KUNSTAGENDA BUITENLAND

Schilderijen van meesters van de zestiende tot de negentiende eeuw uit de collecties van veertien banken van Lombardije, tot en met 23 juni in Palazzo Te, Mantua....

ITALIE

Uit particuliere collecties zijn vijfentwintig schilderijen en drieëntwintig etsen van Morandi en werk van zijn volgelingen bijeengebracht. Tot en met 30 juni in de Scuderia in het park van het kasteel van Racconigi, Turijn.

Felice Casorati, de grootste Turijnse schilder van deze eeuw, tot en met 14 juli in Palazzo

Bricherasio, Turijn.

Hommages aan het vierkant en Structurele constellaties van de Duitse Amerikaan Josef Albers (1888-1976), die behoord heeft tot de bewegingen van De Stijl en Bauhaus. Tot en met 19 juni in Galleria Karsten Greve, Milaan.

Werk van zeven in Rome wonende Spaanse schilders, tot en met 6 juni in Galleria Cervantes, Rome.

Schilderijen van de 86-jarige Armando Pizzinato, tot eind juni in Villa Manin, Passariano bij Udine.

De tentoonstelling Het stilleven in de tijd van Caravaggio is van Rome naar Milaan verhuisd. Tot eind juni in Galleria Arte e Civiltà, Viale Sabotino 22.

Boeken als kunstobject, tot eind mei in Il mercato del pesce, Via San Marco 44, Sesto San Giovanni bij Milaan.

Voorstellingen op 25, 26, 28 juni, 1, 2, 5, 8 en 9 juli van Donizetti's opera La fille du régiment in de Scala van Milaan. Dirigent is Donato Renzetti, regie is van Filippo Criveli. Telefonisch reserveren: 0039-2-861772 en 861781, van 20 tot en met 24 mei.

Aflopende manifestaties: ruim honderd werken, vooral uit de 15de en 16de eeuw, uit de collecties van de hertogen van Ferrara, die in de loop der eeuwen verspreid zijn geraakt, tot en met 26 mei (Palazzo dei Diamanti, Ferrara); vedute van Tivoli van Piranesi, tot en met 31 mei (Villa d'Este, Tivoli); stillevens van Filippo De Pisis (1896-1956), tot eind mei (Galleria civica, Campione d'Italia, Como).

Heropend: het Nationaal museum van volkskunst en volkstradities, Piazza Marconi 10, Rome.

Vijftien monumenten uit het oude Rome zijn te 'bezoeken' via Internet: http://www.saritel.it/giubileo2000/mirabilia2000/vt.

ZWITSERLAND

Video's van de laatste vijf jaar van Matthew Barney, onlangs nog te zien in Rotterdam, zijn vanaf 17 mei in Kunsthalle Bern. Tot en met 23 juni.

Een overzicht van beeldhouwer, tekenaar en schilder Aristide Maillol tot en met 22 september in Musée des Beaux-Arts in Lausanne.

De tentoonsteling Das Alte China in Kunsthaus Zürich is een groot overzicht van gebruiks- en kunstvoorwerpen uit het

oude China. Tot en met

14 juli.

DENEMARKEN

Kopenhagen biedt als culturele hoofdstad dit jaar een aantal grote tentoonstellingen. In het prachtige Museum Louisiana in Humlebaek, langs de Sont, ging deze week NowHere open, een tentoonstelling van hedendaagse kunst, de grootste ooit in Denemarken gehouden. Tot en met 8 september.

Tot en met 31 mei in het Koninklijk Theater in Kopenhagen een internationaal Ballet Festival. Optredens van onder meer het Kirov Ballet (van 21 tot en met 24 mei), het Royal Ballet uit Londen (27 tot en met 30 mei), Maurice Béjart Ballet (17 en 18 mei) en natuurlijk het Koninklijk Deens Ballet (nog op 19 en 25 mei).

In de haven van Kopenhagen een bijzondere expositie: 96 internationale kunstenaars verplaatsten hun atelier tijdelijk naar containers in de grote wereldhavensteden. De containers zijn vervolgens naar Kopenhagen verscheept en worden nu opengesteld voor publiek. Container '96-Art, tot en met 31 augustus.

Voor het eerst ook in Denemarken wordt een collectie getoond van art nouveau van de Habsburgers, afkomstig uit diverse musea in Europa. Tot en met 26 mei in Kunstforeningen.

NEW YORK

Kunst uit koloniaal Mexico en Peru in Converging Cultures: Art and Identity in Spanish America. Tot en met 14 juli in het Brooklyn Museum (200 Eastern Parkway, nabij Prospect Park).

De tentoonstelling Bronx Spaces toont kunstwerken die geïnspireerd zijn op de Newyorkse wijk The Bronx. Schilderijen in Amidst the Silence van Enrique Martínez Celaya en Alberto Rey; Women of Hope, over Afrikaans-Amerikaanse vrouwen die zich in de Amerikaanse maatschappij hebben onderscheiden. Tot en met 23 juni in het Bronx Museum of the Arts (1040 Grand Concourse, t.h.v. 165th Street).

Memory: Luba Art and the Making of History is een expositie over de Zaïrese kunst en cultuur. Tot begin september in het Museum for African Art (583 Broadway).

Het Whitney Museum of American Art (945 Madison Avenue, t.h.v. 75th Street) schenkt aandacht aan betrekkelijk onbekende schatten twintigste-eeuwse Amerikaanse kunst in de chronologische expositie An American Story. Tot en met 6 oktober.

Form - Light - Glass is een tentoonstelling met glaswerk uit de Tsjechische Republiek. Met een kleine zeventig keramische werken (1958-'94) van Peter Voulkos en Klaus Moje, plus een interactieve expositie (The Ceramic Studio). Tot en met 9 juni in het American Craft Museum (40 West 53rd Street).

Tot eind van dit jaar zijn vijfentwintig schilderijen van rond de afgelopen eeuwwisseling samengebracht in de tentoonstelling Revisiting the Scene: New Evidence, New Discoveries. In het Museum of the City of New York (Fifth Avenue, t.h.v. 103rd Street)

BELGIE

De derde editie van KunstenFESTIVALdesARTS, het tweejaarlijks festival tot en met 1 juni in Brussel dat met theater, dans, muziek en beeldende kunst een brug wil slaan tussen de verschillende gemeenschappen in België, telt dit jaar 17 produkties op 14 verschillende lokaties. Op 20 mei de première van Dong Gong, Xi Gong, de eerste theaterregie van China's eerste onafhankelijke filmmaker Zhang Yuan (ook op 21, 23, 24 en 25 mei). Verder voorstellingen van Jan Ritsema (Quatuor pour la fin du temps van 17 tot en met 22 mei), het dansgezelschap Karas (I was Real - Documents, van 17 tot en met 20 mei), A King riding, een scenisch oratorium van Klaas de Vries (van 21 tot en met 27 mei) en Guy Cassiers (HMA, van 28 mei tot en met 1 juni). Informatie: 00 32 (0)2 5127450.

Raz/Hans Teurlings staat met zijn Reis 2, geïnspireerd op Celine's Voyage au bout de la nuit op 21 mei in Kunstencentrum Vooruit in Gent. 'Een choreografie die staat als een degelijk huis van tropisch hardhout, met een detaillering en een verfijning die doet denken aan fraai houtsnijwerk' (Roy van de Graaf)

Het Nederlands Toneel Gent herneemt Grote Kinderen van Jean Cocteau en Benno Barnard, geregisseerd door Jean-Pierre de Decker. Van 18 mei tot en met 9 juni (niet op maandag en dinsdag) in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Gent.

In Provinciaal Museum Hasselt tot en met 25 augustus Hebben wij het geweten?. Twaalf kunstenaars maken de balans op van de informatiemaatschappij. 'Heeft zij de waarheid in pacht?' Die vraag staat centraal in de werken van onder anderen Luc Tuymans, Alfredo Jaar, Nathan Ceizler en Danny Devos.

Het Nationale Toneel in Den Haag en het Brusselse Kaaitheater sluiten het seizoen af met een een gezamenlijk projekt getiteld Thijs en Verbist. De bedoeling is dat dit door beide acteurs en Geert van Istendael geschreven stuk in de nabije toekomst gespeeld gaat worden. Vooralsnog alleen een lezing: op 21 mei in het Kaaitheater in Brussel.

Van alle niet-Europese culturen is de Afrikaanse de enige die een grote variëteit aan stoelen kent. Het Africa Museum in Tervuren presenteert Afrikaanse stoelen, van tribale krukken tot en met rituele zetels. Tot en met 1 september.

In DeWeer Art Gallery in Otegem exposeert in de grote ruimte werk van de Amerikaanse schilder Lawrence Carroll, en boven werk van Panamarenko uit de eigen collectie. Tot en met 9 juni.

DUITSLAND

De beeldend kunstenaar Raimund Kummer stond aan de wieg van het Duitse Büro Berlin dat in de jaren tachtig zeer toonaangevend was. Kunstverein Hannover toont een overzicht van het werk van Kummer tot en met 30 juni.

In het Westfälisches Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte in Münster een overzicht van de Amerikaanse schilder Morris Louis. Van 19 mei tot en met 28 juli.

Tot en met 21 juli exposeert Kunstmuseum Reutlingen schilderijen van Armando.

In Kunstverein Bentheim werk van schilder Sarah Pelikan en schilder/beeldhouwer Piet Dirkx. Tot en met 23 juni.

In Dresden begonnen deze week de Dresdner Musikfestspiele, waarin dit jaar het accent op opera's van Mozarts tijdgenoten ligt. Op het programma operawerk van onder anderen Martin y Soler, Vertoni en Naumann. Op 17 mei gaat in het Dresdner Schauspielhaus de laatste opera van Viktor Ullmann in première: Der zerbrochene Krug naar een blijspel van Heinrich von Kleist. Inlichtingen: 00 49 351478560.

Weisheit und Liebe in de Kunst- und Ausstellungshalle in Bonn schetst een beeld van 1000 jaar boeddhistische kunst uit Tibet. Tot en met 25 augustus

Galerie Artin, Brüsselerstraat 29 in Keulen presenteert een serie collages van de Newyorkse kunstenaar Lisa Fromartz: Prospero's night, tot en met 24 mei.

Otto Mueller (1874-1939) behoorde tot de minst uitbundige expressionistische leden van Die Brücke. Tot en met 8 september in het Brücke-Museum in Berlijn een overzicht van zijn werk.

Een overzicht van keramiek van de in Duitsland wonende Koreaanse kunstenaar Young-Jae Lee in Museum für Ostasiatische Kunst in Keulen.

Schilderijen van Herbert Hamak en schilderijen en sculpturen van Norbert Prangenberg tot en met 26 mei in het Württembergischer Kunstverein in Stuttgart.

Deichtorhallen in Hamburg presenteert tot en met 28 juli een overzicht van de Russische kunstenaar Ilya Kabakov.

David Carson geldt als een van de meest controversiële grafische ontwerpers van deze tijd. Hij stelt basiswetten als leesbaarheid ter discussie. Zijn werk wordt tentoongesteld in het Kunstmuseum in Düsseldorf. Time after type, tot en met 2 juni.

In de Kunsthalle in Tübingen een grote overzichtstentoonstelling van Auguste Renoir, Gemälde 1862-1917. Tot en met 27 mei.

GROOT-BRITTANIE

In Waddington Galleries in Londen schilderijen en aquarellen van de Amerikaanse schilder Milton Avery (1885-1965). Van 22 mei tot en met 15 juni.

The Whitechapel Art Gallery in Londen presenteert vanaf vandaag schilderijen van Renato Guttuso (1912-1987), een van de sleutelfiguren in de twintigste-eeuwse Italiaanse kunst. Tot en met 7 juli.

Portrait of the Artist in galerie Anthony D'Offay in Londen bestaat uit meer dan veertig portretten, van onder anderen Kelly, Hamilton en Hodgkin. Tot half juni.

Meer dan vijftig tekeningen van Thomas Gainsborough in Courtauld Institute Galleries in Londen. Tot en met 26 mei.

Opnieuw een tenoren-battle met Carreras, Dómingo en Pavarotti, zaterdag 6 juli in het Wembley Stadion in Londen.

Het Museum of the Moving Image in Londen toont in de expositie Picturegoer hoe film ons leven veranderd heeft. Honderd jaar filmgeschiedenis: de pioniers, de gouden jaren van de zwijgende film, de sterren van de jaren '40 en '50, de invloed van film op jongeren in de jaren '60 en de enorme commercialisering in de jaren daarna. Nog tot en met zondag 19 mei.

Op de tentoonstelling Wandering about the future toont de Tate Gallery in Liverpool zijn nieuwste aanwinsten moderne kunst: sculpturen, schilderijen, fotografie. Werk van Nauman, Richter, Baselitz. Tot eind augustus.

In het Design Museum in Londen 100 Masterpieces: Furniture that made the 20th Century open. Een overzicht van meubels, tot en met de laatste modellen. Tot en met 10 oktober.

Voor het eerst in Europa te zien: vijftig aquarellen van 19de en 20ste eeuwse Amerikaanse schilders, afkomstig uit de collectie van het Museum of Fine Arts in Boston. Awash in Colour, tot en met 14 juli in de National Galleries of Scotland in Edinburgh. Werk van John Singer Sargent, Winslow Homer, Edward Hopper en Georgia O'Keefe.

FRANKRIJK

In het musée d'art moderne et contemporain in Nice een tentoonstelling van Giovanni Anselmo, een belangrijke vertegenwoordiger van de Arte Povera, Le long du chemin vers l'outremer. Tot en met 16 juni.

Pisanello, le peintre aux sept vertus in het Louvre in Parijs geeft een beeld van de vroeg-vijftiende eeuwse schilder, zijn tijdgenoten èn navolgers. Tot en met 5 augustus.

Laatste weekeinde in de Fondation Cartier pour l'Art Contemporain in Parijs voor By Night, een tentoonstelling over de nacht. Met beroemde foto's van Brassaï, Evans, Nadar en Weegee en schilderijen van Pyke Koch, Vuillard, Nolde en Margritte.

In het Grand Palais in Parijs tot en met 27 mei een retrospectief van de Franse landschapsschilder Corot; in galerie Mansart (25 Rue de Richelieu) grafiek en tekeningen van Corot (tot en met 19 mei) en ook in de Bibliothèque Nationale bijna honderd prenten van Corot (tot en met 19 mei).

Laatste week voor de aquarellen en grafiek van de Duitse expressionist Emil Nolde (1867-1956) in Musée-galerie de la Seita (12 rue Surcouf) in Parijs.

Frank Kupka's Quatre Histoire de blanc et noir staat centraal op een tentoonstelling van kunst gegroepeerd rond de (non)kleuren zwart en wit, van de jaren dertig tot nu. Zijn gravures worden omringd door werken van Marcelle Cahn, Victor Vasarely, François Morellet en met het werk van een aantal jongere collega's als François Perrodin, Christian Floquet en Dominique Dehais. Van 22 mei tot en met 19 augustus in Musée de Grenoble.

Halverwege de vorige eeuw was er een groep schilders die zich liet inspireren door het platteland, de dorpen van Normandië, de Seine. Schilderijen uit deze periode (1849-1990) van deze School van Rouen zijn tot en met 1 juli tentoongesteld in Musée des Beaux-Arts in Rouen. Met werken van Charles Angrand, Pierre Dumont en een aantal vroege werken van Marcel Duchamp.

Fantastische geschiedenissen, exotische reizen en bloederige drama's. In het Grand Palais in Parijs schilderijen uit de Franse Romantiek (1815-1850), van onder anderen Ingres, Delaroches, Delacroix en Chassériau. Meer dan 180 werken van 130 kunstenaars, afkomstig uit een groot aantal Franse musea. Les années romantiques, 1815-1850, tot en met 15 juli.

In het Musée d'Orsay in Parijs een overzicht van de Duitse impressionistische schilder Adolph Menzel (1815-1905). La névrose du vrai, tot en met 28 juli.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden