KUNSTAGENDA BUITENLAND

Rienzi, een 'grand opera' waarmee Richard Wagner in het begin van zijn carrière grote successen boekte, is door de componist later min of meer taboe verklaard, en wordt in de theaters nog maar zelden opgevoerd....

BELGIE

Time Festival 1995 in Gent: foto's van de Nederlandse fotografe Rineke Dijkstra en sculpturen van Hugo Debaere in het Museum van Hedendaagse Kunst (tot en met 30 april) en van Alan Smith, Michael Buckland, Laura Kikauka en Gordon Monahan in Galerie S & H De Buck (Zuidstationstraat), tot en met 23 april.

Elk jaar wijdt het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen (MUHKA) een tentoonstelling aan een belangrijke Belgische kunstenaar. Na Leo Copers, Luc Deleu, Mark Luyten en Panamarenko is nu de beurt aan Denmark (1950), die objecten maakt van bedrukt papier. A grip on news 1972-1995 duurt tot en met 28 mei. In het MUHKA tevens objecten en klankmachines van Frédéric le Junter (tot en met 16 april).

In het Provinciaal Museum voor de Moderne Kunst in Oostende tot en met 16 april schilderijen van de Italiaanse kunstenaar Wainer Vaccari. Illusionistische doeken van bacchanten met robuust geboetseerde volumes.

Etsen en litho's van de Duitse impressionisten Max Liebermann, Lovis Corinth en Max Slevogt in het Paleis van Schone Kunsten in Gent. Tot en met 7 mei.

In Theater Zuidpool, Antwerpen Thuis van Hugo Claus in regie van Ignace Cornelissen. Tot en met 15 april.

Vanavond gaat bij de Vlaamse Schouwburg in Brussel De kunst van het vragen van Peter Handke in première. Handke stuurt zeven mensen op 'vraagreis'. Geregisseerd door Lucas Vandervost en vertaald door Leonard Nolens. Tot en met 30 april.

DUITSLAND

In de Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland in Bonn, begint vandaag The Great Collections III. De kunsthal toont 450 stukken uit de collectie van het Russisch Staatsmuseum in Sint Petersburg, waaronder Russische kunst uit de vijftiende tot en met de zeventiende eeuw, en Sovjetkunst.

Nog tot en met 5 juni in diezelfde Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik in Bonn The Great Collections II met 's werelds grootste schatten van de klassieke oudheid, in bruikleen van het Nationaal Archeologisch Museum in Napels.

John Cranko choreografeerde voor het Ballet van de Deutsche Oper Berlin het ballet Onegin, gebaseerd op de opera Evgeni Onegin van Tsjaikovski. Premiere zondag om 19 uur; herhalingen op 11, 15, 18 april en op 4, 7, 17 en 19 mei. Tel. 0049 (30) 3410249; kassa 34381.

Charlotte Margiono is in de Berliner Staatsoper op 8 en 13 april nog te horen als de Marschallin in Strauss' opera Der Rosenkavalier; een nieuwe enscenering van Nicolas Brieger, gedirigeerd door Donald Runnicles. Gehoorzamend aan een oude paastraditie brengt de Staatsoper op 11 en 13 april Wagners Parsifal. Topbezetting met Siegfried Jerusalem en Waltraud Meier onder leiding van Daniel Barenboim, in een regie van Harry Kupfer. Tel. 0049 (30) 20354494, fax 20354483.

Willy Decker ensceneerde in eigen huis, Die Oper der Stadt Köln, Tsjaikovski's Eugen Onegin. Voorstellingen, met bariton Boje Skovhus als Onegin en Helga Dernesch in de rol van Larina, op 10, 13, 16, 18 en 28 april (19.30 uur). Dirigent is James Conlon. In het Russisch, met boventitels in het Duits. Tel. 0049 (221) 2218400, fax 2218244.

Tot en met 17 april toont het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen Meisterzeignungen, von Leonardo bis zu Rodin, tekeningen van grote meesters. Werk van Leonardo da Vinci, Raffael, Dürer, Rembrandt, Cézanne en Rodin.

In het Kunstmuseum Wolfsburg in Wolfsburg een retrospectief van de Oekraïens-Amerikaanse fotograaf Peter Hujar Ein Anmut von Leben und Tod, met foto's uit de periode 1963-1985. Hujar, die zich heeft toegelegd op het vastleggen van de wereld van homoseksualiteit en travistie, exposeerde vorig jaar nog in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Tot en met 23 april.

Vandaag gaat bij het Thalia Theater in Hamburg in de regie van R. Barabara Kröger Jubilaüm van George Tabori in première.

Andrea Breth regisseert Euripides' Orestes bij de Schaubühne in Berlijn, met in de titelrol Ulrich Matthes. Première op 12 april.

GROOT-BRITTANNIE

The Royal Opera brengt op 8, 11, 19 en 22 april in het Londense Covent Garden Peter Grimes van Benjamin Britten, met Ben Heppner en Josephine Barstow in de rollen van Grimes en Ellen Orford. De enscenering is van Elijah Moshinsky. Tel. 0044 (71) 2401066/1911.

In de National Gallery in Londen Spanish Still Life, from Velasquez to Goya. Met werk van Spaanse schilders als Cotan, Velasquez, Zurbaran en Antonio de Pereda. Tot en met 21 mei.

In de Tate Gallery in Londen een retrospectief van Willem de Kooning. Tot en met 7 mei. Ook in de Tate Gallery Through Switzerland With Turner.

In de Hayward Gallery in Londen een retrospectief van Yves Klein: Leap Into The Void. Tot en met 23 april.

De National Portrait Gallery in Londen toont tot en met 11 juni een overzicht portretten uit de periode 1945 tot 1959; tot en met 18 juni ook een tentoonstelling van fotograaf Richard Avedon.

In de Barbican Art Gallery in Londen tot en met 7 mei een overzicht van de Britse impressionisten.

Vanaf vanavond in het Londense Strand Theatre A View from a Bridge van Arthur Miller met Bernard Hill als Eddie Carbone, de dokwerker die geobsedeerd raakt door zijn nichtje.

In het Alwych Theatre in Londen het nieuwe stuk van Tom Stoppard, Indian Ink. Over de ongetrouwde Engelse dichteres Flora Crewe in India in de jaren dertig, die lange brieven naar haar zus in Engeland schrijft. Met Felicity Kendal als Flora. Stoppard Arcadia is te zien in het nabij gelegen Haymarket.

In de Lyttelton in Londen What the butler saw van Joe Orton in een produktie van de Royal National Theatre. Met Nicola Pagett en Richard Wilson.

ITALIE

Een tentoonstelling over de door Italiaanse archeologen opgegraven oud-Syrische stad Ebla, die bloeide van 2400 tot 1600 voor Christus. Tot eind juni in Palazzo Venezia, Rome.

Meesterwerken van Caravaggio uit de oude collectie Mattei, tot en met 30 mei in Galleria Nazionale d'Arte Antica, Palazzo Barberini, Rome.

Werken van Titiaan gegroepeerd rond zijn mysterieuze schilderij L'amor sacro e l'amor profano, tot en met 30 mei in Palazzo delle Esposizioni, Rome.

Nefertari, licht van Egypte in Palazzo Ruspoli, Rome, verlengd tot 30 april.

Cinetica van de Belg Pol Bury, tot en met 30 april in Galleria d'Arte Moderna e Contemporanea in Turijn.

Italiaanse industriële design, van de Vespa-scooter tot de Lettera-22 schrijfmachine van Olivetti, tot en met 27 mei in de Triënnale van Milaan.

Het teruggekaatste beeld: hedendaagse fotografie uit de Zwitserse LAC-collectie, tot en met 28 mei in het Pecci-museum voor moderne kunst in Prato.

FRANKRIJK

In het Institut Néerlandais in Parijs tot en met 14 mei retrospectieven van de sieraden-kunstenaars Emmy van Leersum (1930-1984) en Marion Herbst (1944-1995).

Met C'est à vous Monsieur Gasiorowski! presenteert het Centre Georges Pompidou in Galerie Sud het eerste overzicht van de Franse schilder Gérard Gasiorowskici sinds zijn dood in 1986. Tot en met 29 mei.

Het grote overzicht van Whistler is nog tot en met 30 april te zien in het Musée d'Orsay in Parijs.

Het Musée des Beaux-Arts van Orléans brengt een hommage aan Jean Zay, minister van onderwijs en kunstzaken in de jaren dertig, die in 1944 is geëxecuteerd. Le Front Populaire en l'Art moderne is een groot overzicht van moderne kunst met werk van André, Bonnard, Chirico, Delaunay, Derain, Fautrier, Jannot, Léger, Lipchitz, Picasso, Roualt, Tanguy, Villon, Zadkine en anderen. Tot en met 31 mei.

Een retrospectief van de Duitse kunstenares Rebecca Horn in Musée de Grenoble, tot en met 28 mei. Met veel objecten, een aantal films en op 30 en 31 mei een symposium over haar werk.

Fanny Ardant en Niels Arestrup spelen La musica deuxième van Marguerite Duras in Théâtre Gaîté-Montparnasse in Parijs. Voor onbepaalde tijd.

In het Fondation Cartier in Parijs exposeert Matthew Barney, nog tot en met 15 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden