Kunstenaar Rob Scholte mag in het oude postkantoor van Den Helder blijven wonen en werken

Rob Scholte mag voorlopig in het oude postkantoor van Den Helder blijven wonen en werken. Dat oordeelde de rechter maandag in het kort geding dat de gemeente Den Helder tegen de kunstenaar had aangespannen.

Beeld anp

De zaak draaide onder meer om de vraag of de gemeente een gebruiks- of huurovereenkomst had gesloten met Scholte over het gebruik van het pand. De rechter oordeelde dat het aannemelijk is dat het om het laatste gaat. In een van de overeenkomsten stond namelijk de verplichting bij te dragen 'aan het cultureel klimaat en de culturele uitstraling van Den Helder'.

Scholte voldeed hieraan door jaarlijks een aantal tentoonstellingen te organiseren. Dit beschouwde de rechter als een tegenprestatie, wat het verschil maakt tussen huur en bruikleen. Een huurovereenkomst kan niet zomaar worden opgezegd. Er geldt niet alleen een opzegtermijn van een jaar, ook zijn de geldige redenen in de wet verankerd.

Scholte is volgens zijn advocaat 'hartstikke opgelucht' na de uitspraak. 'Hij is verrukt dat het goed is afgelopen. Maar we zien dit niet als winst en verlies. We vinden dat er een oplossing moet komen en willen in gesprek met de gemeente. Rob Scholte hoopt nog steeds het pand te kunnen kopen.'

De gemeente kan nu een bodemprocedure aanspannen om uitsluitsel te krijgen over de toekomst van het gebouw. Of dat ook gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. 'Namens de heer Scholte is de suggestie gedaan om weer opnieuw in gesprek met elkaar te komen. In de komende tijd bepalen we wat onze volgende stappen gaan worden. De gewenste stip aan de horizon blijft in ieder geval: een kwalitatief hoogwaardige invulling van dit pand in dit deel van het stadshart', zo valt te lezen in een verklaring.

In het voormalige postkantoor is sinds 2013 het Rob Scholtemuseum gevestigd. Ook woont de kunstenaar er met zijn vrouw en kinderen. Na verschillende mislukte onderhandelingen over de verkoop van het pand aan Scholte wilde de gemeente het pand opknappen en in de verkoop zetten. Scholte werd gesommeerd te vertrekken, maar deed dit niet. Daarop spande de gemeente een kort geding aan tegen de kunstenaar.

Het voormalige postkantoor waar Scholten zijn museum heeft gevestigd.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Rob Scholte over de Gimmick!-affaire, de aanslag en de wederopstanding als kunstenaar

Als hij bij de aanslag op zijn leven in 1994 was overleden, was het perfecte Rob Scholte Museum in Den Helder er al lang geweest, dat weet hij zeker. Nu moet hij het zelf oprichten. En dat museum gaat Den Helder op de kaart zetten. 'Het is hier leuk omdat IK er ben.' Lees hier het interview met Rob Scholte terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden