevoel gaan indelen. Niet dat ik de PVV meteen onweer ga maken, dat is wel heel makkelijk.

Wat voor politiek weer is het nu?

Met de aankomende verkiezingen en het gesteggel rondom de Kunduz-coalitie is het wat broeierig. Mijn gevoel zegt dat er onweer zit aan te komen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden