Kunstcollectie Detroit gered door particuliere fondsen

AMSTERDAM - Door een hoogst ongebruikelijke actie van particuliere fondsen in de Verenigde Staten lijkt een gedwongen verkoop van Detroits kunstcollectie van de baan. De fondsen leggen samen 330 miljoen dollar (ruim 240 miljoen euro) op tafel om een gat in de begroting van de gemeente Detroit te dichten. De failliete gemeente dreigde waardevolle oude meesters te gaan verkopen om de ambtenarenpensioenen veilig te stellen.


Terwijl schuldeisers steeds grotere druk op de gemeentelijke curator uitoefenden om schilderijen te verkopen, werkten negen fondsen achter de schermen aan een uniek samenwerkingsverband. Ze brengen eenmalig een bedrag bijeen voor de publieke sector - de pensioenen - op voorwaarde dat het museum en de collectie worden overgedragen aan een nieuw op te richten non-profitorganisatie.


Het museum is daarmee in de toekomst gevrijwaard van gemeentelijke financiële claims. Zowel het gebouw als de collectie van het Detroit Institute of Arts (DIA) zijn sinds jaar en dag gemeentelijk eigendom. Detroit bezit werk van onder anderen Rembrandt, Van Gogh, Bruegel en Rubens.


Onder de reddende engelen is de wereldwijd bekende Ford Foundation. Dit fonds werd in 1936 opgericht door Henry Ford en zijn zoon die hun fortuin verdienden in Detroits autoindustrie. De huidige malaise in de Amerikaanse autobranche is een van de redenen voor het faillissement van de stad dat in 2013 werd uitgesproken. Het is hoogst ongebruikelijk dat particuliere fondsen rechtstreeks gaten dichten in de begroting van een overheid. Critici zien het bedrag van 330 miljoen dollar daarom als een soort losgeld voor de kunstcollectie. Het totale gemeentelijke tekort bedraagt 18 miljard dollar (ruim 13 miljard euro.)


Volgens Pamela Marcil, woordvoerster van het DIA, is het initiatief van de fondsen 'bijzonder belangrijk', maar is het museum nog niet helemaal uit de gevarenzone. 'Er zijn nog allerlei aspecten van de deal die nader uitgewerkt moeten worden. Aanvullende fondsenwerving blijft nodig, maar deze overeenkomst is een eerste opluchting.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden