KUNSTAGENDA BUITENLAND

In het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen een tentoonstelling van Liliana Morro, van 8 september tot en met 3 november....

BELGIE

In Kunstencentrum Vooruit in Gent vanavond (première) en zaterdag de voorstelling Het mens, een tekst van Benno Barnard, gespeeld door Chris Lomme. Marcelle Meuleman doet de regie.

Forms into time is een overzicht van het werk van de Britse beeldhouwer David Nash. Van 7 september tot en met 3 november in het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. In het MUHKA ook een installatie van de Britse kunstenaar Max Couper, die per boot reizen maakt op basis van imaginaire landkaarten. The Plot, ook tot en met 3 november. Zaterdag zal hij zijn boot aanleggen in de Schelde, ter hoogte van het MUHKA, waar zijn boot op het droge wordt gehesen.

De tentoonstelling over Jean Cocteau in het Casino van Spa is verlengd tot en met 15 september. Manuscripten, illustraties, brieven en andere persoonlijke zaken.

Op 12, 13 en 14 september in de Bourlaschouwburg in Antwerpen Eerste liefde van Beckett door Bert André in regie van Albert Lubbers. Op 15 september in Tongeren (CC Velinx) en op 17 en 18 september in Brugge (De Dijk).

In galerie De Velinx in Tongeren een expositie van fotojournalist Patrick De Spiegelaere. Tot en met 15 oktober.

In het openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim in Antwerpen begint zaterdag een tentoonstelling van Tony Cragg. Tot en met 24 november.

Schilderijen van Clark Clarysse in Galerie Hugo Minnen (Museumstraat 2) in Antwerpen. Tot en met 1 november.

Yves Jansen bewerkte een roman van Thomas Rosenboom tot de voorstelling Vriend van verdienst. In Arca, Gent, tot eind oktober.

Nog tot en met 8 september in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een expositie van Ilya Kabakov. De Russische kunstenaar maakte een reusachtige installatie waarbij het publiek bij nacht op een loopbrug over de daken van een imaginaire stad loopt. Tot en met 8 september.

FRANKRIJK

In Musée d'Unterlinden in Colmar begint op 7 september een overzicht van de Duitse kunstenaar Otto Dix (1891-1969). Hij is de tekenaar en schilder van de oorlogswaanzin, die hij tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog aan den lijve ondervond. De tentoonstelling Otto Dix et les maîtres anciens laat zien hoe Dix zich liet inspireren door Renaissancistische meesters. Tot en met 1 december.

Een kleine honderd Afrikaanse maskers in Musée Dapper in Parijs. Tot en met 30 september.

De Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder (1898-1976) is vooral bekend geworden om zijn draadplastieken en mobiles. In het Musée d'Art Moderne de la ville de Paris een retrospectief van Calder: beelden, doeken en werken op papier. Tot en met 6 oktober. Tegelijkertijd toont het Middeleeuwse kasteel de Donjon de Vez in Vaumoise ook werk van Calder. Tot en met 29 september.

De Galerie Nationale du Jeu de Paume in Parijs wijdt een groot overzicht aan 'een eeuw Engelse beeldhouwkunst', met werk van onder anderen Epstein, Moore, Caro, Cragg en Flanagan. Tot en met 15 september.

Beelden van Alison Wilding in het museum van Calais. Wilding hoort samen met onder anderen Tony Cragg en Bill Woodrow tot de groep van New British Sculpture. Twee recente beelden van haar, Echo en Blue, vormen het middelpunt van een overzicht van haar werk van de afgelopen zeven jaar. Tot en met 10 september.

Het bezit van Eugène Delacroix' meesterwerk La Grèce sur les

ruïnes de Missolonghi, vormde voor Musée des Beaux-Arts in Bordeaux de aanleiding voor een zoektocht naar andere filhellenische doeken (toen Griekenland door Turkije werd overheerst, onstonden overal in Europa pro-Griekse bewegingen). Tot en met 8 september.

Tot en met 15 september in Perpignan de achtste editie van Visa pour l'Image, een groot internationaal festival voor de fotojournalistiek.

Een groot retrospectief van Francis Bacon in het Centre Georges Pompidou in Parijs. Meer dan tachtig werken uit de periode 1930-1980 van deze fascinerende schilder van vrees, wanhoop en verval. Tot en met 14 oktober.

GROOT-BRITTANNIE

In de National Portrait Gallery in Londen tot en met 20 oktober het reisverslag van Christopher Stevens die wekenlang in Bombay en Madras verbleef. Hij was gefascineerd door de tegenstelling tussen het beeld dat de Indiase film van de Indiase samenleving schetst en de werkelijkheid.

A fetish to beauty is een tentoonstelling van de fofograaf Erwin Blumenfeld (1897-1969). Het is het eerste grote retrospectief dat van hem is samengesteld. Met 250 foto's, maar ook tekeningen, schilderijen en collages. Van 12 september tot en met 15 december in de Barbican Art Gallery in Londen.

New Paintings van Ian Davenport in de Waddington Galleries in Londen, van 11 september tot en met 12 oktober.

In het British Museum in Londen opent op 13 september de grote tentoonstelling Mysteries of Ancient China. New discoveries from the early dynasties. Tot en met 5 januari 1997.

Hoe zag de moderne Britse kunstenaar in de jaren 1900-1930 zichzelf? De Tate Gallery in Liverpool onderzoekt het 'zelfbeeld' van de modernisten aan de hand van een groot aantal portretten, zelfportretten en studio-interieurs. Characters and conversations, British Art 1900-1930, tot eind april 1997.

Richard Wilson stelt met zijn locatie-installaties het begrip ruimte ter discussie. Hij laat basisprincipes als vlakke vloeren, het onderscheid tussen binnen en buiten, varen waardoor verrassende installaties in galeries ontstaan. De 'verbouwing' van de Serpentine Gallery is tot en met 15 september in Londen te zien.

In het Stephen Joseph Theatre in Scarborough tot en met 14 september It could be any one of us, geschreven én geregisseerd door Alan Ayckbourn. Een spannende comedy met alle ingrediënten van een traditionele 'whodunnit': een donker huis, een stormachtige nacht en een lijk. Met Richard Derrington en Juliet Mills.

SPANJE

Buñuel - De blik van de eeuw is een grote expositie over leven en werk van de Spaans-Mexicaanse filmer. Met veel werk van vrienden en tijdgenoten als Salvador Dalí en Garcia Lorca. In Museum Reina Sofia, Santa Isabel 52, Madrid. Tot en met 14 oktober.

Tot en met 28 september in meerdere theaters in Sevilla de negende Biennale van de Flamenco, een van de belangrijkste festivals van flamenco-muziek.

Het Cubaans Nationaal Ballet uit Havanna brengt een retrospectief met tweeëntwintig choreografieën. In Teatro Albéniz in Madrid. Tot en met 21 september.

Vijftig jaar Spaanse fotografie (1900-1950), is een tentoonstelling die is samengesteld uit de collectie van de Koninklijke Maatschappij voor Fotografie. In de Fundación Cultural Mapfre Vida, General Perón 40 in Madrid. Tot en met 29 september.

ZWITSERLAND

Een overzicht van beeldhouwer, tekenaar en schilder Aristide Maillol tot en met 22 september in Musée des Beaux-Arts in Lausanne.

Centre d'Art Contemporain in Genève presenteert tot en met 29 september Shooting Divas, een video-opera van Pipilotti Rist.

Vanaf 7 september in Kunstmuseum Basel een tentoonstelling van aquarellen uit de eigen collectie. De tentoonstelling omvat aquarellen van de 15de tot en met de 20ste eeuw. Werken van Cézanne, Nolde, Baselitz en Paul Klee. Tot en met 10 november.

'De genezende kracht van de muziek' is het thema van het festival in Luzern. Onder meer met oude-muziekorkesten van Christie en Brüggen. Tot en met 11 september. Composers in residence zijn Michael Jarell en Beat Furrer. Tel. 00-41-41-2103080.

DUITSLAND

In Galerie Henn in Keulen een tentoonstelling van de Russische kunstenares Tatjana Nasarenko. Perechod, tot en met 28 september.

De in Mokou geboren kunstenares Elena Liessner (1897-1978) woonde en werkte in de jaren twintig in Berlijn, waar ze faam verwierf met de decors die ze ontwierp voor het cabaret 'Der blaue Vogel'. De tentoonstelling Ankunft in Berlin toont veertig tekeningen die ze in de jaren twintig maakte. Van 6 september tot en met 20 oktober in de Hamburger Kunsthalle.

In Kunstmuseum Düsseldorf im Ehrenhof begint vandaag een retrospectief van Bertram Jesdinsky. Tot en met 27 oktober. Op 11 september om 20 uur in het museum een lezing over zijn werk, 'Erotisch-Sexuell-Künstlerisch'.

Zeichen - Räume is een tentoonstelling met (beeldhouw-) tekeningen van Beuys, Caramelle, Chamberlain, Deacon, Klein, Kounellis, Kricke, Merz, Nauman, Oldenburg, Richter, Ruthenbeck, Schütte, Serra, Tinquely, Tuttle en Walther. Tot en met 11 november in Museum Haus Lange en Haus Esters aan de Wilhelmshofallee in Krefeld. Opening zondag om 11.30 uur.

Kunstmuseum Wolfsburg presenteert vanaf 7 september D'Est, Au bord de la fiction, een multimedia-installatie van de Belgische filmmaakster Chantal Akerman. Ze vertaalde de tweedimensionale 'ruimte' van de filmprojectie naar een driedimensionale installatie voor het museum. Het 'basismateriaal' van deze installatie is Akerman's film D'Est uit 1993. Tot en met 19 januari. Tegelijkertijd openen tentoonstellingen van Wolfgang Tillman (foto's) en van de Amerikaanse kunstenaar John Chamberlain (sculpturen en fotografische werken uit de periode 1967-1995).

Een retrospectief van de Zweedse beeldend kunstenaar Erik Dietman in de Württembergischer Kunstverein in Stuttgart. Dietman was een van de kunstenaars van de Fluxus-beweging, een beweging die in de jaren zestig de museale kunst wilde relativeren. Bronzen, marmeren en glazen sculpturen, tot en met 15 september.

In het Ludwig Museum in Koblenz tot en met 8 september Die wunderbare Reise, objekten van Patrick Raynaud.

ITALIE

Vier exposities ter ere van de laatste grote Venetiaanse schilder, Giambattista Tiepolo, die 300 jaar geleden werd geboren: in het gerestaureerde Ca' Rezzonico-museum in Venetië (tot en met 8 december); in het Sartorio-museum in Triëst een verzameling tekeningen en schetsen van Tiepolo (tot en met 13 oktober); in de San Francesco-kerk in Udine Tiepolo en de schilderkunst van de achttiende eeuw in Friuli en in het Castello in Udine tekeningen van Tiepolo's zoon Giandomenico Tiepolo (beide van 15 september tot 31 december).

Grafiek en boekillustraties van Max Ernst van 1919 tot 1974, tot en met 3 november in de Peggy Guggenheim Collection, Venetië.

In de Santa Maria della Pietà, Venetië, zijn de instrumenten van het orkest van Vivaldi tentoongesteld. Ze worden bespeeld tijdens concerten in deze kerk tot en met 30 september. Tel. 0039-41-917257.

Pop-art in Italië, tot en met 22 september in de Banco di Corte di Castelbuono, Castelbuono (bij Palermo).

Op het plein van Borgo di Poggio op Elba staan tot en met 30 september zes sculpturen van Giò Pomodoro, gemaakt van de op Elba gewonnen grondstoffen graniet en ijzer.

Modellen van de grote mode-ontwerper Roberto Capucci, tot en met 29 september in het Teatro Farnese, Parma.

Concerten van het orkest van de afgebrande Venetiaanse opera La Fenice: op 7 september (Piazza San Marco), 14, 19 en 20 september (PalaFenice en Tronchetto). Tel. 0039-41-5204010.

Een expositie over het negentig jaar oude automerk Lancia, tot en met 13 oktober in het automobielmuseum, Corso Unità d'Italia, Turijn.

Wie lange rijen voor het Uffizi-museum in Florence wil vermijden, kan voortaan (minstens vijf dagen vooraf) telefonisch reserveren: 0039-55-282893, 24789232 of 2471960. Bewijs van betaling (12.000 lire) overmaken per fax.

Op 10 september aflopende manifestaties: Félicien Rops (Palazzo Venezia, Rome) en de Europese ets-triënnale (Museo del patriarcato, Aquileia); op 15 september: sculpturen van Max Ernst en fotoportretten van Ernst (Castello van Rivoli bij Turijn) en Sicilaanse kunst in de jaren '30 (Convento del Carmine, Marsala).

NEW YORK

Okavango: Africa's Last Eden is een tentoonstelling van de fotograaf Frans Lanting over de flora en fauna in dit Afrikaans gebied. Tot en met 5 januari in het American Museum of Natural History (Central Park West, t.h.v. 79th Street).

The Illegal Camera omvat werk van Nederlandse fotografen, gemaakt tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Tot en met 1 december in het Jewish Museum (1109 Fifth Avenue, t.h.v. 92nd Street).

Drawing the Future behelst ontwerp-tekeningen voor de wereldtentoonstelling die in 1939 in New York plaatsvond. Met werk van onder anderen Hugh Ferriss, Chester Price en Frank Paul. Tot en met 19 januari in het Museum of the City of New York (Fifth Avenue, t.h.v. 103rd Street).

Tot en met 15 september duurt de expositie In Search of Light: Tiffany Lamps. In de New York Historical Society (170 Central Park West, t.h.v. 77nd Street).

Werk van Miró, Calder, Jim Henson en Bill Baird is verzameld in de New York Public Library for the Performing Arts (40 Lincoln Center Plaza, t.h.v. Amsterdam Avenue en 65th Street). Tot en met 28 september: Puppets and Performing Objects in the 20th Century.

NYNY: City of Ambition toont de evolutie van New York City in de eerste helft van deze eeuw. Tot en met 27 oktober in het Whitney Museum of American Art (945 Madison Avenue, t.h.v. 75th Street).

Een muur van chocolade vormt het basismateriaal van kunstenaar Ik-Joong Kang, die deze grondstof hanteert als metafoor voor jeugdherinneringen gedurende de Koreaanse oorlog. 8490 Days of Memory, tot en met 27 september in het Whitney Museum of American Art, Philip Morris (120 Park Avenue, t.h.v. 42nd Street).

In het Museum of Modern Art, 11 West 53 Street New York, tot 5 november de veelgeprezen presentatie van Dutch design zoals dat de afgelopen tien jaar is geproduceerd: eigenzinnig, humoristisch en sober.

Beeldhouwwerken, schilderijen en werken op papier, daterend uit de periode 1931 tot 1985 zijn bijeen gebracht in de tentoonstelling Meret Oppenheimer: Beyond the Teacup. Tot en met 9 oktober in het Solomon R. Guggenheim Museum (1071 Fifth Avenue, t.h.v. 89th Street).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden