Kunstopleiding Codarts onder vuur na reeks van klachten

De onderwijsinspectie heeft ingegrepen bij de Rotterdamse kunstopleiding Codarts. Op last van de inspectie is het klachtenreglement van de hbo-instelling verbeterd. Ook is de inspectie een vooronderzoek begonnen naar aanleiding van een uitgebreid dossier over diploma­fraude, belangenverstrengeling en een verziekte werksfeer bij Codarts, waar onder meer het hoog aangeschreven conservatorium van Rotterdam en de Rotterdamse Dansacademie deel van uitmaken.

Een bezoeker van de open dag bij Codarts in 2007. © ANP

Dat blijkt uit interne documenten van Codarts en gesprekken met een groot aantal betrokkenen. Het dossier dat aan de inspectie is overgedragen, is in bezit van de Volkskrant.

Bestuur presteert steeds slechter
Bovenaan de lijst van inspectiesignalen staat het verwijt dat 'door het optreden/functioneren van de voorzitter van het college van bestuur in de afgelopen elf jaar het onderwijs steeds slechter presteert. Het onderwijs is onder de maat,' aldus een vertrouwelijk verslag van een gesprek tussen een zegsman van een groep medewerkers en oud-personeelsleden van Codarts en de inspectie.

In het verslag van 28 maart 2011 wordt ook melding gemaakt van 'intimidatie en schoffering' van personeel, van 'belangenverstrengelingen bij aanbestedingen, contracten en personeelsbeheer', van een slecht functionerende raad van toezicht, een 'niet goed functionerende examencommissie' en van 'dun onderbouwde samenwerkingsrelaties' die het bestuur 'lucratieve reisjes' opleveren.

Functioneren voorzitter
Veel van de klachten hebben betrekking op het functioneren van de voorzitter van Codarts, Jikkie van der Giessen. Deze oud-wethouder van cultuur van Amsterdam (D66) leidt sinds 1999 de onderwijsinstelling. Zij zou de hogeschool in haar greep hebben, waardoor klachten over haar bestuursstijl en manier van zaken doen onder de pet zijn gebleven.

Van der Giessen zegt dat zij geen idee heeft wat de klachten bij de inspectie behelzen. 'Ik weet dat er door een student is geklaagd, en dat we zeer recent van de inspectie onze klachtenprocedure moesten herzien. De inspectie is geweest en we we zaken verbeterd. Ook over andere op- en aanmerkingen zullen we open kaart spelen, zodra we die kennen. Wij kunnen alles uitleggen.'

Lees het hele verhaal in de Volkskrant.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden