KUNSTAGENDA BUITENLAND

DUITSLAND Foto's van de Schotse Amerikaan Albert Watson in de Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen in Düsseldorf. Met ondere andere zijn bekende kunstenaarsportretten van Sinead O'Connor, Albert Hitchcock e.a....

Zo'n tachtig werken uit de Weinberg-collectie, een van de belangrijkste particuliere verzamelingen schilderkunst in Zwitserland, zijn tot en met 15 september te zien in galerie Neue Meister in Dresden. De collectie omvat werken vanaf de 16de eeuw (El Greco) maar het accent ligt op schilderijen uit de 19de en 20ste eeuw zoals Picasso, Beckmann, Schlemmer, Cézanne en Degas.

In het Ludwig Museum in Koblenz tot en met 8 september Die wunderbare Reise, objekten van de conceptkunstenaar Patrick Raynaud die vooral bekend is geworden door 'reprodukties' van meesterwerken.

In de Hamburger Kunsthalle 'de 75 belangrijkste' aquarellen en tekeningen van negentiende-eeuwse Franse kunstenaars. De lijst is indrukwekkend: Delacroix, Manet, Cézanne, Rodin, Toulouse-Lautrec en Ingres. De werken zijn afkomstig uit Zwitserse particuliere verzamelingen en uit het Museum voor Beeldende Kunst in Boedapest. Tot en met 8 september.

Het Museum Ludwig in Keulen biedt een groot overzicht van de geschiedenis van het expressionisme in Duitsland en Zwitserland. Met meer dan vierhonderd schilderijen, van 'Die Brücke' tot 'Der Blaue Reiter', van Max Beckmann tot Ernst Ludwig Kirchner en Emil Nolde. Tot en met 25 augustus.

In de Neue Nationalgalerie (Potsdammerstrasse 50) in Berlijn een retrospectief van Georg Baselitz: de schilder van agressieve, vervreemde wezens. Met schilderijen uit de jaren zestig, maar ook recent werk. Tot en met 29 september.

Tot en met 1 september drie foto-exposities in de Deichtorhallen in Hamburg, Magnum, 50 Jahre Photographie is een grote overzichtstentoonstelling van Magnum-fotografen als Robert Capa, Henri Cartier-Bresson en George Rodner. Workers, van de Braziliaanse fotograaf Sebastiao Salgado biedt met 350 foto's een beeld van 'arbeiders' over de wereld. Das Deutsche Auge, Photo-Journalismus in Deutschland, geeft een overzicht van de Duitse fotojournalistiek van de Weimarrepubliek tot heden.

Hedendaagse kunst uit Taiwan tot en met 18 augustus in Ludwig Forum in Aken.

GROOT-BRITTANNIE

In het British Museum in Londen een grote expositie van Chinese schilderkunst vanaf 1911, samengesteld uit collecties uit Hong Kong, Zuid-Oost Azië en Noord-Amerika. Van traditionele inkttekeningen tot moderne schilderijen. Tradition and innovation, tot en met 29 september.

In het Design Museum (Butlers Wharf) in Londen een overzicht van topstuken op het gebied van meubeldesign uit de twintigste eeuw, onder de titel 100 Masterpieces: Furniture that made the 20th century. Tot en met 6 oktober.

De Tate Gallery in Londen brengt tot en met 1 september schilderijen van stadsscènes van Leon Kossoff, en tot en met 27 oktober abstracte tekeningen van Hans Hartung.

Het Imperial War Museum in Londen verzamelt sinds 1980 werk van eigentijdse kunstenaars dat de oorlog tot onderwerp heeft, zoals de strijd in Noord-Ierland en de Golfoorlog. Tot en met 8 september toont het museum een keuze uit die collectie, waaronder het verontrustende Beach Girl - Nuclear victim van Coin Self.

Edinburgh: de vijftigste editie van een all round festival, met enkele honderden opera-, dans-, toneel- en muziekevenementen in het hoofdprogramma, en met fringe in tientallen zaaltjes en in de straten op en rond de indrukwekkende citadel, van 11 tot en met 31 augustus. De choreografen Mark Morris en Pina Bausch regisseren Glucks opera's Orfeo ed Euridice en Iphigenie auf Tauris (de Weense versies); gedirigeerd door Christopher Hogwood en Jan Michael Horstmann. De countertenor Michael Chance is Orfeo. Bob Wilson en Richard Bado leiden Virgil Thomsons opera Four Saints in Three Acts (naar Gertrude Stein). De Scottish Opera brengt James MacMillan's Ines de Castro in première. Verder de Mark Morris Dance Group, Japans Butoh-theater door Tamoe Shizune en Hakutobo, het Nederlands Dans Theater en de Martha Graham Dance Company, en veel beroemde orkesten, solisten en oude-muziekgezelschappen. 'Schots' zijn de avonden met Fiddle music. Tel: 00-44-2255756; fax 2267669.

NEW YORK

De tentoonstelling Africa: The Art of a Continent, tot en met 29 september in het Guggenheim Museum (1071 Fifth Avenue, t.h.v. 89th Street) biedt een imponerend overzicht van kunstwerken uit Afrika. Meer dan vijfhonderd werken: beeldhouwwerken, muurschilderingen, keramiek, sieraden, textiel.

Headlines, Deadlines, Bylines is een expositie over het honderdjarig bestaan van de New York Times, de niet meer weg te denken krant met als motto 'all the news that is fit to print'. Tot en met 18 oktober in de New York Public Library (Fifth Avenue, t.h.v. 42nd Street).

An American Story in het Whitney Museum of American Art (945 Madison Avenue, t.h.v. 75th Street) toont weinig bekende schatten uit de twintigste-eeuwse Amerikaanse kunst. Tot en met 6 oktober.

Het derde en meest omvattende retrospectief van aquarel-virtuoos Winslow Homer, tot en met 22 september in het Metropolitan Museum of Art (Fifth Avenue, t.h.v. 82nd Street).

FRANKRIJK

Het festival Jazz à Mulhouse in de Elzas opent op 15 en 16 augustus met een reeks open-luchtconcerten door de Say No More Brass Band uit Tilburg. Op 25 augustus een 'Nederland Special Project' in de Commanderie te Mulhouse met een solo-optreden door trombonist Wolter Wierbos, het Trio Clusone (Han Bennink, Ernst Reijseger, Michael Moore) en het Willem Breuker Kollektief.

Een groot retrospectief van Francis Bacon in het Centre Georges Pompidou in Parijs. Meer dan tachtig werken uit de periode 1930-1980 van deze fascinerende schilder van vlees, wanhoop en verval. Tot en met 14 oktober.

Réels, fictions, virtuel is de titel van een grote internationale fotomanifestatie in Arles. Nog tot en met 18 augustus is een twintigtal exposities in de stad te zien, op verschillende locaties.

In Parijs nog tot en met 15 augustus het theaterfestival Paris Quartier déEté, met onder andere Le Cirque nu in de Tuileries (de tuin). Diverse voorstellingen op verschillende (openlucht) locaties. Informatie in Parijs: 44836440.

In 1946 begon Picasso te werken in een studio in het huidige Musée Picasso in Antibes. Daarom nu de expositie 1946, the art of reconstruction, een overzicht van het werk van kunstenaars die in 1946 in Frankrijk werkten. Een jaar vol drang naar vernieuwing. Tot en met 30 september.

In het Musée d'Art Moderne in Villeneuve d'Ascq tot en met 15 september Collections, collection: een hernieuwde en uitgebreidere expositie van de vaste collectie. Voor de eerste keer sinds de opening van het museum dertien jaar geleden is de schenking Masurel geheel te zien, met meesterwerken van Bracque, Picasso, Léger en Modigliani.

De mens is altijd jaloers geweest op de vogel. Hoe jaloers, dat valt te zien op de expositie Comme un oiseau in de Parijse Fondation Cartier (Boulevard Raspail 261) waar door middel van kunstwerken en natuurhistorische voorwerpen het vogeluniversum wordt verkend. Tot en met 13 oktober.

Avignon opent de deuren van twee paleizen voor Rodin. In het Palais des Papes zestig bronzen, waaronder De Kus en De Denker, aangevuld met een dertigtal foto's die een beeld geven van het leven van de beroemde beeldhouwer. In het Petit Palais tekeningen van Rodin uit Les Cathedrales de France, die laten zien hoezeer Rodin geïnspireerd was door de Romaanse en Gotische architectuur. Tot en met 1 september.

Beelden van Alison Wilding in het museum van Calais. Wilding hoort samen met onder anderen Tony Cragg en Bill Woodrow tot de groep van New British Sculpture. Twee recente beelden van haar, Echo en Blue, vormen het middelpunt van een overzicht van haar werk van de afgelopen zeven jaar. Tot en met 10 september.

ZWITSERLAND

Hoewel hij zelf graag pessimistisch aankijkt tegen de toekomst van de filmkunst, zorgt directeur Marco Müller er op zijn filmfestival wel voor dat jonge, veelbelovende regisseurs bij hem de kans krijgen zijn ongelijk te bewijzen. Vooral de vertoningen in de schitterende openluchtbioscoop maken Locarno (tot en met 18 augustus) tot een aangenaam festival. Tel. 00-41-933310232.

ITALIE

Ruim 200 in Italië gemaakte werken van Andy Warhol, tot en met 3 november in Maschio Angioino, Piazza Municipio, Napels.

Tot december de tentoonstelling Groot-Griekenland in de collecties van het Archeologisch Museum in Napels: de geschiedenis van het archeologisch onderzoek rond Napels in de laatste twee eeuwen. Voor deze gelegenheid is een deel van het museum, een van de beste op zijn gebied in de wereld, opnieuw ingericht.

Schitterende stillevens van de 17de-eeuwse schilderes Giovanna Garzoni, en werk van Tullio Pericoli, die zich vaak door Garzoni laat inspireren. Tot en met 31 augustus in het Palazzo di Città, San Severino (Le Marche).

De ingenieurs van de renaissance - Van Brunelleschi tot Leonardo da Vinci, tot en met 6 januari in Palazzo Strozzi, Florence.

In de 17de editie van het Rossini Opera Festival in Pesaro, van 10 tot en met 24 augustus, worden uitgevoerd Ricciardo e Zoraide, L'occasione fa il ladro en, voor het eerst deze eeuw in de originele uitvoering, Matilde di Shabran. Voorts uitvoeringen van het Gustav Mahler Jugendorchester (dirigent: Claudio Abbado), de pianist Maurizio Pollini, de sopraan Mariella Devia en, buiten het programma, de tenor Luciano Pavarotti. Inl.: 0039-721-30161/33386; voor Pavarotti: 0039-721-698223/688267.

BELGIE

In Hasselt van 11 tot en met 25 augustus de traditionele Zevenjaarlijkse feesten ter ere van de Virga Jesse, de beschermvrouwe van de stad. Veel folklore en een 'Mariale ommegang' door de stad, maar ook exposities, een orgelfestival en optredens van meer dan vijftig koren en muziekensembles in kerken en op straat.

Van 10 tot en met 18 augustus staat het cultureel centrum Scharpoord in Knokke voor de 21ste keer in het teken van de internationale Kunst- en Antiekbeurs Knokke.

'Wereld je bent een geduldig woord.' Deze dichtregel van Rutger Kopland is dit jaar uitgangspunt voor Watou Poëziezomer 1996. Anders dan voorgaande jaren waarin steeds één figuur centraal stond, is het poëziefestival gecentreerd rond vier beeldend kunstenaars: Marcel Broodthaers, Roel d'Haese, Aernout Mik en Carlo Mistiaen. Centrale dichters zijn dit jaar onder anderen Benno Barnard, Hugo Claus, Ed Leeflang, Paul van Ostaijen en Rutger Kopland. Tot en met 8 september dagelijks van 14 tot 19 uur.

Wie naar Brussel gaat, móet met Ilya Kabakov het dak op. De bekende Russische kunstenaar heeft een reusachtige installatie gemaakt voor de grote zalen van het Paleis voor de Schone Kunsten, waarbij het publiek bij nacht op een loopbrug over de daken van een imaginaire stad stommelt. Tot en met 8 september.

Tijdens de Antilliaanse Feesten in Hoogstraten vanavond optredens van Reasons Orchestra (Santa Lucia, soca), de Coco Band (Dominicaanse Republiek, merengue), Grupo Niche (Colombia, salsa), Taxi Creol (Martinique, zouk en cadence) en Antonio Rivas (Colombia, vallenato). Zaterdag spelen Charanga Habanera (Cuba, salsa-pop), vrouwenorkest Anacaona (Cuba, salsa), Kinito Mendez (Domincaanse Republiek, merengue), Andy Palacio (Belize, punta-rock) en Alfredo Gutierrez (Colombia, vallenato).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden