KUNSTAGENDA BUITENLAND

In het musée Picasso (Hotel Biron) in Parijs een grote presentatie van alle 58 schetsboeken van Picasso. Carnets de dessin de Picasso, tot en met 6 mei....

FRANKRIJK

Foto's van schrijvers door Gisèle Freund in het Goethe-Institut, Avenue d'Iéna in Parijs. Tot en met 20 maart.

Tot en met 9 maart in de Fnac Forum des Halles in Parijs een foto-tentoonstelling van Sebastiao Salgado.

Een honderdtal foto's van Edouard Baldus (1813-1898) in het Musée National des Monuments Français in het Palais de Chaillot in Parijs. Baldus had als fotograaf een aanstelling bij de staat. Tot en met 15 april.

In het Centre Georges Pompidou in Parijs nog tot en met zondag Féminin - Masculin, le sexe de l'art.

Het Musée du Luxembourg in Parijs tot en met 28 april hoogtepunten uit de porcelein-industrie van Limoges.

In het Musée des Beaux-Arts de Lyon een groot overzicht van de Franse landschapsschilder François Auguste Ravier (1814-1895). Van 15 februari tot en met 28 april.

A l'ombre de Vésuve, of wel 'in de schaduw van de Vesuvius', is de titel van een expositie in het Musée du Petit-Palais (Av. Winston-Churchill) in Parijs. Meer dan tachtig archeologische bijzonderheden uit het Nationaal Archeologisch Museum in Napels zijn tot en met 25 februari in Frankrijk te zien.

L'envolée, l'enfouissement toont werk uit de periode 1920-1950 van een achttiental kunstenaars, onder wie Jean Arp, Max Ernst, Jean Dubuffet, René Margritte, Joan Miró, Picasso, en Bram van Velde. In het Musée d'art moderne in Villeneuve d'Ascq, tot en met 28 april.

Kunst of reclame? In het Caroussel du Louvre (99 Rue de Rivoli) in Parijs zeventig schilderijen die in de periode 1930-1960 gewijd werden aan 's werelds beroemdste frisdrank, Coca Cola. De werken zijn afkomstig uit de collectie van de Coca Cola Compagnie in Atlanta. De Amerikaanse droom in een flesje (of een blikje), tot en met 27 februari.

Chimère van Zingaro in Aubervilliers (Avenue Jean-Jaurès) in Parijs. Tot en met 20 februari.

GROOT-BRITTANNIE

Aanbevolen theatervoorstellingen in Londen: The Changing Room, een stuk over de rituelen van rugbyspelers (Duke of York's Theatre, tot en met 30 maart); Company, musical uit de jaren '70 van Sondheim en Furth (Donmar Warehouse, tot en met 2 maart); An ideal husband (Theatre Royal, tot en met 20 april); Sunset Boulevard (Adelphi Theatre).

Bij de Redfern Gallery (20 Cork Street) in Londen tot en met 6 maart schilderijen van Paul Feiler en aquarellen van Danny Markey.

Van het beroemde schilderij The Cornfield van John Constable zijn talrijke reprodukties in omloop. At home with Constable's 'Cornfield' in The National Gallery in Londen is een tentoonstelling, samengesteld uit deze reprodukties. Van 14 februari tot en met 21 april.

The Royal Academy of Arts in Londen presenteert een retrospectief van één van Engeland's beroemdste Victoriaanse schilders: Frederic Leighton 1830-1896. Van 15 februari tot en met 21 april.

Picasso noemde hem ooit 'de vader van ons allen'. Honderd jaar na zijn dood heeft Paul Cézanne zijn eerste solo-expositie. Na Parijs, nu in de Tate Galery in Londen. Met meer dan honderd schilderijen en zestig aquarellen. Reserveren niet verplicht maar wel aan te raden. Informatie: 00 44 (1) 714200000. Tot en met 28 april.

Het mag inmiddels 1996 zijn, de honderdste verjaardag van de film (in 1995) is voor het Museum of the Moving Image (South Bank) in Londen nog steeds aanleiding voor een grote expositie over de geschiedenis van de Britse cinema. Wat is er 'Brits' aan de Britse cinema, aan Hammer Horror en James Bond? Still moving after one hundred years, tot en met 11 februari.

De Photographer's Gallery (7 & 8 Great Newport Street) in Londen toont werk van 17 fotografen uit Brazilië. Het overzicht geeft een goed beeld van de politieke, economische en sociale situatie in Brazilië. Zo fotografeerde Paula Sampaio de omstreden Trans-Amazonian Highway, waarvan de aanleg grote gevolgen heeft voor de locale bevolking. Tot en met 16 maart.

In de Whitechapel Art Gallery in Londen een retrospectief van de Duitse expressionistische schilder Emil Nolde. Met meer dan 60 schilderijen en 30 aquarellen en prenten. Tot en met 25 februari.

Tot en met 17 februari in The Place (WC1) in Londen het jaarlijks dansfestival Resolution 1996: iedere avond presenteren drie dansgroepen nieuw (experimenteel) werk.

DUITSLAND

Het Kunstmuseum in Wolfsburg en het Haus Lange/Haus Esters in Krefeld organiseren de grootste overzichtstentoonstelling ooit van de Amerikaanse beeldhouwer Carl Andre (1935), die vanaf de jaren zestig een belangrijke invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de beeldhouwkunst. In Krefeld de beelden die vragen om een rustige, gesloten ruimte. In Wolfsburg het werk dat 'ruimte' vereist: vroege beelden van licht materiaal, en de latere massieve objecten. Tot en met 21 april.

De schilders van de Franse School van Barbizon introduceerden rond 1830 een nieuwe benadering van het landschapschilderen, die vooruit liep op het impressionisme en modernisme. Het Haus der Kunst in München toont ongeveer driehonderd werken uit deze periode. Barbizon-Schule der Natur, met schilderijen van onder andere Rousseau, Millet en Huet. Tot en met 21 april.

De conceptueel werkende kunstenaar Nikolaus Kolisius exposeert in de Galerie der Stadt Stuttgart (Schlossplatz 2). In zijn installatie, die zes galerieruimtes beslaat, werkt hij vooral met fotografische middelen: ruimte, licht, kleur. Zwischen-Raum, tot en met 17 maart.

In de Kunstverein Grafschaft Bentheim in Neuenhaus een overzichtstentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Wim Izaks, wiens werk als 'neo-expressionistisch' omschreven wordt. Tot en met 24 maart.

Het Kupferstich-Kabinet in Dresden toont het grafische werk van Georges Braque. Ruim 130 bladen, uit alle perioden van zijn kunstenaarschap. Tot en met 17 maart.

Warhol/Basquiat/Clemente in Museum Fridericianum in Kassel toont tweeënveertig kunstwerken waarbij sprake is geweest van samenwerking tussen de kunstenaars Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat en/of Francesco Clemente. Voor zover de samenstellers van de tentoonstelling weten, is het de eerste keer dat deze werken ook samen tentoongesteld worden. Tot en met 5 mei.

Kunstverein München brengt een overzicht van de Roemeens-Franse kunstenaar Andre Cadere, die begin jaren zestig deel uit maakte van de Parijse avant-garde beweging. Tot en met 24 maart.

De Britse schilder Allen Jones maakt werk met een erotisch karakter: reeksen vrouwenbenen en ontklede poppen die ook wel dienst doen als meubels. In de Kunsthalle in Darmstadt, tot en met 17 maart.

Hoe hebben kunstenaars door de eeuwen heen zichzelf gezien en verbeeld? In de Kunsthalle in Hamburg een aantal zelfportretten van kunstenaars uit het depot van het Kupferstichkabinett.

In de Kunsthalle in Bremen een overzicht van Max Lieberman (1847-1935). Tot en met 24 maart.

BELGIE

In de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog keerden veel kunstenaars de progressieve kunststromingen de rug toe en kozen voor een meer naar binnen gekeerde vormentaal: 'animisme'. De innerlijke stilte in De Kredietbank in Brussel toont sculpturen uit deze periode. Er is werk te zien van Fernand Debonnaires, George Grard, Oscar Jespers en Antoine Vriens. Van 14 februari tot en met 14 april.

In première bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel op 20 februari: Kalldewey, farce van Botho Strauss door Herman Gilis, Sien Eggers, Chris Thys en Luk D'Heu, geregisseerd door Jos Verbist. Over liefde-lust, feminisme, therapie. Tot en met 3 maart.

Frank Eugene is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het 'Picturalisme' in de kunstfotografie van rond de eeuwwisseling. Zijn werk, dat veel grafische kenmerken heeft, is tot en met 7 april tentoongesteld in het Provinciaal Museum voor Fotografie in Antwerpen.

Jan Fabre's Drie Danssolo's door Het Nationale Ballet op muziek van Eugeniusz Knapik staat op 15, 16 en 17 februari in deSingel in Antwerpen. Informatie: 00 32 (3) 2483800.

Olieverfschilderijen en werken op papier van Hans Vandekerckhove in DeWeer Art Gallery in Otegem. Tot en met 10 maart.

In het Stripmuseum in Brussel tot en met 7 april een overzicht van honderd jaar Amerikaanse strips.

In het werk van de Braziliaanse kunstenaar Lena Bergstein vervaagt de grens tussen tekst en beeld. Tot en met 17 februari is haar werk te zien bij Bibliotheca Wittockiana (Bemelstraat 21) in Brussel.

In het Museum voor Schone Kunsten in Oostende vanaf 3 maart een retrospectief met aquarellen en pentekeneingen van de kunstenaar Leon Spilliaert die vijftig jaar geleden overleed. Tot en met 27 mei.

In het voormalig industrieel complex in de Druivenstraat in Turnhout is niet alleen het nationaal Museum van de Speelkaart gevestigd, maar ook het kunstenaarscollectief Creative Factory. Tot en met 18 februari exposeren Cyriel van den Heuvel, Rik Hens, Paul van Hees en Hannelore van Even hun nieuwe werk.

De Fondation pour l'Architecture, die zich ten doel stelt de kwaliteit van gebouwen te bevorderen, gaf de schrijver Raoul Vaneigem de vrije hand naar eigen inzicht een tentoonstelling in te richten. Vaneigem beoogt een 'contrasterend beeld van de huidige stadscultuur' te geven. Hij doet dit door verbanden te leggen tussen de door hem gekozen kunstwerken en eigen teksten. In de Kluisstraat 55, Brussel.

In het Cultureel Centrum Hasselt nog tot en met 11 februari beelden van José Vermeersch en Indonesia in wording, foto's van Cas Oorthuys en Charles Breijer.

OOSTENRIJK

Een retrospectief van Chris Burden - samen met Dennis Oppenheim en Vito Acconci een van de grootste representanten van het Amerikaanse body-art - is vanaf 28 februari te zien in het Österreichisches Museum für Angewandte Kunst in Wenen. Beyond the limits tot en met 4 augustus.

In de Galerie Belvedere (Prinz Eugen-Strasse 27) in Wenen werk van Oostenrijkse kunstenaars die, gevlucht voor de nazi's, in de periode 1920-1950 in Amerika werkten. Wat was de invloed van hun ballingschap op leven en werk? Met werk van Max Oppenheimer, Josef Binder, Anna Mahler en vele anderen. Tot en met 17 maart.

ZWITSERLAND

Bij galerie d'Art Contemporain in Genève Amor Vacui, een glazen installatie van de Milanese kunstenaar Marco Mazzucconi die tegelijkertijd monumentaal als transparant aandoet. Tot en met 16 maart.

Het werk (fotografische werken en installaties) van Ugo Rondinone dat tot en met 28 april opgesteld staat in Centre d'Art Contemporain in Genève, beslaat twee etages. De installaties van Christina Graber in de projektzaal van het centrum zijn geïnspireerd op Zwitserse folklore. Tot en met 10 maart.

In Kunstmuseum Basel grafisch werk van James Ensor uit de periode 1886-1904 afkomstig uit de collectie van Mira Jacob. Tot en met 5 mei. Tot en met 10 maart worden daar ook nog boekillustraties van de hand van Pablo Picasso tentoongesteld.

ITALIE

Gentium memoria archivia: duizend jaar geschiedenis van Italië in oude documenten. Tot en met 24 april in de Engelenburcht, Rome.

Religieuze kunst van oude meesters als Giotto en Beato Angelico en van zeventig eigentijdse Italiaanse schilders en beeldhouwers. Tot en met 3 maart in de Braccia di Carlo Magno aan het Sint-Pietersplein, Vaticaanstad.

Twaalf grote, nooit eerder geëxposeerde schilderijen uit het eind van de 17de eeuw over de - nog steeds gehouden - processie op het Corpus Domini-feest in de Peruaanse stad Cuzco. Tot en met 25 maart in Istituto Italo-Latinoamericano, EUR, Rome.

Honderd schilderijen, tekeningen en sculpturen van de expressionist Max Beckmann, van 14 februari tot en met 14 april in de Galleria nazionale d'Arte Moderna, Rome.

Retrospectief van de Turijnse schilder Felice Carena (1879-1966), leermeester van Pirandello, Cavalli en Capogrossi, tot en met 7 april in de Galleria d'Arte Moderna, Turijn.

De schilder Valerio Castello (1624-1659), tot en met 5 april in Palazzo Reale, Genua.

Expositie rond de honderd jaar geleden geboren dichter (tevens schilder) Eugenio Montale. Van 15 februari tot en met 20 april in Palazzo Spinola, Genua; vanaf 10 mei in Palazzo Besana, Milaan.

Les six danses de Chabrier en Chérie: choreografieën van Roland Petit door het balletgezelschap van de Scala van Milaan, met in de hoofdrol Carla Fracci. Op 14, 15, 16, 17, 18 en 20 februari in de Scala.

Geopend: de galerie De Crescenzo e Viesti (Via del Corso 42, Rome), met een expositie (tot eind maart) van schilderijen van de Bauhaus-meester Josef Albers en de Milanese beeldhouwster Chiara Dynys.

De galerie voor moderne kunst Gian Ferrari in de Via Gesù in Milaan wordt gesloten. De laatste tentoonstelling over grote schilders die in deze galerie geëxposeerd hebben, loopt tot en met 31 maart. In de 'zustergalerie' Claudia Gian Ferrari tot en met 16 maart werk van 21 internationale kunstenaars over het thema lichaam en sex.

NEW YORK

Culture and Continuity: The Jewish Journey, een permanente tentoonstelling in het Jewish Museum (1109 Fifth Avenue, t.h.v. 92nd Street).

De gerenoveerde African Gallery heeft haar deuren heropend in het Metropolitan Museum of Art (Fifth Avenue, t.h.v. 82nd Street). Met tot 14 april de expositie Pergamon: The Telephos Frieze from the Great Altar, met onder meer twaalf opgeknapte beeldhouwwerken. Tot eind juni Klee in Munich.

Eveneens in het Metropolitan Museum of Art werd onlangs het Antonio Ratti Textile Center geopend. Kleden uit Egypte samengebracht in de tentoonstelling Textiles of Late Antiquity, tot en met 7 april.

Memory: Luba Art and the Making of History is een expositie die Zaïrese kunst en cultuur nader beschouwt. Tot begin september in het Museum for African Art (583 Broadway).

Matthew McCaslin: Harnessing Nature laat zien hoe de gelijknamige kunstenaar met behulp van video, audio en industriële materialen de activiteiten van de natuur reconstrueert. Tot en met 29 maart in het Whitney Museum (at Philip Morris, 120 Park Avenue, t.h.v. 42nd Street).

Bij galerie Feldman (31 Mercer Street) tekeningen van 32 verschillende artiesten, onder wie Beuys, Komar en Melamid, Warhol en Golub. Tot en met 17 maart.

In het China Institute (125 East 65th Street) selecties van de Jill Sackler Chinese Calligraphy Competition samengebracht in de expositie Calligraphy as Living Art. Tot en met 9 maart.

Houk Friedman (851 Madison Avenue, t.h.v. 71st Street) viert het eerste lustrum met een expositie van de beste werken, van Brassaï, Frank, Mann en anderen. Tot en met 9 maart.

Fazal Sheikh: A Sense of Common Ground, expositie van de gelijknamige fotograaf met portretten van vluchtelingen in Afrikaanse kampen. In het International Center of Photography (1130 Fifth Avenue, t.h.v. 94th Street), tot eind maart.

In de Film Society of Lincoln Center (Walter Reade Theater, 165 West 65th Street) tot en met 7 maart Revelation and Camouflage: Polish Cinema from 1930 to Present.

Tot half maart American Culture through a Japanese Lens, met Kaizo Hayashi's film Most terrible time in my life. In de Japan Society (333 East 47th Street).

The Talk of the Town: Rea Irvin of The New Yorker laat 83 tekeningen, originele covers en cartoons zien van de eerste art-editor van het gezaghebbende tijdschrift. Ook in Museum of the City of New York (Fifth Avenue, t.h.v. 103d Street) Collecting New York, met de aankopen die werden gedaan tijdens de New York-Historical veiling vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden