Kunsthandelaar Guy Wildenstein vrijuit door 'ondeugdelijke' Franse belastingwetten

Guy Wildenstein (70), een van de rijkste en bekendste kunsthandelaren ter wereld, heeft volgens een Franse rechtbank gepoogd miljoenen euro's voor de fiscus te verbergen. Toch ging hij donderdag vrijuit.

Michiel Kruijt
Guy Wildenstein Beeld afp
Guy WildensteinBeeld afp

Wildenstein, de Frans-Amerikaanse telg van een familie die gedurende vier generaties miljarden met kunsthandel heeft verdiend, stond terecht voor belastingfraude en witwassen. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel en 250 miljoen euro boete tegen hem geëist omdat hij zijn bezittingen - onder meer een ranch in Kenia, een appartement in New York, een renstal en kostbare schilderijen - in belastingparadijzen zou hebben verborgen toen hij erfbelasting moest betalen na de dood van zijn vader Daniel (2001) en broer Alec (2008). De fiscus eist om die reden 550 miljoen euro van hem. Dat gevecht is nog steeds gaande.

De zaak staat in Frankrijk bekend als 'Dallas aan de Seine', omdat die aan het rollen is gebracht door ontboezemingen van twee aangetrouwde vrouwen in de familie. Die waren niet zo netjes behandeld, waarna ze een boekje open hadden gedaan over de financiële handel en wandel van de Wildensteins. Dat had de Franse autoriteiten op het spoor gebracht van de fiscale kunstgrepen van de familie.

Dallas aan de Seine

De soap van de familie Wildenstein, vol luxe, decadentie, verraad en ontrouw.Lees hier het verhaal van Volkskrant-correspondent Peter Giesen.

Blamage

Het vrijuit gaan van Guy Wildenstein wordt in Frankrijk als een blamage voor het Openbaar Ministerie beschouwd, dat jaren aan de zaak had gewerkt en de belastingmoraal van de schatrijke kunsthandelaar als kwalijk voorbeeld had gesteld.

De rechtbank denkt ook dat er het een en ander mis is, maar veroordeelde Wildenstein toch niet. Allereerst omdat de Franse wetgever zich pas in 2011, jaren na de veronderstelde vergijpen, heeft uitgesproken over de belastbaarheid van trusts, de rechtsvorm die de kunsthandelaar had gebruikt om zijn bezittingen in onder te brengen. Daarnaast heeft justitie volgens de rechtbank nagelaten te onderzoeken of de trusts fictief waren en alleen het doel hadden om belasting te ontduiken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden