Kunstopleidingen nemen fors minder studenten aan

De kunsthogescholen gaan een kwart minder studenten autonome beeldende kunst aannemen, en 10 procent minder studenten klassieke muziek en jazz. Dat hebben ze afgesproken in het sectorplan kunstvakonderwijs. De instroom op de kunst-hbo's neemt af met 20 procent. De HBO-raad overhandigt zijn plan donderdag aan staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs.

Redactie
Halbe Zijlstra. Beeld anp
Halbe Zijlstra.Beeld anp

Met hun voornemen komen de kunstvakopleidingen tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer en staatssecretaris Zijlstra om de uitstroom van nieuwe kunstenaars te verminderen. Ook in de kunstwereld klinkt al langer kritiek dat er te veel kunstenaars worden opgeleid.

Volgens woordvoerder Fred Allers van de HBO-raad gaan de opleidingen ook scherper kijken naar hun profielen. Dat kan ertoe leiden dat ze een minder breed pakket zullen aanbieden. Elke opleiding maakt individueel afspraken met het ministerie van Onderwijs. 'De optelsom van die afspraken kan leiden tot een herverdeling binnen de sector', aldus Allers.

Korten

Staatssecretaris Zijlstra zegde de kunstvakopleidingen eerder toe hen niet te korten als ze minder studenten aannemen. Daardoor kan het hbo het geld dat beschikbaar komt, gebruiken om de kwaliteit van kunstvakdocenten te verhogen en extra begeleiding te geven aan (internationaal) toptalent. Voor deze laatste groep is volgens de HBO-raad een speciaal beurzenstelsel nodig. Bij muziek en dans komt er een landelijk samenhangend aanbod en een topvoorziening. Bij de masteropleidingen vindt uitbouw tot een volwaardig aanbod plaats.

Het sectorplan is niet zonder horten en stoten tot stand gekomen. De HBO-raad doet het in het plan voorkomen alsof een commissie onder leiding van oud-minister Brinkman de basis ervoor legde. In feite zette de raad Brinkman in mei van dit jaar opzij. Een eigen bestuurscommissie van de HBO-raad formuleerde ideeën over het sectorplan.

Verschil

Tussen Brinkmans commissie en de opleidingen bestond een principieel verschil van mening. Volgens Brinkman moet het kunstvakonderwijs van bovenaf worden geherstructureerd, waarbij sommige hogescholen opleidingen zouden moeten afstoten ten gunste van andere.

Veel hogescholen hechten echter zeer aan hun autonomie, zoals ook in het sectorplan wordt benadrukt. Zij wijzen erop dat juist de kwaliteit van de kunstvakopleidingen vorig jaar nog eens is bevestigd door een commissie onder leiding van KNAW-voorzitter Robbert Dijkgraaf. Het handhaven en verhogen van de kwaliteit moet volgens hen voorop staan.

In het Regieorgaan van Brinkman zaten onder anderen oud-hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes, oud-ArtEZ-voorzitter Willem Hillenius en directeur Hendrik Driessen van Museum De Pont in Tilburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden