Interview

Kunstenares Tinkebell: 'Mensen wensen mij het allerslechtste toe'

Acht jaar geleden draaide kunstenares Tinkebell de nek van haar kat om en maakte een handtas van het bont. Ze kreeg duizenden haatmails. Nu, jaren later, circuleren nog altijd verzonnen verhalen over haar op het internet. 'Het lijkt wel alsof mensen zich beter voelen als ze mij doodwensen.' Vrijdag spreekt Tinkebell (pseudoniem voor Katinka Simonse, 1979) hierover in de Amsterdamse Stadsschouwburg tijdens TEDx Amsterdam.

Laura de Jong
De 'popple' van Tinkebell. Zij construeerde het werk uit een honden- en kattenkadaver. De constructie is zo, dat de hond kan worden gevouwen tot een poes en andersom. Beeld ANP
De 'popple' van Tinkebell. Zij construeerde het werk uit een honden- en kattenkadaver. De constructie is zo, dat de hond kan worden gevouwen tot een poes en andersom.Beeld ANP

Krijgt u nog veel haatmails?
Toen ik in 2004 van mijn kat een tas maakte kreeg ik duizenden haatmails. Nu mailen ze minder maar proberen ze voor hun anti-Tinkebell-sites de meeste likes te krijgen. Mensen zijn aan het concurreren wie het booste is. Het lijkt wel alsof ze zich een beter mens voelen als ze mij doodwensen. Als iemand schrijft: 'Ik haat Tinkebell, zij moet dood', krijgt diegene daar waardering voor.

Er gaan inmiddels verhalen over mij rond die niets met mij te maken hebben, dat ik ogen uit hamsters lepel en puppy's opensnijd. Dingen die gewoon niet waar zijn. Mensen informeren mij daar zelfs over. Dan krijg ik een mail; wist u dat Tinkebell puppy's opensnijdt. Alsof ik het niet ben, en het niet over mij gaat.

Waar komt die woede volgens u vandaan?
Mensen zijn boos over hoe dingen gaan en hoe er met dieren wordt omgegaan. Tegelijkertijd is het allemaal heel abstract. Als je boos bent op de bio-industrie: wie moet je dan eigenlijk een mail sturen? Ik ben het gezicht van al het kwaad geworden, en mensen vinden dat ze iets goeds hebben gedaan als ze mij dat hebben laten weten.

U heeft natuurlijk wel van uw kat een tas gemaakt. Ik neem aan dat u ook reacties wilde oproepen?
Het is gelukt om een enorme discussie op gang te brengen, dat wilde ik ook. Maar het is wel een heel ander verhaal geworden. Dan kan ik van alles bedoeld hebben met die kattentas, mijn naam staat nu synoniem voor dierenbeul.

Reageert u weleens op verhalen die niet kloppen?
Laatst had een dierenorganisatie een verhaal op zijn site gezet waarin stond dat ik hondjes martelde en haken met doodbloedende kippen aan mijn plafond had hangen. Toen heb ik een tegenstuk geschreven. Maar de eerste reactie die ik kreeg was: 'Nou, als ik je naam google, staat dat er wel.' Google wordt dus als de waarheid gezien.

Is het mogelijk om de trend van negatieve berichten te stoppen?
Nee, ik denk niet dat dat mogelijk is. Mensen horen nu eenmaal graag vreemde verhalen. Je ziet vaak bij sites dat de bizarre stukken het beste worden gelezen. Die artikelen zijn vaak niet alleen bizar, maar het liefst ook nog negatief. Omdat het goed wordt gelezen, blijven mensen het maken. Het verhaal dat ik de ogen van hamsters zou hebben uitgelepeld, waar komt dat vandaan? Zo lang mensen van dit soort verhalen blijven genieten, blijven ze bestaan. Het is puur vermaak. Of ik zelf nooit op een linkje klik? Natuurlijk doe ik dat ook. Maar door mijn eigen ervaring geloof ik niet alles meer. Ik denk vaak met grote verhalen die de krant halen, het zal wel anders zijn dan hier staat.

Doel van uw kattentas was om de vraag op te roepen waarom het wel maatschappelijk geaccepteerd is productiedieren als koeien en varkens te doden voor consumptie, maar een huisdier niet. Moet je controversieel zijn om de wereld wakker te schudden?
Ik vind mijn werk allesbehalve controversieel. Ik laat een stukje van de werkelijkheid zien, en die is nu eenmaal controversieel. Ik maak eigenlijk slechts kopieën, ik haal een stukje werkelijkheid uit de context. Maar het is niet van mij. Het zijn wel altijd zaken waar ik mijn bedenkingen bij heb.

Houdt u eigenlijk van dieren?
Ja. Ik ben ook vegetariër, niet per se omdat ik het zielig vind voor de dieren, maar wegens de impact op de wereld. Voor een kilo vlees, is zeven kilo graan nodig. Aan de andere kant van de wereld sterven mensen van de honger, dus daarom doe ik dat niet.

Bent u bang geworden door alle haatmails en haatfacebookpagina's?
Ik niet, maar mijn vrienden maken zich wel zorgen om me. Kunstenaar Jan Fabre is deze maand in elkaar geslagen na een incident met katten. Zoiets kan mij ook overkomen. Laatst werd ik door een groep Marokkaanse kinderen uitgescholden voor dierenmoordenaar, ik schrok dat ze mij herkenden. Er hoeft maar een persoon een knuppel bij zich te hebben, en ik krijg de volle laag. Mensen wensen mij het allerslechtste toe.

Heeft u wel eens aangifte gedaan?
Ja, dat heb ik één keer gedaan, maar de politie is die aangifte kwijtgeraakt. Ik was toen de hele nacht gebeld en er was ook een voicemail ingesproken: 'Pas maar op, morgen wordt je keel doorgesneden.' Toen heb ik dus aangifte gedaan. Een stagiair is die alleen nog dezelfde dag kwijtgeraakt. Daar kwam ik achter omdat ik na mijn aangifte op een bodybuilderforum zag dat iemand zei dat hij Tinkebell telefonisch had bedreigd. Ik belde de politie om dat te melden, toen waren ze mijn verhaal al kwijt. Ik had daar al drie uur gezeten, ik had geen zin meer om terug te gaan.

Een bodybuilderforum? Hoe belandt u op zo'n site?
Omdat dit zo speelt, google ik mezelf iedere ochtend en avond.

Bent u echt niet bang?
Ik ben wel voorzichtig. En ik heb mijn voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo is het niet mogelijk om uit te vinden waar ik woon. Ik ga niet uit waar ik herkend kan worden. Ik ga dus alleen naar gelegenheden waar ik veel mensen om me heen heb die ik ken en waar ik me veilig voel. Heftig? Ik ben er aan gewend.

Tinkebell spreekt morgen op TEDx Amsterdam in de stadsschouwburg. Het evenement is live te volgen op Volkskrant.nl

Tinkebell: 'Vorig jaar had de organisatie mij ook al gevraagd, maar toen had ik eigenlijk nog nooit van TEDx gehoord. En dacht ik: hoezo moet ik een lezing geven waar ik niet voor word betaald. Mijn vrienden zeiden dat ik het wel moest doen en dat een TED-talk geven heel bijzonder is. Ik weet dat ik een goede spreker ben. Het enige waar ik over na moet denken is dat het precies 12 minuten mag duren.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden