Kunstenaars niet gekort op WW-uitkering

Werkloze podiumkunstenaars behouden een volwaardige WW-uitkering. Onder druk van de hele Tweede Kamer zegde minister De Geus van Sociale Zaken dat maandag toe....

ANP

De Tweede Kamer viel over hem heen omdat een wet die regelingen in de sociale zekerheid vereenvoudigt negatief uitpakt voor kunstenaars. Ze zouden de helft van hun WW-uitkering kwijtraken omdat ze onregelmatige arbeidscontracten hebben.

'Ook mensen met een verbrokkeld arbeidsverleden hebben recht op een fatsoenlijke WW-regeling', aldus De Geus. De minister benadrukte dat hij de kunstenaars niet bewust heeft willen pakken.

Binnen twee weken presenteert De Geus een plan dat tegemoet komt aan de kritiek van de Tweede Kamer en de kunstenaars zelf, die maandag voorafgaand aan het debat luidruchtig protesteerden. Onder hen waren Peter Tuinman, Aus Greidanus (artistiek leider De Appel) en bandeonspeler Carel Kraayenhof.

De gewraakte korting op de WW was voor de kunstenaars de bekende druppel. Ze zijn de afgelopen jaren naar eigen zeggen al door tal van maatregelen getroffen, zonder dat er compensatie kwam.

Ook andere beroepsgroepen waarin wordt gewerkt met onregelmatige arbeidscontracten, zoals de agrarische sector, zullen baat hebben bij de 'reparatie' van De Geus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden