Kunstboter

Kok, omroep, commercie. Koks die op tv al te opvallend met bepaalde producten in de weer zijn. En dat kan eigenlijk niet....

Yvonne Gnirrep

Onlangs vonden we op een boekenmarkt een aflevering van het 'Maandblad voor de Nederlandsche huisvrouwen, vraagbaak voor economische voedselbereiding' ofwel Kers' Keukengeheimen. Bedoelde Kers is P.J. Kers Jr., radio-docent, zoals op de omslag staat.

Kers gaf eind jaren twintig kooklessen voor de AVRO en stapte begin jaren dertig over naar de VARA (transfers zijn van alle tijden). In 1928 verscheen het AVRO Kookboek (deel 1, in 1929 deel 2). Ook de VARA gaf boekjes van de radiokok uit: Onze inmaak (1932), Onze keuken (1932 en 1936). De eerste Keukengeheimen verscheen in 1935, wij vonden een exemplaar uit maart 1936 (tweede jaargang nummer 2). De gastronomische bibliografie van Witteveen vermeldt alleen de eerste jaargang (van februari 1935 tot en met januari 1936). Hoe lang het blad heeft bestaan, weten wij (nog) niet.

Omroep, kok, commercie, een dikke zestig jaar geleden hoorden die ook al bij elkaar. Zo hield Kers van Blue Band, en hij liet niet na dat te benadrukken. Zoals in zijn vragenrubriek.

'Hoe bakt u biefstuk? Een paar maal heb ik met Blue Band gewerkt en is niet zoo smakelijk als natuurboter.'

'U oefent dus eenig critiek uit op Blue Band, dat vind ik kranig, doch eens ben ik het niet met u. Het is juist de schuld van de huisvrouw meerendeels, dat men dat oordeel vormt, wat is de eigenlijke schuld, men kan er niet mede werken, en dat is juis de taak van Kers' Keukengeheimen, U dit eens te gaan leeren en - Blue Band te gaan waardeeren als de boter voor uw keukengebruik. Komt in orde mevrouw, waar een wil is, is een weg.' (Wij zouden u niet zo durven toespreken.)

Of deze: 'Mijn leverancier vertelde dat ''Norma'' goedkooper is dan Blue Band, is dat zoo? en dat dit precies hetzelfde was als Blue Band en van dezelfde fabriek.'

'Voorloopig hierop even een kort antwoord. Blue Band is geen ''Norma'' en ''Norma '' is geen Blue Band. Blue Band is niet te evenaren, Blue Band is niet te evenaren in smaak en kwaliteit, kom hier nader op terug, alleen laat het zich indenken dat uw leverancier zal trachten om zijn boter in beter daglicht te stellen omdat het zijn handel is, commericeel niet slecht bekeken, doch hij moet toch voorzichtig zijn met zijn beweringen. Blue Band is Blue Band en er is geen kunstboter die hier mede gelijk gesteld kan worden.'

Kers mag dan geen winkel hebben, hij verkoopt wel graag. Naast Blue Band is dat Delftsche slaolie ('Welke slaolie Mevrouw? wel de Delftsche slaolie natuurlijk.') en Haas- en Boogazijn. De advertenties voor deze producten ontbreken dan ook niet in zijn maandblad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden