Kunstagenda: Theater

MACBETH..

De artistieke leiding van het RO Theater treedt collectief aan in de monsterproductie die dit weekeinde in première gaat. Twee avonden achter elkaar 'Macbeth', de ene geregisseerd door Alize Zandwijk, de ander door Guy Cassiers. De klassieke Macbeth, die van Shakespeare dus in een nieuwe vertaling van Hugo Claus, wordt gespeeld met Stefan de Walle in de titelrol en Catherine ten Bruggencate als Lady Macbeth, in regie van Zandwijk. Cassiers heeft zich beziggehouden met zijn Vlaamse landgenoot Jan Decorte die zijn bewerking 'Bloetwollefduivel' noemde. Aan die laatste productie doen Jacqueline Blom, Fania Sorel en leerlingen van basisschool Het Landje mee; de muziek is gecomponeerd door Walter Hus.

Rotterdam, RO Theater, t/m 28 april. Aanvang 20 uur; tel. 010-4047070 (www.rotheater.nl).

DE TROJAANSEN

Voor het eerst regisseert Mirjam Koen, artistiek leider van het Onafhankelijk Toneel, een Griekse tragedie: 'De Trojaansen', een bewerking van 'Trojaanse Vrouwen' en 'Hekabe' van Euripides. Met vlijmscherp inzicht in de drijfveren van overwinnaars en overwonnnen beschrijft Euripides het einde van de Trojaanse oorlog, vlak na de val van de stad. De vrouwen hebben de gruwelijkste nacht van hun leven meegemaakt: hun mannen, vaders en zonen zijn afgeslacht. In hun strijd tegen dit onrecht blijken politieke belangen groter dan menselijk leed. De Trojaansen wordt in Rotterdam op locatie gespeeld, in de Schiecentrale en gaat later op tournee naar Den Haag, Amsterdam en Haarlem. De voorstelling wordt gespeeld door tien actrices waaronder Ria Eimers, Joke Tjalsma, José Kuijpers, Marlies Heuer en Els Ingeborg Smits.

Rotterdam, Schiecentrale (Lloydstraat 5), 29 maart t/m 8 april, 4 t/m 25 mei; tournee. Tel. 010-4769029.

Lulu van Wedekind door de Theater Compagnie in regie van Theu Boermans. Met Halina Reijn als de vrouw die al het vrouwelijke in zich verenigt. Vanavond t/m 26 mei in het Compagnietheater (v/h Trusttheater) aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam.

Hendrik en Wilhelmina van Ton Vorstenbosch met Jan Derksen en Vorstenbosch als het koninklijk paar, en Hidde Maas en Annemarie Oster als het echtpaar Van 't Sant. Zaterdag in Alkmaar (De Vest), 5 april in Enschede (Twentse Schouwburg), 6 april in Wageningen (Junushoff).

De val, een 'tragikomedie over het moderne levensgevoel, macht en seksualiteit', door de Theater Compagnie. Regie: Mariëtte Ciggaar. Vanavond t/m 14 april in Rozentheater, Amsterdam.

Ik ben bang, een tekst en film van Cyrus Frisch bij Toneelgroep Amsterdam. Hoe gaat de 'verwende westerse mens' met het leed van de wereld om? Vrijdag t/m dinsdag in Stadsschouwburg, Amsterdam; 6 april in Haarlem (Stadsschouwburg), 9 en 10 april in Utrecht (Stadsschouwburg).

Medea van Euripides, in reprise bij Theatergroep Aluin t.g.v. 10-jarig bestaan. Op 30, 31 maart en 1 april in Theater Kikker, Utrecht; 3 april in Bellevue, Amsterdam.

Marleni van Thea Dorn door De Appel, in regie van Agaath Witteman. Met Sacha Bulthuis en Marie Louise Stheins als Leni Riefenstahl en Marlene Dietrich, die elkaar in de laatste fase van hun leven ontmoeten. Vanavond t/m 12 mei in Studio II van het Appeltheater, Den Haag.

De glazen kin van Louis Ferron, een lunchpauzevoorstelling over een oude, eenzame bokser die opeens media-aandacht krijgt. Een regie van Aike Dirkzwager. Vandaag t/m 5 april om 12.30 uur in Theater Bellevue, Amsterdam.

Diep in het bos door Het muziek Lod van Eric de Volder, 30 maart in Enschede (Twentse Schouwburg), 4 april in Utrecht (Stadsschouwburg).

Vita & Virginia van Eileen Atkins door Caroussel, in regie van Matin van Veldhuizen. Met Nettie Blanken en Trudy de Jong, 29 en 30 maart in Den Haag (Theater a/h Spui), 5 april in Nijmegen (Lux).

Mijn Elektra van Koos Terpstra door Noord Nederlands Toneel. Vrijdag in Heerenveen (Posthuis Theater), zaterdag in Drachten (De Lawei), 3 april in Laren (Singer Theater), 4 april in Middelburg (Stadsschouwburg).

The Massacre at Paris van Hafid Bouazza op basis van een 16de-eeuwse tekst van Christopher Marlowe. Door Toneelgroep Amsterdam in regie van Ivo van Hove. Vanavond en vrijdag in Arnhem (Schouwburg), 4 april in Alkmaar (De Vest), 6 april in Eindhoven en tot slot 7 april in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Het Leven van Galileï van Brecht door het Nationale Toneel in regie van Ger Thijs. Vanavond in Oss (De Lievekamp), dinsdag in Leiden (Schouwburg), 4 t/m 7 april in Amsterdam (Stadsschouwburg), 9 t/m 13 april in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

Braak door Titus Tiel Groenestege, Maike Meijer en Han Römer. Over twee zoons die na de dood van hun moeder in één keer volwassen moeten worden. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), 3 april in Groningen ('t Kruithuis), 4 april in Tilburg (Schouwburg), 5 april in Breda (Chassé Theater).

Den Uyl of De vaandeldragers van Don Duyns en Jan Pieter Koch door Growing Up in Public. Vanavond in Groningen (Kruithuis), vrijdag in Leiden (Schouwburg), 3 t/m 7 april in Amsterdam (Frascati).

Leunen door Loes Luca en Jim van der Woude. Een Orkater-voorstelling over afhankelijkheid en verzet, zorgzaamheid en misbruik. Vanavond t/m zaterdag in Rotterdam (Lantaren/Venster), 3 en 4 april in IJmuiden (Witte Theater), 5 april in Drachten (De Lawei), 6 en 7 april in Arnhem (Schouwburg).

Fantasieën van Farjatjev van Alla Sokolova, geregisseerd door Ira Judkovskaja. Met o.a. Elsje de Wijn, Olaf Pieters en Lidewij Benus, vanavond in Zwolle (Odeon), 30 en 31 maart in Rotterdam (Lantaren/Venster), 6 april in Den Bosch (Theater Bis) en tot slot 7 april in Eindhoven (Plaza Futura).

Het Huis van Bernarda Alba van Lorca door het Nationale Toneel. Vanavond in Doetinchem (Amphion), vrijdag in IJmuiden (Schouwburg Velsen), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 3 t/m 8 april in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

Woyzeck door Zuidelijk Toneel Hollandie in regie van Johan Simons. Vanavond en vrijdag in Antwerpen (Bourla), 3 april in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 4 april in Breda (Chassé Theater), 5 april in Zoetermeer (Stadstheater).

Blind date, Frank Houtappels bewerking van Theo van Goghs film. Met Liz Snoijink en Peter Tuinman als de twee geliefden die elkaar zijn kwijt geraakt maar elkaar niet willen loslaten. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Venray (Schouwburg), 3 april in Hoorn (Het Park), 4 april in Haarlem (Stadsschouwburg), 5 april in Stadskanaal (Geert Teis).

Blokhut, familiedrama door Alex d'Electrique met Sam Bogaerts, Aat Ceelen, René van 't Hof e.a. Vanavond in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), vrijdag in Terneuzen (Zuidlandtheater), 3 april in Schiedam (Theater a/d Schie), 5 april in Tilburg (Schouwburg).

Remember me! van Gerardjan Rijnders door Fact in regie van Arie de Mol. Over 'oude mensen, fysieke aftakeling en de vreemde schoonheid van het sterven'. Vanavond t/m zondag in Amsterdam (Bellevue), 4 en 5 april in Leiden (LAKtheater).

Eichmann door Rik van Uffelen, slechts voor twaalf toeschouwers, die plaatsnemen aan een tafel. Tot en met 7 april in de repetitieruimte van de Koninklijke Schouwburg, Den Haag.

Het land, liefdesdrama van Martin Crimp door Zuidelijk Toneel Hollandia. In het voormalige Van Gend & Loos-gebouw aan de Fuutlaan in Eindhoven. Vanavond t/m 28 april; aanvang om 20.30 uur, maaltijd vanaf 18.30 uur.

Mexico The Paradise in Me door Mug met de Gouden Tand in regie van Michiel van Erp. Met Maureen Teeuwen en Malou Gorter. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), 4 en 5 april in Groningen (Grand Theatre), 6 april in Nijmegen (Lux).

Kapel van Emanual Muris, Luc van Esch en Bart Danckaert is geïnspireerd op de schilderijen van Mark Rothko. Vanavond t/m 7 april bij Huis van Bourgondië, Maastricht.

Art, een komedie van Yasmina Reza door Paul de Leeuw, Edwin de Vries en Hans Kesting. Drie vrienden krijgen ruzie over een modern schilderij. Alleen in Luxor, Rotterdam, vanavond t/m 1 juni.

Muziektheater

FITNESS

Fitnessinstrumenten werken als muziekinstrumenten in de voorstelling 'Fitness' van Zuidelijk Toneel Hollandia, Toneelacademie Maastricht, Koninklijk Conservatorium en Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Over de relatie tussen mens en machine, muzikaal en theatraal. Een verslag van het productieproces op http://fitness.veenstudio.nl.

Maastricht, Toneelacademie, 29 (première), 30, 31 maart, 3 en 4 april; tel. 043-3466690. Tournee, tel. 040-2333633 (www.zuidelijktoneelhollandia.nl).

Diana, one-womanmusical met Vera Mann als Lady Di, die zich aan de hand van haar enorme garderobe verliest in herinneringen aan betere tijden. Vanavond en vrijdag in Rotterdam (Theater Zuidplein), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 2 t/m 7 april in Amsterdam (Nieuwe de la Mar Theater).

Rent, musical van Jonathan Larson over een groep jongeren in New York, geregisseerd door Ivo van Hove. Vanavond en vrijdag in Drachten (De Lawei), 31 maart t/m 3 april in Deventer (Schouwburg), 4 en 5 april in Hilversum (Gooiland), 6 en 7 april in Venray (Schouwburg).

Rosabelle Believe - Houdini door Orkater. Met Porgy Franssen als Harry Houdini, Lies Visschedijk als zijn vrouw en Peter Blok als broer Theo. Vanavond in Enschede (Twentse Schouwburg), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), 1 en 2 april in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

The Hired Man, musical van Melvyn Bragg en Howard Goodall door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Met o.a. Janke Dekker en Ernst-Daniel Smid. Op 4 april in Heerlen (Parkstad Theater), 6 april in Rijswijk (Schouwburg).

Kleinkunst

SONNEVELDPRIJS

Het Amsterdams Kleinkunst Festival begint zondag met een Hommage aan Ivo de Wijs. Deze tekstdichter was de spil van het Kabaret Ivo de Wijs, dat samen met Don Quishocking en Neerlands Hoop het cabaret in de jaren zeventig beheerste. In de jaren tachtig begon hij, samen met componist Joop Stokkermans, musicals te schrijven, voor kinderen en volwassen, en voorzag hij Jasperina de Jong, Youp van 't Hek, Paul de Leeuw en Jenny Arean van hoogwaardig tekstmateriaal. Een aantal van deze klanten zullen op 1 april optreden in het Nieuwe de la Mar Theater. Naast het traditionele Concours om de Wim Sonneveldprijs (halve finales van 4 t/m 7 april, finale op 9 april in Theater Bellevue) besteedt het festival dit jaar aandacht aan Cornelis Vreeswijk. De zanger met de schuurpapierstem, die in 1987 is overleden, was in Nederland vooral bekend van 'De Nozem en de Non'. In zijn tweede vaderland Zweden was hij echt een grote held. Daar wordt hij jaarlijks herdacht met een Vreeswijkdag. 'De Troubadour van IJmuiden', een solo door Jules Croiset is van 3 t/m 14 april te zien in Bellevue. Het festival wordt op 15 april besloten met 'Het Accent op het Dialect', met o.a. Gé Reinders (Limburgs), Gerard van Maasakkers (Brabants) en Heesel van der Wal (Frysk).

Het Rookkwartier door Echte Mannen, vanavond in Naaldwijk (De Naald) en tot slot vrijdag in Heemskerk (De Cirkel).

Jan Jaap van der Wal en Nico van der Knaap, de nieuwe lichting van de Comedytrain, combineren hun voorstelling. Vrijdag in Amstelveen (Griffioen) en zaterdag in Raalte (Hoftheater).

Een echte Van Dongen door Lenette van Dongen, vanavond en vrijdag in Bussum ('t Spant), 2 en 3 april in Utrecht (Stadsschouwburg), 4 en 5 april in Leeuwarden (De Harmonie).

Waar spreken we af als we elkaar kwijt zijn door Arno van der Heyden. Liedjes en conferences over de vloek op onbereikbare liefde, en over de mazzel van het niet-joods zijn. Vanavond in Drachten (De Lawei), vrijdag in Alkmaar (De Vest), zaterdag in Hendrik-Ido-Ambacht (Cascade).

Trilveen door Jaap Mulder. Vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), zaterdag in Borger (Rotonde).

Nooit Niks door Gé Reinders. Liedjes in het Limburgs en de conferences in het Nederlands. Vanavond in Venlo (De Maaspoort), vrijdag in Goor (De Reggehof), zaterdag in Hardenberg (De Voorveghter).

De Pianostemmer door Bert Klunder. Vanavond in Winterswijk (De Storm), vrijdag in Etten-Leur (De Nobelaer), zaterdag in Woerden (Het Klooster), 4 april in Tiel (Agnietenhof).

Badwater door Brigitte Kaandorp: thuis is het onrustig met haar kroost, maar in het theater vindt ze rust. Vanavond in Spijkenisse (De Stoep), 3 en 4 april in Stadskanaal (Geert Teis).

Marc-Marie H, de opmerkelijke familiegeschiedenis van Marc-Marie Huybregts. Vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), zaterdag in Leiden (Schouwburg), 3 april in Gorinchem (De Nieuwe Doelen).

Hup door Hester Macrander: rustig oud worden is haar grote schrik. Vanavond t/m zaterdag in De Kleine Komedie, Amsterdam.

Schuren door Ernst van der Pasch, vanavond t/m zaterdag in Theater Bellevue, Amsterdam.

Da Bounce Comedy Nights, internationale stand up comedy met muzikale intermezzo's. Zaterdag in het Nieuwe de la Mar Theater, Amsterdam.

Dans

Kleurrijk zwart-wit door Nederlands Dans Theater I, met zes werken van Kylian: 'No more Play' ('88), 'Petite Mort' ('91), 'Sarabande' ('90), 'Falling Angels' ('89), 'Sweet Dreams' ('90) en 'Sechs Tänze' ('86). Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), 31 maart en 1 april in Den Haag (Lucent Danstheater), 3 april in Groningen (Stadsschouwburg), 10 en 11 april in Amsterdam (Muziektheater).

Levelline van Bianca van Dillen en 'Ornithopter' van Ederson Rodrigues Xavier door Scapino Ballet Rotterdam, beide op muziek van David Dramm. Vrijdag in Sittard (Stadsschouwburg), dinsdag in Heerlen (Parkstad Theater), 6 april in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Alien (I am sorry) door Anoukvandijk dc. Drie dansers, Bennie Bartels, Michael Jahoda en Anouk van Dijk, die 'op een prettige manier contact met elkaar proberen te hebben. In de hel die ze samen maken. Toch.' Vanavond in Rotterdam (Schouwburg), 17 april in Haarlem (Toneelschuur), 18 t/m 21 april in Amsterdam (Frascati).

The Art of Three door Galili Dance. Met 'Trout' van Stephen Shropshire, 'Eco de Silenci' van Juan Carlos García, 'For many days now' van Galili en 'Duel' van Silvestrini & Strickler. Op 3 april in Hoogeveen (De Tamboer), 5 april in Assen (De Kolk).

S/He door Leine & Roebana, op barokmuziek van Marin Marais en Mr. de Sainte Colombe. Zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 18 april in Leeuwarden (De Harmonie) en tot slot 4 mei in Maastricht.

Viva la pasión! door Introdans met een eigentijdse 'Carmen' van Jorma Uotinen en twee passievolle choreografieën van Nacho Duato, 'Cor perdut' en 'Na Floresta'. Op 3 april in Meppel (Ogterop), 4 april in Almere (De Metropole), 5 april in Gouda (Schouwburg).

Soul van Truus Bronkhorst en Marien Jongewaard door zes dansers en vier danseressen, op muziek van Schumann, Kagel, Bach, Prince, Amoukar, Ter Veldhuis en Davis. Vanavond t/m zaterdag, 4 t/m 7 april in Amsterdam (De Brakke Grond).

De dansweken van Courage met '[FNBMNHEC]' door Bennie Bartels en Fajo Jansen (31 maart, 3, 4 april) en 'Hiroshima mon amour' door Anne Afourtit en Dries van der Post (29, 30 maart, 5 t/m 7 april), in de Studiozaal van de Stadsschouwburg, Amsterdam.

De Danscombinatie 2 door Conny Janssen Danst, Scapino Ballet Rotterdam en Dance Works Rotterdam. Zaterdag in Emmeloord ('t Voorhuys), 3 april in Drachten (De Lawei) en tot slot 4 april in Leiden (Schouwburg).

La Sylphide door Het Nationale Ballet in de versie van de Deense choreografe Dinna Bj*rn op muziek van Herman Severin L*venskjold. Neal Stulberg leidt het Nederlands Balletorkest. Op 29, 30 maart en 2, 4, 5, 7 april om 20.15 uur en op 1 en 8 april om 14 uur in Het Muziektheater, Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden