NieuwsJan Six

Kunsthandelaar Six wordt beschuldigd van bedrog bij aankoop onbekende Rembrandt

Een collega uit de kunsthandel beschuldigt handelaar Jan Six van bedrog bij de aankoop van een Rembrandt. Hij zegt over correspondentie met Six te beschikken die dit bewijst.

Het kunstwerk Een portret van een jonge man. Beeld
Het kunstwerk Een portret van een jonge man.

De ontdekking van de tot dan toe onbekende Rembrandt was in mei van dit jaar wereldnieuws. Kunsthandelaar Jan Six maakte toen bekend dat hij eerder Een portret van een jonge man op een veiling had verworven voor 156 duizend euro en dat niemand in de gaten had gehad dat het een echte Rembrandt was. Maar nu wordt Six door een collega uit de kunsthandel, Sander Bijl, beschuldigd bij die aankoop dubbelspel te hebben gespeeld.

Bijl stelt in NRC Handelsblad dat hij met Six had afgesproken samen op het doek te bieden dat op 9 december 2016 door Christie’s in Londen werd geveild. Het werk was volgens de veilingcatalogus gemaakt door iemand uit de omgeving van Rembrandt, maar de kunsthandelaren dachten beiden dat het schilderij of een deel daarvan door de meester zelf was geschilderd.

Via Rembrandt-deskundige Ernst van de Wetering was Bijl erachter gekomen dat Six ook belangstelling had voor het doek, waarna hij met hem had afgesproken om samen te werken. Dat gebeurt geregeld in de kunstwereld. Six zou hun gezamenlijke bod uitbrengen omdat Bijl naar kunstbeurzen moest.

Stroman

Na de bieding meldde Six dat hun maximumbod niet voldoende was geweest. Pas maanden later is Bijl erachter gekomen dat zijn collega het doek zelf had gekocht, samen met een anoniem gebleven investeerder. Bijl was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Six, die evenmin de telefoon opnam, ontkent in NRC dat er van bedrog sprake is. Hij stelt dat hij heeft bedankt voor het samen bieden. Hij heeft alleen toegezegd een stroman te zoeken die namens Bijl een bod zou uitbrengen, omdat hij die niet had.

Andere kunsthandelaren achten zo’n scenario onwaarschijnlijk, ook omdat Bijl zijn maximumbod aan Six bekend zou hebben gemaakt. Dat zou hij niet hebben gedaan als de mogelijkheid bestond dat Six ook zelf zou gaan meebieden.

Het doek is nu een veelvoud waard van de ruim 1,5 ton die Six en de investeerder ervoor hebben betaald; veel experts zijn het met de kunsthandelaar eens zijn dat het om een echte Rembrandt gaat. Six heeft eerder aangekondigd het werk te willen verkopen. Bijl zegt erop te vertrouwen dat hij de opbrengst van Portret van een jonge man met hem gaat delen.

Nog een Rembrandt

De publicatie van de beschuldiging aan het adres van Six kwam kort voordat de kunsthandelaar in een interview in de Volkskrant bekend maakte dat hij nog een Rembrandt heeft ontdekt, tweeënhalf jaar voor de aanschaf van Portret van een jonge man. Het gaat om Laat de kinderen tot mij komen, dat in mei 2014 als werk van een anonieme Nederlandse meester uit de 17de eeuw werd aangeboden op een veiling in Duitsland. Six vond een investeerder bereid dat werk te kopen, die het schilderij na een biedingsstrijd met een Amerikaanse kunsthandelaar verwierf voor iets meer dan 1,5 miljoen euro.

Het doek is volgens Six een vroeg werk van Rembrandt. Het zal volgend jaar te zien zijn in Museum De Lakenhal in Leiden in een tentoonstelling ter gelegenheid van het Rembrandtjaar. In 2019 is het 350 jaar geleden dat de schilder stierf. Eerder had een conservator van De Lakenhal al verklapt dat er een Rembrandt was ontdekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden