KUNSTAGENDA BUITENLAND

BELGIE De Trust speelt in co-produktie met de Vlaamse Schouwburg Georg Büchner's Dantons dood in een regie van Theu Boermans....

Gisteren in première gegaan: Uit het leven van de regenwormen van Per Olov Enquist door Theater Zuidpool in een regie van Ignace Cornelissen. Vandaag, zaterdag, op 28, 29 en 30 maart en van 4 tot en met 14 april in het eigen theater aan de Lange Noordstraat 11 in Antwerpen.

25 jaar lang verzamelde Michel Wittock oude drukken over geschiedenis, topografie, genealogie en de heraldiek van de Zuidelijke Nederlanden. Tot en met 13 april worden in Bibliotheca Wittockiana in Brussel alle werken uit deze collectie 'Bibliotheca topographica et genealogica Belgica' tentoongesteld, om uiteindelijk op 27 april ter veiling aangeboden te worden.

'Mysterieuze' horloges zijn horloges waarvan de mechanische voortbeweging aan het oog is onttrokken. In de Brusselse Kredietbank tot en met 15 mei een tentoonstelling van dit soort uurwerken, afkomstig uit het Mechelse Horlogerie-museum.

De Duitse fotograaf August Sander (1876) heeft vrijwel zijn hele leven gewerkt aan een projekt: Menschen des 20. Jahrhunderts. Het moest een typologie worden van de Duitse samenleving in de vorm van een reusachtig foto-album. Het megaprojekt, dat uiteindelijk onvoltooid bleef, is te zien op een overzicht van Sander in het Paleis van Schone Kunsten in Brussel. Tegelijkertijd worden schilderijen en tekeningen van Patrick Vanden Eynde en een installatie van Mel Bochner getoond. Tot en met 12 mei.

Het Stedelijk Prentenkabinet van de stad Antwerpen grijpt de honderdste geboortedag van de Vlaamse dichter, schrijver en essayist Paul van Ostaijen aan om een tentoonstelling met werk van zijn tijdgenoten te presenteren: Paul van Ostaijen in beeld. Grafiek en tekeningen van tijdgenoten. Werk van Floris Jespers, Paul Joostens, Joris Minne en Henri van Straten. Tot en met 2 juni.

Nova Zembla speelt Play Strindberg van Dürrenmat, een wrange komedie over een burgerlijke huwelijksstrategie. Regie Luk Nys. Op 26, 27, 28, 29 en 30 maart in het Koetshuis Nova Zembla (Sergeyselsstraat 20) in Borgerhout.

Hal Antwerpen is een nieuw collectief van curatoren, kunstenaars en architecten die per jaar vier kunstenaars vraagt om een een kunstprojekt te realiseren in deze monumentale hal. Tot en met 27 april is het de beurt aan de Nederlandse kunstenaar Berend Hoekstra. Hal Antwerpen, Bleekhofstraat 22 in Antwerpen.

De Needcompany speelt Shakespeare's Macbeth, in een bewerking en regie van Jan lauwers. Met o.a. Viviane de Muynck. Van 26 tot en met 30 maart in het Lunatheater in Brussel.

DUITSLAND

De fototriënnale Prospect 96, die tot en met 12 mei te zien is in Frankfurt am Main, focust dit jaar op fotografie in de hedendaagse kunst. Op de vierduizend vierkante meter van de Schirn Kunsthalle Frankfurt én de Frankfurter Kunstverein worden fotowerken van tachtig internationale kunstenaars geëxposeerd, onder wie Rineke Dijkstra, Gilbert & George, Cindy Sherman.

Schilderijen en tekeningen van Imi Knoebel en toonsculpturen van Ulf Hegewald worden tot en met 28 april tentoongesteld in het Ludwig Forum in Aken.

William Turner, een van de belangrijkste schilders van de Engelse Romantiek, maakte tussen 1817 en 1844 een aantal studiereizen naar Duitsland. Hij tekende het landschap langs de Rijn en de Donau, en legde steden en historische plaatsen vast. In de Kunsthalle in Hamburg 140 werken van Turner uit deze periode. Tekeningen, aquarellen, en schetsen. Turner in Deutschland, laatste week.

In Düsseldorf tot en met 24 maart nog de Kunstmesse: presentaties van 150 kunsthandelaren en galeries, uit Duitsland en daarbuiten. Zwaartepunt vormt traditiegetrouw kunst uit de eerste helft van de twintigste eeuw: schilderijen, tekeningen, aquarellen en grafiek.

Het Westfälisches Landesmuseum in Münster toont onder de titel Verborgene Schätze twintigste-eeuwse grafiek en aquarellen uit de eigen collectie. Sommige tekeningen zijn zelden te zien, zoals die van Feininger, Kandinsky, Schwitters, Dix en Picasso. Tot en met 28 april.

De tentoonstelling Africa, the Art of a Continent is verhuisd van de Royal Academy of Arts in Londen naar het Martin Gropius Bau in Berlijn. Met meer dan 800 Afrikaanse kunstvoorwerpen, vanuit alle delen van de wereld bijeengebracht. Tot en met 1 mei.

ZWITSERLAND

De tentoonstelling Entre Rome et Paris in Musée des Beaux-Arts in Laussanne is een verzameling niet eerder getoonde kunst uit de 14de tot en met de 19de eeuw, afkomstig uit privécollecties. Werken van Dubois, Kauffmann, Töpffer, Charles Gleyre en vele anderen. Tot en met 28 april.

In Kunstmuseum Basel grafisch werk van James Ensor uit de periode 1886-1904 afkomstig uit de collectie van Mira Jacob. Tot en met 5 mei.

De in 1890 in New York geboren fotograaf Paul Strand behoorde vanaf 1915 tot de avant-garde van de fotografie. Het Kunsthaus in Zürich toont werk uit zijn laatste jaren (1950-1976): On my doorstep. Tot en met 31 maart.

NEW YORK Schilder- en beeldhouwwerk van Pat Adams, Kristina Branch en Matthew Daub maken deel uit van de invitatie-tentoonstelling in de American Academy of Arts and Letters (Broadway t.h.v. 155th Street). Tot en met 31 maart.

Bronx Spaces herbergt hoogtepunten van exposities over de Newyorkse wijk The Bronx. Schilderijen in Amidst the Silence van Enrique Martínez Celaya en Alberto Rey; Women of Hope, over Afrikaans-Amerikaanse vrouwen die zich in de Amerikaanse maatschappij hebben onderscheiden. Tot en met 23 juni in het Bronx Museum of the Arts (1040 Grand Concourse, t.h.v. 165th Street).

Twee nieuwe exposities in het Metropolitan Museum of Art (Fifth Avenue, t.h.v. 82nd Street): Enamels of Limoges, 150 emaille-werken uit middeleeuws Frankrijk. Tot en met 16 juni. Grafische ontwerpen ten tijde van de Depressie, waarbij de kunstenaars werden gesteund door de overheid, zijn verzameld in W.P.A. Color Prints: Images from the Federal Art Project. Tot en met 26 mei.

Circa honderd werken van tachtig kunstenaars uit de periode tussen 1898 en de Tweede Wereldoorlog zijn samengebracht onder de titel The figure in American Sculpture: A Question of Modernity. Tot 5 mei in de National Academy of Design (1083 Fifth Avenue).

Werk van onder anderen Kandinsky, Malevich en Mondrian is samengebracht onder de werktitel Abstraction in the 20th Century: Total Risk, Freedom, Discipline. Tot 12 mei in het Solomon R. Guggenheim Museum (1071 Fifth Avenue, t.h.v. 89th Street).

Reikhalzend keken Amerikaanse immigranten vorige eeuw uit naar feuilletons van Dickens, Thackeray, Eliot en Trollope vanuit Engeland. Serial Publications: Essential Parts of the 19th Century Imagination, een verzameling van die fameuze boeken is tot en met 29 maart te zien in Grolier Club (47 East, 60th Street).

FRANKRIJK

Aquarellen en grafiek van de Duitse expressionist Emil Nolde (1867-1956) in Musée-galerie de la Seita (12 rue Surcouf) in Parijs. Tot en met 25 mei.

La photographie Américaine de 1890 à 1965 toont meer dan 200 foto's van een honderttal Amerikaanse fotografen. Een greep uit de collectie van het Museum of Modern Art in New York. In het Centre Pompidou in Parijs, tot en met 27 juni.

In Parijs twee belangrijke retrospectieven van de Spaanse schilder en beeldhouwer Miquel Barceló. In het Centre Pompidou tot en met 29 april Impressions de Afrique: gouches, aquarellen, schetsen die Barceló in Afrika maakte. De grote doeken en beelden zijn tot en met 28 april ondergebracht in de Galerie Nationale du Jeu de Paume (1 pl. de la Concorde)

Visas 96 is het jaarlijkse, prestigieuze internationaal theaterfestival in Maubeuge, vanaf vandaag tot en met 31 maart. Naast voorstellingen van groten als Peter Brook, Robert lepage, Robert Wilson en Faulty Optic, zijn er ook performances en installaties die vallen onder de noemer 'nieuwe technologieën'. In het Théâtre du Manège en het Centre Culturel Transfrontalier, info: 00 33-27651500.

In het Institut Néerlandais in Parijs oude Italiaanse tekeningen uit de collectie Frits Lugt. Na eerdere exposities van deze collectie in 1984 en 1988 dit keer de 'Venetiaanse' tekeningen van onder anderen Mantegna, Bellini, Titiaan en de Véronèse. Tot en met 5 mei.

In het Paleis van Versailles Les chasses exotiques de Louis XV, de negen grote jachtscènes die in opdracht van koning Louis de Vijftiende werden vervaardigd door zes schilders: Boucher, Lancret, Parrocel, Pater, de Troy en Vanloo. Aangevuld met een veertigtal tekeningen en schetsen over dit thema. Tot en met 12 mei.

In het Grand Palais in Parijs een groot retrospectief (150 schilderijen!) van de grote Franse landschapsschilder Jean Baptiste Camille Corot, die tweehonderd jaar geleden werd geboren (tot en met 27 mei). In galerie Mansart (25 Rue de Richelieu) grafiek en tekeningen van Corot (tot en met 19 mei) en ook in de Bibliothèque Nationale bijna honderd prenten van Corot (tot en met 19 mei).

In de Fondation Cartier pour l'Art Contemporain in Parijs tot en met 19 mei By Night, een tentoonstelling over Parijs bij nacht. Met beroemde foto's van Brassaï, Evans, Nadar en Weegee en schilderijen van Pyke Koch, Vuillard, Nolde en Margritte.

Video's van Matthew Barney uit de afgelopen vijf jaar, tot en met 31 maart in het Musée des Beaux Arts in Bordeaux.

GROOT-BRITTANNIE

Het heeft honderd jaar geduurd voordat Pesellino's altaarstuk weer compleet was, maar nu is het toch zover. Het laatste en vijfde deel van het altaarstuk, dat in de achttiende eeuw in stukken werd gezaagd, bleek zich te bevinden in het Hermitage in St Petersburg. Op verzoek heeft het museum het ontbrekende deel uitgeleend aan de National Gallery in Londen, alwaar het altaarstuk tot en met 27 mei te bezichtigen zal zijn.

Eerherstel voor de schilder Gustave Caillebotte, ook wel de Onbekende Impressionist genoemd: de Royal Academy of Arts in Londen toont vanaf 28 maart een overzicht van zijn werk. Tot en met 23 juni.

Een tentoonstelling van gesneden ivoor van de grote meester op dit gebied, de Franse ivoorkunstenaar David Le Marchand in de National Galleries of Scotland. Tot en met 6 mei.

Al sinds de uitvinding van de film door gebroeders Lumière honderd jaar geleden, hebben kunstenaars zich laten inspireren door dit medium. De Hayward Gallery en het British Film Institute in Londen hebben, ter gelegenheid van 100 jaar film, tien kunstenaars gevraagd werk te maken over 'film & kunst'. Spellbound, art and film, tot en met 6 mei. Werk van onder anderen Fiona Banner, Damien Hirst, Peter Greenaway, Steve McQueen.

Leonardo da Vinci heeft maar weinig plannen daadwerkelijk uitgevoerd. De meeste zijn gelukkig wel vereeuwigd op papier. Het Britse koningshuis bezit honderd tekeningen van Da Vinci, normaal gesproken bewaard in de Royal Library maar nu te zien in The Queen's Gallery, Buckingham Palace. Tot en met 12 januari 1997.

Hoe zagen moderne Britse kunstenaars in de jaren 1900-1930 zichzelf? De Tate Gallery in Liverpool onderzoekt het 'zelfbeeld' van de modernisten aan de hand van een groot aantal portretten, zelfportretten en studio-interieurs. Characters and conversations, British Art 1900-1930, tot en met april 1997.

'Dr Livingstone, I presume? Iedereen kent de vraag, maar wanneer hij werd uitgesproken, en wie Livingstone precies was, is iets anders. De National Portrait Gallery in Londen wijdt vanaf 22 maart een groot overzicht aan de ontdekkingsreiziger. Met etnografica, portretten, originele foto's, kaarten, dagboeken, en de reisuitrusting van de beroemde ontdekkingsreiziger. Tot en met 7 juli.

Aanbevolen theatervoorstellingen in Londen: The Changing Room, een stuk over de rituelen van rugbyspelers (Duke of York's Theatre, tot en met 30 maart); An ideal husband (Theatre Royal, tot en met 20 april); Sunset Boulevard (Adelphi Theatre).

Picasso noemde hem ooit 'de vader van ons allen'. Honderd jaar na zijn dood heeft Paul Cézanne zijn eerste solo-expositie. Na Parijs, nu in de Tate Galery in Londen. Met meer dan honderd schilderijen en zestig aquarellen. Reserveren niet verplicht maar wel aan te raden. Informatie: 00 44 (1) 714200000. Tot en met 28 april.

Whitechapel Art Gallery exposeert achttien van de grotere werken van de Canadese kunstenaar Jeff Wall. Tot en met 5 mei.

SPANJE

Eerste grote overzichtstentoonstelling in Europa van Tom Wesselman in Fundación Juan March (Castelló 77) in Madrid. Met een kleine honderd werken van de Amerikaanse pop-art kunstenaar. Tot en met 20 april.

Eugenio Lucas en La Habana in de Fundacíon cultural Mapfre (Avenida del General Perón 40) in Madrid. Voor de eerste keer in Spanje de Cubaanse collectie van de negentiende eeuwse schilder, wiens werk vaak wordt aangezien voor dat van Goya. Tot en met 20 april.

Caja de visiones is een overzicht van het werk van de grote Mexicaanse fotograaf Manuel Alvarez Bravo. In Centro de Arte Reina Sofia (Santa Isabel 52) in Madrid. Tot half maart.

De verleiding van Amerika. Stad en architectuur in Europa 1893-1960 is een overzicht in schetsen en modellen van de onweerstaanbare aantrekkingskracht van het Amerikaanse model op de Europese architectuur. Tot en met 4 mei in het Centro de Cultura Contemporánea, Montealegre 5, in Barcelona.

De schilder Balthassar, beter bekend als Balthus, is een van de weinige nog levende tijdgenoten van Picasso. Het Museum voor Moderne Kunst Reina Sofía, Santa Isabel 52, in Madrid toont tot en met 1 april een retrospectief van Balthus.

ITALIE Architectuur en design uit dertig landen tot en met 10 mei op de Triennale van Milaan.

Overzichtstentoonstelling van Felice Casorati, een van de belangrijkste Turijnse schilders van deze eeuw, tot en met 20 juni in Palazzo Bricherasio, Turijn.

Emilio Vedova, een van de protagonisten van de naoorlogse schilderkunst, exposeert tot en met 5 mei in de Galleria Civica di Arte Contemporanea.

Portretten uit de laatste periode van de Britse schilder Graham Sutherland (overleden in 1982), tot en met 28 april in Palazzo Sarcinelli, Congeliano (bij Venetië).

Twintig werken van Giulio Paolini, de klassieke schilder van conceptuele kunst in Italië. Tot en met 20 april in de Accademia di Francia, Villa Medici, Rome.

Confrontatie tussen schilderijen van de groep Zero uit Düsseldorf en werk van de groep N uit Padua, tot en met 19 mei in Museo d'arte moderna, Bolzano.

Overmorgen begint in het Palazzo Grassi in Venetië, het prestigieuze tentoonstellingspaleis van Fiat, de mega-expositie De Grieken in het Westen, over de aanwezigheid van de Grieken in Zuid-Italië, Sicilië, Zuid-Frankrijk en Spanje van de achtste tot de vierde eeuw voor Christus.

Boodschappers van de goden: collectieve expositie van acht moderne Griekse kunstenaars. Tot en met 22 april in het Palazzo delle Esposizioni, Rome.

OOSTENRIJK

Een grote overzichtstentoonstelling van Claude Monet, in de Österreichische Galerie Belvedere in Wenen. Meer dan honderd werken van de Franse impressionist, afkomstig uit musea en privéverzamelingen in Europa, Canada, Amerika en Japan. Van de allervroegste werken tot de latere schilderijen. Foto's en een gereconstrueerd atelier geven de bezoeker een indruk van het leven van Monet. Tot en met 16 juni.

In de Kunsthal in Wenen Alberto Giacometti: 1901-1966, een grote overzichtstentoonstelling van sculpturen van deze grote Zwitserse kunstenaar. Meer dan 250 beelden waaronder een aantal onbekende en nooit eerder tentoongestelde beelden. Parallel aan het retrospectief loopt in de Kunsthal ook een tentoonstelling van foto's van Giacometti zelf. Tot en met 5 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden