Kunstenaar Rob Scholte onder dwang uit zijn museum gezet

Jasper Kars
Het pand van Rob Scholte in Den Helder naast het station. Beeld Raymond Rutting
Het pand van Rob Scholte in Den Helder naast het station.Beeld Raymond Rutting

Kunstenaar en museumhouder Rob Scholte is dinsdagmiddag door de politie uit zijn museum in Den Helder gezet. Scholte moest eigenlijk afgelopen vrijdag al weg uit het voormalige postkantoor, waar hij samen met zijn gezin woont, maar weigerde te vertrekken.

Burgemeester Koen Schuiling gaf daarop opdracht hem onder dwang uit het pand te zetten. Scholte had tien jaar lang het oude postkantoor in bruikleen van de gemeente, maar recentelijk werd het pand in het centrum van Den Helder verkocht aan een aannemersbedrijf dat er woningen en bedrijven wil vestigen. De rechter bepaalde vorige maand dat Scholte voor 12 april zijn Rob Scholte Museum moest verlaten.

Dinsdag stond de deurwaarder, begeleid door een arsenaal aan politieagenten, op de stoep. De kunstenaar, die sinds een mislukte aanslag in een rolstoel zit, hield zich nog enige tijd schuil in het gebouw, maar werd toen onder toeziend oog van enkele Den Heldenaren en journalisten uit het museum gezet. Tijdens de ontruiming werd door de politie een man uit Amsterdam gearresteerd.

‘Een voorbaarlijke ontruiming: same old Den Helder’, zegt de boze Scholte kort na zijn uitzetting. ‘De burgemeester is de dictator van de stad. Hoewel het merendeel van de Den Helderse raad wil dat het museum blijft bestaan, word ik hier uit mijn eigen huis gezet.’

‘De heer Scholte weet al sinds juni 2017 officieel dat hij het pand moet verlaten en heeft voldoende tijd gehad om zich hier op voor te bereiden. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor de kunst nu over’, laat een gemeentewoordvoerder weten. Het Helderse college diende vandaag een verzoek in bij de Rechtbank om conservatoir beslag te leggen op Scholtes kunstcollectie. ‘Dit om zeker te zijn van verhaling van de openstaande schuld van ruim 19.000 euro en de gemaakte kosten voor de ontruiming.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden