Kunstenaars winnen kort geding over WWik van Staat

De Staat moet zorgen voor een overgangsregeling voor kunstenaars die een beroep deden op de WWik, een regeling waarmee zij hun inkomen konden aanvullen zonder een beroep te hoeven doen op de bijstand. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag vandaag in een zaak die de kunstenaars tegen de Staat hadden aangespannen.

Formulier voor het aanvragen van de WWik in de gemeente Groningen. © ANP

De Eerste Kamer nam half december een wetsvoorstel aan waardoor er per 1 januari een einde kwam aan de WWik-regeling. FNV Kiem en de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK) eisten via de rechter een overgangsregeling, zodat de kunstenaars zich kunnen voorbereiden op de nieuwe situatie.

De rechtbank besliste dat de wet waarmee de Eerste Kamer instemde met het opheffen van de WWik, buiten werking gesteld moet worden voor kunstenaars die gebruikmaakten van de regeling. Eerst moet de overheid zorgen voor 'een adequate overgangsperiode waarin de desbetreffende kunstenaar zijn of haar beroepspraktijk kan aanpassen aan de veranderende omstandigheden.'

Stijgend inkomen
De Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (WWIK) steunt kunstenaars bij het opbouwen van een zelfstandige beroepspraktijk. Zij hebben 48 maanden recht op 70 procent van een bijstandsuitkering als zij een stijgend inkomen weten te vergaren uit hun kunst. Ze mogen bijverdienen tot een totaal van 125 procent van het bijstandsniveau.

Ruim 3.000 kunstenaars maken nu gebruik van de regeling. Naar schatting hadden nog tienduizend kunstenaars recht op de uitkering. Al vanaf de bekendmaking van de afschaffing van de WWIK in het regeerakkoord liggen FNV Kiem en de BBK overhoop met staatssecretaris De Krom. In april kondigden zij gerechtelijke stappen aan.

Aan de kant gezet
FNV Kiem en de BBK vinden dat de kunstenaars die gebruik maken van de regeling 'rechteloos aan de kant zouden worden gezet' omdat het kabinet de wet zeer abrupt af wilde schaffen. Kunstenaars hebben volgens hen te weinig tijd gehad om hier op te anticiperen. FNV Kiem en de BBK beroepen zich op het rechtszekerheidsbeginsel om toch nog overgangsrecht af te dwingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden