Kunstenaar Rob Scholte weigert na rechterlijk uitzettingsbevel zijn museum te verlaten: 'Laat de ME maar komen'

De naamgever van het Rob Scholte Museum moet dat museum in het hart van Den Helder - tevens woonruimte en atelier - binnen dertig dagen verlaten, maar de kunstenaar zelf peinst er niet over gehoor te geven aan die rechterlijke oekaze. 'Laat de ME maar komen', daagt de aan een rolstoel gekluisterde Scholte de Helderse burgemeester Koen Schuiling (VVD) uit.

Kunstenaar Rob Scholte Beeld anp
Kunstenaar Rob ScholteBeeld anp

In tien jaar tijd is de verhouding tussen de (van oorsprong Amsterdamse) kunstenaar Rob Scholte en de gemeente Den Helder ernstig bekoeld: in 2008 werd Scholte als boegbeeld van de culturele ambities van de marinestad nog bejubeld. Maar nu, vele botsingen, politieke debatten en rechtszaken verder, naakt het einde voor het in het voormalige postkantoor gevestigde museum.

Scholte moet dat pand, ooit voorzien als het nieuwe stadskantoor, binnen een maand verlaten, bepaalde het Amsterdamse gerechtshof dinsdag. Mede omdat hij een betalingsachterstand van 19 duizend euro aan energierekeningen heeft, maar vooral ook omdat de 'bruikleenovereenkomst' met de gemeente hem geen huurbescherming biedt.

Te meer omdat de gemeente, die eerder een procedure tegen Scholte bij de voorzieningenrechter verloor en vervolgens naar het hof stapte, het pand recent heeft verkocht aan een aannemersbedrijf. Dat bedrijf mag niet tot sloop overgaan, maar er wel woningen, bedrijven of een culturele voorziening vestigen, legde de gemeenteraad vast. 'Het liefst een combinatie van die drie', zegt de gemeentelijke woordvoerder.

Maar voordat de aannemer ook maar iets kan doen, zal burgemeester Schuiling als beheerder van de portefeuille openbare orde in actie moeten komen. Rob Scholte blijft zitten waar hij zit. 'Een schandalige, corrupte uitspraak', zo beoordeelt hij het vonnis. 'Ik ben slachtoffer van een politiek proces van wethouders en een burgemeester die me jarenlang hebben tegengewerkt.'

Cultureel klimaat

Den Helder staat bepaald niet bekend om een bloeiend cultureel klimaat, wél om onuitroeibaar politiek gekrakeel. Al jarenlang willen achtereenvolgende colleges van B en W het stadshart opknappen, maar veel plannen struikelen over grote politieke verdeeldheid.

In dat klimaat heeft Rob Scholte nu toch nog zijn hoop gevestigd op lokale politici ('Vooral van plaatselijke partijen, ik ga ervan uit dat de zittende macht volgende week wordt weggestemd') om sluiting van het Rob Scholte Museum te voorkomen. Want van de bestuurders zelf moet hij het niet hebben, verduidelijkt hij.

'Nog deze week is er weer een wethouder opgestapt, Kuipers van D66. Die heeft toch stiekem een vergunning aan een coffeeshop verleend terwijl de gemeenteraad daar tegen was. Diezelfde wethouder heeft mij ook toezeggingen gedaan, die niet zijn nagekomen. Niemand komt hier iets na.'

Rob Scholte in de rechtbank in oktober 2017 Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Rob Scholte in de rechtbank in oktober 2017Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Precies datzelfde verwijt maakt de gemeente de kunstenaar: een afspraak om via mediation tot elkaar te komen kwam Scholte niet na. 'Wij vinden het echt heel jammer dat we de zaak bij de rechter hebben moeten aanbrengen', zegt de woordvoerder afgemeten.

Scholte: 'Ik betaal alles keurig, voor mijn huis en atelier. De gemeente komt verplichtingen voor het museumgedeelte niet na. Ik woon hier met mijn vrouw en twee kinderen. Dachten ze dat ik zo maar de tent ging sluiten? Ik trek hier net zoveel bezoekers als het Marinemuseum!'

Het is tijd voor zijn wederopstanding als beroemdheid, dat voelt Rob Scholte (58) aan alles. Als hij bij de aanslag op zijn leven in 1994 was overleden, was het perfecte Rob Scholte Museum in Den Helder er al lang geweest, dat weet hij zeker. Nu moest hij het zelf oprichten. 'Alleen de allersterksten komen terug voor de tweede ronde.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden