Kunstig én kordaat Ajax geeft galavoorstelling

Bevoorrecht voelen ze zich, de spelers van Ajax. Dat ze er zo dichtbij mogen staan wanneer Kasper Dolberg, de zeldzame orchidee van de eredivisie, weer iets geniaals doet. 'Een galavoorstelling? Ja, dat is het woord wel, galavoorstelling', oordeelde Ajaxverdediger Joël Veltman gisteren na Ajax-NEC, dat eindigde in 5-0. Dolberg maakte de eerste drie goals en het ene doelpunt was nog wonderbaarlijker dan het andere. Veltman: 'Ik zei net nog tegen Daley Sinkgraven: je voelt je bijna een supporter met de mooiste plek in het stadion. Het is gewoon genieten.'

Bart Vlietstra
Ajacieden vieren het doelpunt van Kasper Dolberg Beeld ANP
Ajacieden vieren het doelpunt van Kasper DolbergBeeld ANP

Er zijn meer spelers in dit Ajax met bijzondere kwaliteiten. Davinson Sánchez sloopt spitsen, speelt de bal bijna altijd diep en is gevreesd als hij mee opkomt vanwege de kracht in zijn nek en rechterbovenbeen. Hakim Ziyech probeert met bijna elk balcontact de samenvatting inStudio Sport te halen. Hij mag misschien iets meer doseren, maar anderzijds: er gebeurt altijd iets.

Ziyech zocht zondag opzichtig naar een doelpunt of iets anders creatiefs. Maar steekpasses geven is lastig bij Ajax, want iedereen wil de bal in de voeten. 'Alleen Dolberg kun je in zijn voeten aanspelen én wegsteken', aldus de spelverdeler.

Vliegt de bal onverhoopt richting het achterhoofd van de spits, zelfs dan komt het nog wel goed, ondervond Sinkgraven in de 37ste minuut, toen hij een voorzet net te weinig diepte meegaf. Het fenomeen uit Voel blijkt te kunnen anticiperen als Roger Federer in zijn beste dagen. Zoals Federer een tennisbal die keihard op zijn voeten werd geslagen achteloos tussen zijn benen kon verwerken, zo gebruikte Dolberg dan maar zijn achterhoofd om de korte hoek te vinden. Geen toeval, tegen Celta de Vigo trof hij op dezelfde manier bijna doel.

De mix van verbazing en pure euforie over zoiets curieus ¿ en het besef daarbij aanwezig te mogen zijn geweest ¿ bleef lang hangen in de Arena. 'Weet je nog, die ene winderige middag, toen Kasper Dolberg met zijn achterhoofd scoorde?'

'Was dat diezelfde middag toen hij de 1-0 binnenknalde nadat hij de bal drie keer op volle snelheid met zijn knie had hooggehouden tussen drie NEC-verdedigers?'

Ja, het was diezelfde middag. Dolberg, die tussen zijn twee superdoelpunten door nog een opzetje van Ziyech en Klaassen doeltreffend afrondde, bleef er op een schaapachtig lachje na uiterlijk onbewogen onder. Veltman: 'Ik had drie rondjes rond het veld gelopen na zo'n doelpunt. Maar voor hem lijkt het wel normaal. Ik zei in de kleedkamer: die is in de winter weg. Al hoop ik dat het zo'n vaart niet loopt.'

Dolberg zelf sloot een snelle transfer uit, maar de hype rond de spits, die bij zijn invalbeurt bij het Deense nationale elftal vorige week een staande ovatie kreeg, zal er niet minder om worden.

De vraag is al bijna gerechtvaardigd hoeveel hij nog te leren heeft in de eredivisie. Zie bijvoorbeeld hoe de tiener kort na rust de potige NEC-verdediger Dumic omver kegelt alsof het een B-junior betreft. Veltman: 'Hij heeft een lichaam dat ik alleen bij donkergetinte jongens heb gezien. En hij is echt geen krachthonkfreak. Hij heeft het allemaal van nature.'

Met de hattrick van Dolberg zijn we er trouwens nog niet. Ook de 4-0 en5-0 waren van uitzonderlijke schoonheid, doch iets voorspelbaarder.

Eerst, minuut 55, toen slangenmens Traoré zijn specialiteit demonstreerde: de razendsnelle enkelrotatie waarmee hij de bal van zijn buitenkant linkervoet naar zijn binnenkant brengt om het leer daarna in een moeite door in de verre hoek te vegen.

Bertrand Traoré na zijn treffer Beeld ANP
Bertrand Traoré na zijn trefferBeeld ANP

'Tien, tien, tien'

Twee minuten later toonde olieman Schöne zijn kunstje: het afstandsschot in de kruising. Het thuispubliek riep 'tien, tien, tien', maar Ajax nam gas terug. NEC-coach Hyballa hekelde de instelling van zijn ploeg. 'We hebben Dolberg als een mooie vrouw begeleid', aldus deDuitser.

Ajax-keeper Onana maakte weer een goede beurt. Net als Sanchez, Ziyech, Sinkgraven en Dolberg is de Kameroenese doelman van buiten gehaald. Hulde dus voor het recente aankoopbeleid van technisch directeur Overmars. Prettige bijvangst: de openbare onvrede bij reserves Bazoer, Riedewald, Gudelj, Tete, Dijks en El Ghazi verliest aan zeggingskracht.

De ingrepen van de deze zomer aangetreden coach Bosz hebben Ajax aantrekkelijker gemaakt. Het is trouwens ook alweer zestien wedstrijden geleden dat de Amsterdammers verloren.

Veltman: 'Eind vorig seizoen werd het al beter wat we lieten zien. Maar het is nu spectaculairder, dat zeker. Iedereen denkt sneller vooruit en in de spits staat er iets wonderbaarlijks. Zo lang ik bij het eerste zit is er discussie over de Ajax-spits. Men is hier extreem kritisch. Dolberg krijgt iedereen stil. En hij blijft er zelf het nuchterst onder. Dat vind ik nog het meest frappant.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden