KUNSTAGENDA BUITENLAND

In Kunsthaus Zürich tot en met 30 juli een groot overzicht van de fotograaf Robert Frank, Moving Out, georganiseerd door de National Gallery of Art in Washington....

ZWITSERLAND

De tentoonstelling van de 'Douanier Rousseau' van de Kaukasus, Niko Pirosmani (1862-1918), Die Kunst der Gegenwart in het Kunsthaus Zürich duurt tot en met 18 juni.

Van 14 tot en met 19 juni in Basel de jaarlijkse internationale kunstbeurs Art26'95. Aan deze grote beurs doen meer dan 250 belangrijke galeries uit de hele wereld mee.

In Museo Cantonale d'Arte in Lugano begint op 4 juni een Kandinsky-tentoonstelling, samengesteld uit Zwitserse verzamelingen.

GROOT-BRITTANNIE

The Royal Opera in Londen brengt de komende jaren elke zomer een groot aantal Verdi-opera's. Het Verdi-festival begint op 12 juni met de produktie Stiffelio onder leiding van Edward Downes en in de regie van Elijah Moshinsky. In de titelrol beurtelings José Carreras en Plácido Domingo. Op 24 juni volgt de première van I due Foscari in de regie van Howard Davies.

Op 2 juni in het National Theatre in Londen de première van Richard II van Shakespeare. Het bijzondere aan deze voorstelling is de keuze van regisseuse Deborah Warner voor een vrouw in de hoofdrol, Fiona Shaw.

In de Scottish National Portrait Gallery in Edinburgh een overzicht van foto's van Paul Strand. Tot en met 9 juli.

Het festival van Aldeburg aan de Britse Noordzeekust, opgericht door Benjamin Britten en tegenwoordig geleid door Oliver Knussen en Stuart Bedford, heeft (van 9 tot en met 25 juni) naast Purcell, Britten en Tippett veel nieuwe muziek op het programma. Magnus Lindbergs Aura gaat in première in een concert waarin ook Peter Schats Canto general klinkt. Plaatsbespreken via Aldeburgh Foundation, Aldeburgh, Suffolk IP15 5AX, Engeland.

Deze week begon het festival in Glyndebourne. Andrew Davis dirigeert Rossini's opera Ermione en Makropoulos van Janacek. Birtwistle's The second Mrs. Kong wordt herhaald. Tsjaikovski's Pique Dame en Mozarts Clemenza en Don Giovanni staan onder leiding van Gennadi Rozdjestvenski, Mark Elder en Yakov Kreizberg. Huisorkest is The London Philharmonic; in Don Giovanni maakt het plaats voor The Orchestra of the Age of Enlightenment. Tot en met 27 augustus. Tel. 00 (44) 273813813.

In de Anthony d'Offay Gallery in Londen tot en met 24 juni een presentatie van het werk van Gerhard Richter.

ITALIE

Op het 34ste Festival van Venetië een Miró-expositie en, tot en met 21 juni, het Internationale Toneelfestival met stukken van Koltes, Kushner, Genet, Lorca, Pasolini en anderen.

Meesterwerken die de laatste twintig jaar zijn gestolen uit kerken en door de politie zijn teruggevonden, nog tot en met 5 juni in de Engelenburcht, Rome.

Yoko Ono 3 rooms: in de eerste kamer tekeningen, in de tweede een installatie, in de derde een door Ono geleide happening. Tot en met 25 juni in Galleria Civica di Arte Contemporanea, Trente.

Schatten en volken van de Zwarte Zee, tot en met 25 juni in Palazzo del Podestà, Rimini.

Maya / Schitteringen van een beschaving, tot eind juni in Galleria Mazzoleni Sambonet, Milaan.

Sculpturen en tekeningen van Giò Pomodoro (geboren in 1930), tot en met 24 juni in Galleria Spazia, Bologna.

Tekeningen en aquarellen van John Cage, tot en met 10 juni in Galleria nazionale dell'Umbria, Perugia.

FRANKRIJK

Van 29 mei tot en met 9 juni in Lyon een Internationaal Jeugdtheaterfestival met voorstellingen uit Italië, Spanje, Mexico, Zwitserland en Frankrijk. Aan Nederland en Vlaanderen, vertegenwoordigd met vijf voorstellingen, wordt een symposium gewijd.

In het Musée de l'Annonciade in Saint-Tropez een tentoonstelling van schilder, graficus Félix Vallotton. Tot en met 26 juni.

In de Chapelle de l'Oratoire in Beaune een tentoonstelling over het werk van Marey, die in 1882 een fotografisch apparaat ontwikkelde waarmee hij beweging kon vastleggen. Deze chronofotografier vormde in zekere zin de basis voor de cinematografie, die dit jaar zijn honderd jarig bestaan viert. Tot en met 10 september.

In het Musée du Luxembourg in Parijs Les peintres de la couleur en Provence 1875-1920 met werk van de 'les naturalistes' zoals Loubon en Guigou, 'les Fauves de Provence' zoals Camoin en Verdilhan en 'L'attrait du Midi' zoals Monet, Renoir en Cézanne. Tot en met 6 augustus.

In het Musee d'Art Moderne in Saint Etienne sculpturen van Tony Smith (1912-1980), die als architect bij Frank Lloyd Wright begon, maar zich in de jaren zestig volledig toelegde op de beeldende kunst. Tot en met 19 juli.

De Italiaanse beeldhouwer, tekenaar en schilder Marino Marini (1901-1980) liet zich inspireren door de Etruskische kunst. Tot en met 18 juni exposeert Musée Réattu in Arles veel onbekend werk van deze kunstenaar.

BELGIE

Freek de Jonge geeft drie concerten met The Nits in België: op 1 juni in Antwerpen (Koningin Elisabethzaal), op 2 juni in Brussel (Paleis voor de Schone Kunsten) en op 3 juni in Gent (Vooruit).

In Belfort, Brugge vandaag, zaterdag en zondag van 14 tot 20 uur nog de BICAS: Brugge International Contemporary Art Salon waaraan een twintigtal Belgische galeries meedoen.

Op het eerste Internationaal Festival van de Kunstfilm, kortweg Kinekunst '95 in het Casino van Knokke, in de Magrittezaal vandaag en zaterdag tussen 11 en 13 uur films over het werk van Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude, van 15 tot 17 uur video's van beeldende kunstenaars. In de Grote zaal vandaag en zaterdag vanaf 11 uur kunstfilms die meedoen in de competitie, die zaterdagavond wordt afgesloten met een prijsuitreiking.

Jan Vercruysse exposeert tot en met 24 juni in galerie Xavier Hufkens, Sint-Jorisstraat 8 in Brussel.

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel sluit het seizoen af met nieuw werk van Wim Vandekeybus: de Duitstalige voorstelling Alle Grössen decken sich zu. Gemaakt en gespeeld door Inaki Azpillaga, Peter Kern, Lieve Meeussen, Thomas Lehnhart en Wim Vandekeybus. Voorstellingen op 26, 27, 29 en 30 mei; op 1, 2 en 3 juni in Monty in Antwerpen.

In het Paleis voor de Schone Kunsten in Brussel vandaag en zondag de finale van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth voor piano.

De Canadese regisseur Robert Carsen neemt in juni een barok-opera voor zijn rekening, Orlando van Handel. Handels Razende Roeland, destijds een castraatrol, wordt vertolkt door Patricia Bardon. Dirigent is Paul Dombrecht. Voorstellingen in Antwerpen op 9, 11, 13, 15 en 17 juni, in Gent op 22, 25, 27 en 29 juni. Telefoon 0032 (3) 233 66 85 (Antwerpen) en 0032 (9) 2252425 (Gent).

In het Provinciaal Museum voor Fotografie in Antwerpen een overzicht van de Britse Magnum-fotograaf Martin Parr, Home and abroad. Tot en met 18 juni.

In het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen een overzichtstentoonstelling van Luc Peire (1916-1994), een van de belangrijkste naoorlogse abstracte schilders in België. Tot en met 15 juni.

In de Warande in Turnhout Hedendaagse kunst uit Senegal met werk van Moustapha Dimé, Fodé Camara, Cheikh Nias. Tot en met 4 juni.

DUITSLAND

Kunsthaus Lempertz in Keulen houdt op 9 en 10 juni twee grote veilingen moderne kunst met schilderijen, sculpturen, tekeningen, aquarellen en grafiek. Werk van Penck, Yves Klein, Arman, Graubner en Beuys. Kijkdagen van 1 tot en met 8 juni.

In het museum Wolfsburg Italienische metamorphose 1943-1968. Deze multidisciplinaire tentoonstelling, die eerder te zien was in museum Guggenheim in New York, toont de veranderingen in de kunst, film, mode en architectuur tussen 1943 en 1968 en is samengesteld door Germano Celant. Tot en met 13 augustus.

De sopraan Nina Rautio en de tenor Michael Sylvester vertolken bij de Berlijnse Staatsoper Unter den Linden de hoofdrollen in Verdi's Aïda, een co-produktie met het Florentijnse festival Maggio Musicale. Zubin Mehta en de ontwerper/regisseur Pet Halmen hebben de leiding. Voorstellingen op 27 en 30 mei, en op 2, 5, 8 en 11 juni. Telefoon 00 49 (30) 20354494; fax: 20354483.

Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf toont een grote tentoonstelling van de Duits-Amerikaanse schilder George Grosz, aangevuld met schilderijen van Georgia O'Keefe, Edward Hopper, Beckmann, en Schlemmer die een beeld van Berlijn en New York geven, waar Grosz woonde en werkte. George Grosz: Berlin - New York, tot en met 30 juli.

Van 10 juni tot en met 28 juli in Galerie Lempertz Contempora in Keulen aquarellen, tekeningen en grafiek van George Grosz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden