Kunstensector vreest snoeimes Balkenende II

Volgens Kunsten '92, een belangenvereniging van kunstinstellingen, is het kabinet Balkenende II van plan 35 miljoen euro op jaarbasis te korten op de cultuurbegroting....

Van onze verslaggever

Kunsten '92 zegt dat de kunstwereld ook te lijden heeft onder tal van andere wettelijke maatregelen, zoals het verdwijnen van Melkertbanen, en stijging van arbeidskosten door sociale maatregelen. Daardoor hebben gezelschappen en instellingen de komende jaren netto beduidend minder geld beschikbaar voor het maken van voorstellingen en tentoonstellingen, en het geven van concerten.

Het ministerie van OCW kan de hoogte van de bezuiniging niet bevestigen. In het financieel kader 2004-2007 dat bij de kabinetsformatie door D66, CDA en VVD is vastgesteld, wordt een bezuiniging van 5 procent op cultuur gemeld, maar volgens OCW is niet duidelijk of er posten zijn uitgezonderd. 'Dat zijn we aan het bestuderen. Maar we gaan ervan uit dat ook cultuur moet inleveren', zegt een OCW-woordvoerder.

Nog maar enkele maanden geleden, aldus Kunsten '92, hebben alle politieke partijen tijdens een debat aangegeven dat er meer geld moet worden geinvesteerd in cultuur, vanwege de gunstige effecten op de sociale cohesie. Bovendien is de economische betekenis van kunst en cultuur toegenomen, zegt de vereniging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden