Kunsthandelaren van valse Heyboers worden niet vervolgd

De twee kunsthandelaren die ervan werden verdacht vervalste werken van de kunstenaar Anton Heyboer te hebben verkocht, worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie seponeert de aangiften die onder andere de weduwen Heyboer deden tegen Georges Knubben en Cozijn Simon, omdat ze niet kan bewijzen dat zij bewust vervalste werken zouden hebben verkocht.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER KAROLIEN KNOLS

AMSTERDAM - De 71-jarige man die ervan wordt verdacht de vervalste werken van Anton Heyboer te hebben aangeboden, moet wel voor de rechter verschijnen. Mogelijk is hij ook de maker van de valse werken. Wanneer de rechtszaak tegen de aanbieder begint, is niet bekend. De man zit niet in voorlopige hechtenis. Of zijn huidige verblijfplaats bekend is, wil het OM niet zeggen.

Volgens de kunsthandelaren, die al 40 jaar werk van Heyboer verkopen, maken de etsen deel uit van de 'Santencollectie', afkomstig uit de nalatenschap van de Haarlemse kunstenaar Josef Santen die in de jaren vijftig bevriend was met Anton Heyboer. In acht jaar tijd kochten zij 4.500 werken van een man die zich Bijvoet noemde.

Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt nu dat de etsen uit deze collectie zijn gesigneerd met een handtekening die afwijkt van de handtekening van Heyboer op onomstreden werken uit dezelfde periode. Ook heeft er volgens onderzoek van de Amsterdamse recherche nooit een collectie Santen bestaan.

Omdat het bezit van vervalst werk niet strafbaar is, zullen 180 eerder in beslag genomen etsen aan de winkeleigenaren worden teruggegeven. Eventuele verkoop van die werken is alleen mogelijk onder vermelding van het feit dat het 'geen originele werken' van Heyboer zijn.

Volgens het OM zijn de afgelopen jaren tussen de 30 en 35 vervalste werken verkocht, met een waarde van ongeveer 200 duizend euro.

Taxateur Willem de Winter, die de afgelopen jaren mede namens de weduwen Heyboer sprak, zegt verheugd te zijn dat nu onomstotelijk vaststaat dat de zogenaamde Santencollectie 'de diarree van een vervalser is'. Tegelijk noemt hij het 'uitermate irritant' dat deze werken op de markt mogen blijven. 'Als je op straat nagemaakte Lacosteshirtjes verkoopt, wordt alles afgepakt en vernietigd. Maar gaat het om vervalste kunst, dan mag dat, met vermelding, gewoon worden verkocht. Dat druist in tegen mijn gevoel van eerlijke handel.'

Knubben en Simon zijn ook nu nog steeds overtuigd van de echtheid van het werk. Volgens hun advocaat Matthijs Resink overwegen ze andere deskundigen dan het NFI in te schakelen om hun gelijk te bewijzen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden