KUNSTAGENDA BUITENLAND

Het jazzfestival in Montreux, Zwitserland, presenteert vanavond Dee Dee Bridgewater, Phil Woods & Sax Machine; zaterdag Otis Rush, Bo Diddley en Keb'Mo, zondag The Temptations, Ray Barretto; maandag Horace Silver, George Benson, McCoy Tyner en Michael Brecker; dinsdag Kenny Baron, Santana en Van Morrison; woensdag Phil Collins, US 3 en...

ZWITSERLAND

In de Österreichische Galerie Belvedere in Wenen een overzicht van de Weense schilder Sergius Pauser, naar aanleiding van zijn honderdste geboortedag. Landschappen, portretten en bloemenstillevens. Tot en met 8 september.

Een overzicht van beeldhouwer, tekenaar en schilder Aristide Maillol tot en met 22 september in Musée des Beaux-Arts in Lausanne.

FRANKRIJK

Chalon sur Sâone vormt op 19, 20 en 21 juli het decor van het grote jaarlijkse straatfestival, Festival national des artistes de la rue.

Tot en met 21 juli op het Jazzfestival in Nice onder anderen Otis Rush, Aziza Mustafa Zadeh, Michel Petrucciani, Greg Osby, George Benson, Ray Charles.

De Amerikaanse barokspecialist William Christie en de Canadese regisseur Robert Carsen voeren de negenenveertigste editie aan van het beroemde muziekfestival in Aix-en-Provence, met zes voorstellingen van Handels opera Semele. Een nieuwe operaproduktie is ook Mozarts Die Entführung aus dem Serail onder leiding van Evelino Pidò en Jean-Louis Martinoty. Oude muziek speelt in dit festival een grote rol, maar ook Jeffrey Tate en Myung-Whun Chung zijn met verschillende orkesten van de partij. Verder kamermuziek door festivaldebutanten in het klooster Saint-Sauveur. Van 12 tot en met 29 juli. Tel. 00-33-42173400; fax 42961261.

In het Musée du Petit Palais (av. Winston Churchill) in Parijs een (bijna) compleet overzicht van de grafiek van Albrecht Dürer (1471-1528): 102 kopergravures en 122 houtsneden. Tot en met 21 juli.

In het kader van de manifestatie L'imaginaire Irlandais presenteren 16 kunstenaars uit Ierland hun werk in de L'Ecole nationale supérieure des Beaux-Arts (Quai Malaquais) in Parijs. Schilderijen, beelden, foto's en video's. Tot en met 21 juli.

De wijnstad Beaune, aan de autoroute van Parijs naar Lyon, is tot 28 juli weer hèt trefcentrum van de oude muziek in Frankrijk. Angelsaksen als William Christie, Paul McCreesh en Philip Pickett, en Vlamingen als Paul van Nevel en Philippe Herreweghe, ontmoeten Zuid-Europese specialisten als Roberto Alessandrini, Jordi Savall, Marc Minkowski, Christophe Rousset en George Lesne. Veel opera in concertvorm (waaronder de Acis en Galatea van Handel en die van Lully), verder concerten en countertenor-recitals. Tel. 00-33-80262130; fax 80262139.

Dessins de Bourdelle is de titel van een expositie van tachtig tekeningen van deze vriend van Rodin, in het Musée Rodin in Parijs. Tot en met 28 juli.

In het Musée d'Orsay in Parijs een overzicht van het werk van de Duitse impressionistische schilder Adolph Menzel (1815-1905). La névrose du vrai, tot en met 28 juli.

Het Musée d'Art Moderne in Saint-Etienne presenteert tot en met 8 september een vijftigtal werken van 12 kunstenaars van de Mono-ha-beweging - een kunststroming in Japan tussen 1986 en 1973 - die nooit eerder in Europa te zien zijn geweest.

GROOT-BRITTANNIE

Sharp New America in de Londense Queen Elisabeth Hall brengt drie Amerikaanse 'innovators': John Lurie & The Lounge Lizards (15 juli), Bill Frisell (17 juli) en Henry Threadgill (19 juli).

The Open is een manifestatie in Oost-Londen met een tentoonstelling in de Whitechapel Art Gallery van bijna tweehonderd kunstenaars en een atelierroute (op zaterdag en zondag) waar meer dan duizend kunstenaars aan meewerken. Van 19 juli tot en met 15 september.

In Stratford Upon Avon van 18 tot 21 juli het popfestival Phoenix, met onder anderen David Bowie, The Prodgy en Leftfield, Neil Young, Alanis Morisette, Manic Street Preachers, Björk, Goldie, Massive Attack, Skunk Anansie, The Sex Pistols, Echobelly, Coolio en Marion.

De moeder van alle wereldmuziekfestivals is Peter Gabriels Womad, op 19, 20 en 21 juli in Rivermead-Reading. Op het programma prijken supersterren als Ali Farka Touré (Mali), Papa Wemba (Zaïre), de Sabri Brothers (Pakistan) en de Master Musicians of Jajouka (Marokko). Daarnaast zijn er tientallen concerten, van traditioneel tot eigentijds experimenteel, gespeeld door bekend en onbekend talent uit alle windstreken. Tel. 00-44-1734591591.

In de Serpentine Gallery in Londen nog tot en met 21 juli sculpturen en een videoinstallatie van het Zwitserse kunstenaarsduo Peter Fischli en David Weiss.

In de National Portrait Gallery in Londen tot half juli foto's van John Deakin, gemaakt in kunstenaarskringen in Soho.

In het British Museum in Londen lopen dit weekeinde twee exposities af: Vases and volcanoes, de verzameling van Sir William Hamilton, antiquair, natuurvorser, vulkaan-liefhebber en amateur-archeoloog en de tentoonstelling van de Japanse schilder Kayama Matazo, die traditionele motieven als bloesems en kraanvogels op auto's, plafonds en magazine-covers schildert. Nog tot en met 28 juli in het British Museum Like a stream of gold, schilderkunst en sculpturen uit Zuid-India.

NEW YORK Breaking Barriers: Recent American Craft toont zeventig werken door zo'n zestien kunstenaars onder wie Dale Chihuly, Viola Frey en Albert Paley. Tot en met 13 oktober in het American Craft Museum (40 West 53rd Street).

De tentoonstelling Africa: The Art of a Continent, tot en met 29 september in het Guggenheim Museum (1071 Fifth Avenue, t.h.v. 89th Street) bestaat uit meer dan vijfhonderd werken: beeldhouwwerken, keramiek, sieraden, textiel.

Dance in America is een fototentoonstelling over de ontwikkeling van de Amerikaanse dans, met werk van Lois Greenfield, Gjon Mili en Barbara Morgan. Tot en met 2 augustus in de Howard Greenberg Gallery (120 Wooster Street).

Piano for Days toont impressies van concerten in de diverse Newyorkse jazzclubs in de afgelopen twintig jaar, vastgelegd door fotograaf Anthony Barboza. Tot en met 16 augustus in galerie Robert Mann (42 East 70th Street).

Over de vijf eeuwen oude geschiedenis van New York City kan niet genoeg worden getoond, zoals het Whitney Museum of American Art (945 Madison Avenue, t.h.v. 75th Street) weer eens bewijst met NYNY: City of Ambition. Tot en met 27 oktober.

Fiber and Form: The Woman's Legacy toont werk van Hannelore Baron, Betye Saar, Lee Bontecou, Nancy Grossman en Lenore Tawney. Tot en met 3 september in Rosenfeld (24 West 57th Street).

ITALIE

De 32ste editie van het operafestival in het Sferisterio in Macerata is van 14 juli tot en met 14 augustus, met onder meer de Turandot (14, 21, 26 juli, 4, 8, 11 en 14 augustus), Verdi's Attila (20, 27 juli, 7 en 10 augustus), L'elisir d'amore van Donizetti (28 juli en 3 augustus) en La Traviata (6, 9 en 13 augustus).

Conceptual music van Giuseppe Chiari, vertegenwoordiger van de Fluxus-beweging, tot en met 18 augustus in Palazzo Rocca, Chiavari (bij Genua).

Een groot retrospectief van Alighiero Boetti (1940-1994), een van de vaders van de conceptuele kunst. Tot en met 1 september in Galleria d'arte moderna, Turijn.

Het futurisme in Zuid-Italië, tot en met 30 september in Palazzo Reale, Napels.

Bloemlezing van de reliëfschilder Enrico Castellani (geboren 1930), die in 1959 in Milaan de groep Azimuth stichtte. Tot en met 11 augustus in Palazzo Fabroni, Pistoia.

Schilderijen en tekeningen van Francesco Podesti (1800-1895), tot en met 1 september in de Mole Vanvitelliana in Podesti's geboortestad Ancona.

De geschiedenis van de zeevaart, tot eind oktober in het voormalige katoenmagazijn (Magazzino dei Cotoni) in de oude haven van Genua. Dit grote complex uit het begin van deze eeuw is door architect Renzo Piano omgebouwd tot een cultuur- en congrescentrum.

DUITSLAND Objecten en installaties van de Limburgse kunstenaar Michel Vanderheijden in Galerie Henn (Genter Strasse 28) in Keulen. Tot en met 27 juli.

Al vijftig jaar lang organiseert Darmstadt in de zomer een Ferienkurse für internationale Neue Musik. Zondagmorgen in het Staatstheater het openingsconcert van deze jubileumeditie door het Orkest van het Staatstheater; zondag om 18 uur de opening van de tentoonstelling Von Kranichstein zur Gegenwart dat een beeld geeft van 50 jaar nieuwe muziek in Darmstadt. De concerten in de Orangerie, Slot Kranichstein en Mathildenhöhe beginnen op 19 juli met een pianorecital door Claude Helffer. Voorts onder meer Ensemble Köln, Arditti Quartet en Ensemble Modern. Informatie tel. 00.49.6151.132782.

In Portikus Frankfurt am Main tot en met 21 juli de 'plastische' kunst van Ulrike Grossarth.

Tot en met 21 juli exposeert Kunstmuseum Reutlingen schilderijen van Armando.

Tot eind juli in de Bayerische Staatsoper in München een operafestival met Verdi's Simon Boccanegra en Aïda, Wagners Tannhäuser, Parsifal en Meistersinger, en Mozarts Don Giovanni en Idomeneo. Ook Faust en Xerxes (van Berlioz en Handel) zijn van de partij. Verder ballet, en liedrecitals door Hermann Prey, Peter Schreier en Thomas Hampson. Tel. 00-49-8921851; fax 2185304.

In het Ludwig Museum in Koblenz tot en met 8 september Die wunderbare Reise, objekten van de conceptkunstenaar Patrick Raynaud die vooral bekend is geworden door 'reprodukties' van meesterwerken.

Een stoel voor Barbie, het zat erin: de verzameling miniatuurstoelen van Vitra, kleine versies van klassiekers, is nu gekoppeld aan de miniatuurversie van De Vrouw. Ze zit op Gehry, Starck, Aalto, Hardoy en ander grootmeesterlijk zitwerk. Inzenders, 415 in getal, hebben bovendien de ideale stoel getekend of geknutseld. In het Vitra-museum, Eamesstrasse 1 in Weill (bij Basel). Tot eind oktober.

In het kader van de derde internationale congres van edelsmeden in Aken tot en met 28 juli de tentoonstelling Massiv Fragil in het Ludwig Forum. Deze valt uiteen in twee delen: Aspekte eines Materials, met veel kunstvoorwerpen (Habekotté, Paley, Suter) en Raum, met meer ruimtelijk werk (Bandau, Schad, Serra).

In de Kunsthalle Tübingen een groot retrospectief van schilder, tekenaar, schrijver, dichter en muzikant Gaston Chaissac (1910-1964). Met schilderijen, tekeningen, sculpturen en totems. Tot en met 25 augustus.

Het Museum Ludwig in Keulen biedt een groot overzicht van de geschiedenis van het expressionisme in Duitsland en Zwitserland. Met meer dan vierhonderd schilderijen, van 'Die Brücke' tot 'Der Blaue Reiter', van Beckmann tot Kirchner en Nolde. Tot en met 25 augustus.

BELGIE De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Jubelpark 10) in Brussel toont Japanse prenten en textiel uit de eigen collectie. Van zijde tot beelden van brokaat, tot en met 1 september.

In aansluiting op de tentoonstelling Hebben wij het geweten? in het Provinciaal Museum in Hasselt (tot en met 25 augustus), presenteert Galerie van Laethem in Lanaken werk van Toon Tersas. Moet er nog kunst zijn?, tot en met 25 augustus.

Het Sfinks Festival in Boechout duurt dit jaar van 25 tot en met 28 juli. Na een (gratis) openingsfeest op donderdag spelen vrijdag het Radio- en Televisie Orkest en Koor van Belgrado, en het Goran Bregovic Ensemble. Zaterdag en zondag zijn er ruim dertig optredens, waaronder die van Luzmila Carpio y sus Llaqtamasikuna (Bolivia), Yungchen Lhamo (Tibet), Mighty Sparrow (Trinidad) en Alpa Blondy (Ivoorkust). Tel. 00-32-34556944.

Het Open Tropen Festival in Turnhout viert op 28 en 29 juli in het Raadsherenpark in Turnhout zijn tiende verjaardag met muziek uit Afrika en Zuid-Amerika. Vrijdagavond treden Hamid Baroudi uit Algerije en Los Niches uit Colombia op. Zaterdag Habib Koité & Bamada (Mali), salsa-orkest Venezuela Sonora (Venezuela) en dansorkest King Kester Emeneya et Victoria Eleison (Zaïre). Tel. 00-32-14420961.

Negen Belgische, drie Nederlandse, een Franse en een Oosterijkse galerie presenteren een 'staalkaart van de internationale jonge kunstscène' in Expo Knokke, CC Scharpoord in Knokke. Attitudes, tot en met 28 juli.

Tot en met 19 september in Aalst (de Ridderzaal van Belfort, in cultureel centrum De Werf en het Stedelijk Museum) de Papierbiënnale. Dit jaar is het uitgangspunt Thomas Moore's Utopia. Papierwerk en installaties van Joseph Beuys, Dominique Dehais, Luc Deleu en Willem Speekenbrink.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden