Kunstenaar deelt mee in opbrengst kunstveilingen

Kunstenaars kunnen binnenkort overal in de Europese Unie rekenen op royalties als hun kunstwerk via de veiling of een agent wordt doorverkocht....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

De Europese Commissie stelt royalties voor van 2 tot 4 procent van de verkoopwaarde. Het voorstel geldt voor hedendaagse schilders, beeldhouwers, fotografen en andere kunstenaars, of voor de erfgenamen tot maximaal zeventig jaar na overlijden van de kunstenaar.

Kunstenaars, ook uit Nederland, hebben overwegend positief gereageerd op de plannen van Brussel. Maar de Londense veilinghuizen Christie's en Sotheby zijn des duivels. Zij vrezen dat de veiling van moderne kunstwerken zich zal verplaatsen naar New York of andere steden buiten de EU. Ook Nederlandse veilinghuizen en agenten zullen voortaan een deel van de verkoopwaarde moeten afdragen aan de kunstenaar.

De Europese Commissie wil met het voorstel tot harmonisatie van de royalties vooral de interne markt in de EU vervolmaken. Want nu krijgt een Nederlandse kunstenaar wel een beloning als zijn werk in Parijs wordt geveild, maar als dat in Amsterdam of Londen gebeurt, ontvangt hij niets.

Of zoals een functionaris van de Commissie het uitlegde: de Britse schilder David Hockney ontvangt wel royalties als een van zijn schilderijen in Parijs wordt verkocht, maar de erfgenamen van Pablo Picasso krijgen niets als een werkstuk van de Spaanse meester in Londen onder de hamer gaat. Die verschillen kunnen binnen de EU tot ongewenste concurrentievervalsing leiden, aldus de functionaris.

Christie's en Sotheby profiteren volop van de royalties-vrije verkoop van kunstwerken. Ook heffen zij volgens de Europese Commissie een lager btw-tarief dan in de EU is afgesproken.

Vooral Duitsland en Frankrijk hebben aangedrongen op een uniforme EU-regeling. Parijse veilinghuizen klagen al jaren over de verplaatsing van veel moderne kunstwerken naar de concurrenten in Londen. De Europese Commissie erkent dat sprake is van een kunstmatige verstoring van de interne markt voor modern art.

Volgens het voorstel wordt over kunstwerken met een waarde van twee- tot honderdduizend gulden bij verkoop royalties geheven van 4 procent. Tussen de honderd- en vijfhonderdduizend gulden geldt een tarief van 3 procent en voor kunstwerken boven de half miljoen krijgt de kunstenaar 2 procent.

De uniforme royalties-regeling moet nog worden goedgekeurd door de Europese ministerraad. De Britse regering heeft zich al laatdunkend uitgelaten over het voorstel, dat ze beschouwt als de zoveelste ongewenste inmenging van Brussel in nationale aangelegenheden. Volgens Londen zullen royalties leiden tot onnodige kosten voor de kunsthandel.

Maar Groot-Brittannië kan het harmonisatievoorstel in zijn eentje niet tegenhouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden