Kunstenaars tevreden over basisstipendium

Beeldende kunstenaars zijn positief over het basisstipendium dat zij sinds 1 januari vorig jaar kunnen aanvragen bij het Fonds voor Beeldende kunsten, Vormgeving en Bouwkunst....

ANP

ANP

AMSTERDAM

Motivaction ondervroeg in opdracht van het fonds negenhonderd mensen die een stipendium hadden aangevraagd. De helft van die aanvragen werd afgewezen. In het eerste jaar van het basisstipendium ontving het Fonds tweeduizend aanvragen, waarvan veertig procent werd gehonoreerd. Dat houdt in dat het Fonds een bedrag van 45 miljoen gulden toekende.

Het basisstipendium is bedoeld voor beeldende kunstenaars met een inkomen beneden bijstandsniveau. Het stipendium van 57 duizend gulden dekt de kosten van het levensonderhoud en de beroepskosten, en is bedoeld voor minimaal twee jaar. Het bedrag komt overeen met twee jaar bijstand. De kunstenaar mag het eerste jaar maximaal de helft van het stipendium opnemen.

Uit het onderzoek blijkt dat het systeem voor bijna zeventig procent van de ondervraagden een stimulans is om meer te doen aan de verwerving van eigen inkomsten. De ervaringen van het eerste jaar leren dat de kunstenaars gemiddeld minder dan 25 procent van het totaalbedrag opnemen. Dat betekent dat ze van plan zijn hun basisstipendium over een jaar of vier uit te smeren. De enquête bevestigt dat beeld. Dat zou het ministerie van Sociale Zaken een besparing opleveren van 43 miljoen gulden. Sociale Zaken krijgt immers tegen de 'prijs' van twee jaar bijstandsuitkering vier jaar besparing. Het ministerie droeg 21,5 miljoen bij aan de financiering van het stipendium.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden