NieuwsKunstcentrum

Kunstcentrum Witte de With voorlopig naamloos vanwege racisme

Het Rotterdamse Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst gaat voorlopig naamloos door het leven. Zaterdag is de naam van de gevel gehaald. Twee weken geleden werd diezelfde gevel beklad met rode verfhandjes tijdens een antiracismeprotest.

Redactie / ANP
Het Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst werd twee weken geleden besmeurd met rode verf. Beeld ANP
Het Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst werd twee weken geleden besmeurd met rode verf.Beeld ANP

Witte Corneliszoon de With (1599-1658) was een vlootvoogd en werkte onder meer bij de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het Helden van Nooit-kunstcollectief voerde de bekladdingsactie in de nacht van 12 juni naar eigen zeggen uit om onterechte helden in de juiste context te plaatsen.

In een verklaring zegt de kunstinstelling dat zaterdag de dertig jaar oude naam Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst is ingetrokken. ‘Ook verwijderen we de naam van onze socialemedia-kanalen en van het briefpapier.’

De nieuwe naam, waar de kunstinstelling overigens al drie jaar over aan discussiëren is, wordt later dit jaar bekendgemaakt en moet officieel vanaf 27 januari 2021 gaan gelden. En de organisatie gaat daarbij duidelijk niet over één nacht ijs: ‘In de komende maanden zal een reeks openbare forums en een online enquête de inwoners van Rotterdam, maar ook mensen van elders in Nederland en in het buitenland, bij het proces betrekken’, aldus de nu naamloze kunstinstelling. ‘Deze behoren tot de activiteiten die invloed hebben op de uiteindelijke keuze van de naam.’

Wie waren de mannen wiens standbeelden nu ter discussie staan? En is Piet Hein over één kam te scheren met Jan Pieterszoon Coen?

Begin dit jaar schreven we dit: kunstcentrum Witte de With zou zijn naam veranderen, maar heet nog steeds Witte de With. Voelt de directeur, Sofía Hernández Chong Cuy, geen tijdsdruk?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden