KUNSTAGENDA BUITENLAND

FRANKRIJK Tot en met 8 juli toont het Louvre in Parijs zijn nieuwe aanwinsten op het gebied van de beeldhouwkunst....

Het nieuwe grote Parijse museum voor fotografie, Maison Europeène de la Photographie, heeft onlangs zijn deuren geopend. Op 17 april begint de eerste grote tentoonstelling, Une aventure Contemporaine, la photographie 1955-1995, geheel ontleend uit de eigen collectie. Tot en met 16 juni.

Aquarellen en grafiek van de Duitse expressionist Emil Nolde (1867-1956) in Musée-galerie de la Seita (12 rue Surcouf) in Parijs. Tot en met 25 mei.

La photographie Américaine de 1890 à 1965 toont meer dan 200 foto's van een hondertal Amerikaanse fotografen. Een greep uit de collectie van het Museum of Modern Art in New York. In het centre Pompidou in Parijs, tot en met 27 juni.

In Parijs twee belangrijke retrospectieven van de Spaanse schilder en beeldhouwer Miquel Barceló. In het Centre Pompidou tot en met 29 april Impressions de Afrique: gouches, aquarellen, schetsen die Barceló in Afrika maakte. De grote doeken en beelden zijn tot en met 28 april ondergebracht in de Galerie Nationale du Jeu de Paume (1 pl. de la Concorde)

In het Institut Néerlandais in Parijs oude Italiaanse tekeningen uit de collectie Frits Lugt. Na eerdere exposities van deze collectie in 1984 en 1988 dit keer de 'Venetiaanse' tekeningen van onder anderen Mantegna, Bellini, Titiaan en de Véronèse. Tot en met 5 mei.

DUITSLAND Szenenwechsel IX in het Museum für Moderne Kunst in Frankfurt am Main toont werk van Tüllmann, Freund, Wall, Richter, Koch, Slominski, Stadler, Kawara, Ruthenbeck, Polke, Boetti, Gertisch en Nam June Paik. Tot en met 12 mei.

Tekeningen en 'visuele klankbeelden', Rhapsodie, van Wasa Marjanov in galerie Klaus Fischer in Berlijn (tot en met 25 mei).

In Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf tot en met 2 juni een tentoonstelling van Markus Lüpertz.

Harry Kupfer ensceneert Das Rheingold bij de Staatsoper in Berlijn, gedirigeerd door Daniel Barenboim. Tot en met 8 april in de Staatsoper in Berlijn.

De fototriënnale Prospect 96, tot en met 12 mei in Frankfurt am Main focust dit jaar op fotografie in hedendaagse kunst. Op de vierduizend vierkante meter van de Schirn Kunsthalle Frankfurt én de Frankfurter Kunstverein worden fotowerken van tachtig internationale kunstenaars geëxposeerd, onder wie Rineke Dijkstra, Gilbert & George, Cindy Sherman.

Schilderijen en tekeningen van Imi Knoebel en toonsculpturen van Ulf Hegewald worden tot en met 28 april tentoongesteld in het Ludwig Forum in Aken.

Het Westfälisches Landesmuseum in Münster toont onder de titel Verborgene Schätze twintigste-eeuwse grafiek en aquarellen uit de eigen collectie. Sommige tekeningen zijn zelden te zien, zoals die van Feininger, Kandinsky, Schwitters, Dix en Picasso. Tot en met 28 april.

De overzichtsexpositie van de Egon Schiele, samengesteld uit de collectie Leopold in Wenen, tot en met 16 juni in de Kunsthalle in Hamburg.

OOSTENRIJK Op de tentoonstelling Proforma in het Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien in Wenen is voor het eerst het hele oeuvre van de Oostenrijkse beeldhouwer Franz West samengebracht. Tot en met 19 mei. Der Verführer und der Steinere Gast is een tentoonstelling van Jimmie Durham in Haus Wittgenstein (Parkgasse 18) in Wenen. Tot en met 30 april.

Een grote overzichtstentoonstelling van Claude Monet, in de Österreichische Galerie Belvedere in Wenen. Meer dan honderd werken van de Franse impressionist, afkomstig uit musea en privéverzamelingen in Europa, Canada, Amerika en Japan. Van de allervroegste werken tot de latere schilderijen. Foto's en een gereconstrueerd atelier geven de bezoeker een indruk van het leven van Monet. Tot en met 16 juni.

In de Kunsthal in Wenen Alberto Giacometti: 1901-1966, een overzicht met meer dan 250 beelden. Parallel aan het retrospectief loopt in de Kunsthal ook een tentoonstelling van foto's van Giacometti zelf. Tot en met 5 mei.

GROOT-BRITTANNIE Waddington Galleries presenteert een overzicht van schilder Josef Albers, vooral bekend vanwege zijn serie doeken Homages to the square waarin hij met vierkanten licht- en kleuronderzoek deed. Tot en met 18 mei, vanaf 5 april. Op de tentoonstelling Wandering about the future toont de Tate Liverpool zijn nieuwste aanwinsten moderne kunst: sculpturen, schilderijen, fotografie. Werk van Nauman, Richter, Baselitz. Tot eind augustus.

Het heeft honderd jaar geduurd voordat Pesellino's altaarstuk weer compleet was, maar nu is het toch zover. Het laatste en vijfde deel van het altaarstuk, dat in de achttiende eeuw in stukken werd gezaagd, bleek zich te bevinden in het Hermitage in St Petersburg. Op verzoek heeft het museum het ontbrekende deel uitgeleend aan de National Gallery in Londen, alwaar het altaarstuk tot en met 27 mei te bezichtigen zal zijn.

Eerherstel voor de schilder Gustave Caillebotte, ook wel de Onbekende Impressionist genoemd: de Royal Academy of Arts in Londen toont een overzicht van zijn werk. Tot en met 23 juni.

Een tentoonstelling van gesneden ivoor van de grote meester op dit gebied, de Franse ivoorkunstenaar David Le Marchand in de National Galleries of Scotland. Tot en met 6 mei.

Hoe zagen moderne Britse kunstenaars in de jaren 1900-1930 zichzelf? De Tate Gallery in Liverpool onderzoekt het 'zelfbeeld' van de modernisten aan de hand van een groot aantal portretten, zelfportretten en studio-interieurs. Characters and conversations, British Art 1900-1930, tot en met april 1997.

ZWITSERLAND 32 fotografen - onder anderen Annie Leibovitz, Bruce Weber en Anton Corbijn - stelden een door hen gemaakte 'kinder'-foto beschikbaar gesteld voor een veiling ten bate van Unicef. De foto's worden geveild op 19 april om 19 uur in het Fotomuseum Winterthur. Tot die tijd zijn de foto's daar ook tentoongesteld. Tot en met 12 mei in de Kunsthalle Basel een tentoonstelling van foto's van Nobuyoshi, Larry Clark, Thomas Struth en Christopher Williams, schilderijen van Michel Majerus en sculpturen van Beat Klein.

De tentoonstelling Entre Rome et Paris in Musée des Beaux-Arts in Laussanne is een verzameling niet eerder getoonde kunst uit de 14de tot en met de 19de eeuw, afkomstig uit privécollecties. Werken van Dubois, Kauffmann,

Töpffer, Charles Gleyre

en vele anderen. Tot en met 28 april.

Bij galerie d'Art Contemporain in Genève Amor Vacui, een glazen installatie van de Milanese kunstenaar Marco Mazzucconi die tegelijkertijd monumentaal als transparant aandoet.

DENEMARKEN Kopenhagen is dit jaar culturele hoofdstad en heeft een groot aantal bijzondere tentoonstellingen op het programma. Het prachtige Museum Louisiana in Humlebaek, langs de Sont, biedt Design and identity, een overzicht van Europees design. Tot en met 28 april. Vanaf half mei is daar NowHere, een tentoonstelling van hedendaagse kunst, de grootste ooit in Denemarken gehouden. Tot en met 8 september. Het kersverse Deense Museum voor Moderne Kunst toont tot en met 12 mei een retrospectief van de expressionistische schilder Emil Nolde.

Tot en met 12 mei in het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen een tentoonstelling van 300 etsen en 21 tekeningen van Rembrandt, deels afkomstig uit de eigen collectie, deels afkomstig uit het Rijksmuseum in Amsterdam.

Tot en met 5 mei is daar ook een retrospectief van de Deense 17de eeuwse schilder Christen Kbke te zien.

Drie Deense musea werkten samen bij drie tentoonstellingen waarin de cultuur van de Islam wordt belicht. De expositie Sultan, Shah and Great Mughal in het Nationaal Museum richt zich op geschiedenis en cultuur van de islam. The Arabian Journey in het Moesgård Museum gaat meer over de relatie die Denemarken door de jaren heen onderhield met de islam (tot en met 29 september). De thuisbasis van de David Collection ruimt een zaal in voor een tentoonstelling over hoe het Nabije Oosten in de negentiende eeuw werd verwoord en verbeeld in Deense kunst en

literatuur. Tot en met 29 september.

Voor het eerst ook in de geschiedenis van Denemarken wordt een collectie getoond van art nouveau van de Habsburgers, afkomstig uit diverse musea in Europa. Tot en met 26 mei in Kunstforeningen.

BELGIE In Charleroi van 23 april tot en met 4 mei Charleroi/Danses International Biennial '96. Het tweejaarlijks dansfestival met dit jaar als thema 'snelheid en geheugen' biedt onder meer voorstellingen in de Grote Zaal van Palais des Beaux-Arts: La La La Human Steps (op 26 april), DCA van Philippe Decouflé (op 23 en 24 april in Palais des Beaux-Arts), het gezelschap van choreograaf Josef Nadj (op 2 mei) en een bijzonder samenwerkingsproject van choreograaf Frédéric Flamand met de architecten/beeldend kunsenaars Diller + Scofidio (van 27 april tot en met 1 mei). Informatie tel. 00 32 (0)71 311212. De Newyorkse Wooster Group staat drie weken lang in het Brusselse Lunatheater. Van 11 tot en met 15 april met Brace Up: Finished Story naar Tsjechov's Drie Zusters; van 18 tot en met 22 april met The Emperor Jones van O'Neill en van 26 april tot en met 4 mei The Hairy Ape van O'Neill. Op 13, 20 en 27 april rijden er bussen van Amsterdam naar Brussel (reserveren bij Nes-theaters, tel. 020-6266866).

Het Africa Museum in Tervuren schetst via een grote collectie gebruiksvoorwerpen een beeld van de verschillende volkeren van Ethiopië. Aethiopia, tot en met 21 september.

'Mysterieuze' horloges zijn horloges waarvan de mechanische voortbeweging aan het oog is onttrokken. In de Brusselse Kredietbank tot en met 15 mei een tentoonstelling van dit soort uurwerken, afkomstig uit het Mechelse Horlogerie-museum.

In Kunstcentrum Oud Sint-Jan in Brugge Nangara, Het Mythische Paradijs, een overzicht van kunst uit het Aboriginal Australië. Tot en met 23 juni.

ITALIE Vier zwaar aangetaste 16de-eeuwse meesterwerken uit het Uffizi-museum in Florence zijn gerestaureerd, waaronder Leo X van Rafael en Madonna met kind en Sint Jan van Pontormo. Ze worden in het museum geëxposeerd tot en met 5 juni. Vijfhonderd jaar kunst in Verona, met schilderijen en beeldhouwwerken van de Veronese School. Tot en met 9 juni in Museo di Castelvecchio, Verona.

De Leicester-codex van Leonardo da Vinci, onlangs aangekocht door Bill Gates, is tot en met 7 mei te zien in de Accademia Valentino in Rome, laatste etappe van een expositie-tournee door Italië.

De opera Les Troyens van Hector Berlioz in de Scala van Milaan; dirigent Sir Colin Davis, regie Luca Ronconi. Eerste voorstelling op 6 april, ook op 9, 12, 16 en 19 april.

Grafisch werk van de 90-jarige Milanese kunstenaar Bruno Munari, tot en met 30 april in de Accademia di Brera, Milaan; schilderijen en sculpturen van Munari tot en met 17 april in Associazione Vodoz-Danese, Via Santa Maria Fulcorina 17, Milaan.

Een hervonden kunst, werk van twaalf goudsmeden, tot en met 21 april in Galleria Fattidarte, Piacenza.

Een eeuw fotoportretten in Italië, tot en met 25 mei in Forte Belvedere, Costa San Giorgio, Florence.

De reizende tentoonstelling van 240 foto's van Franco Pinna (1925-1981), de favoriete fotograaf van Fellini, begint in de Sale Comunali Atelier, Siena (tot en met 29 april).

De weduwe van een kunstverzamelaar uit Genua heeft de Ligurische Academie voor Schone Kunsten 182 etsen geschonken van Dürer, Holbein, Lucas van Leiden, Van Dijck, Pieter Brueghel de Oudere, Corot, Manet en vele anderen, evenals ruim honderd etsen van eigentijdse kunstenaars. Een keuze uit deze verzameling tot en met 20 april in het Accademia-museum in Genua.

Op 14 april aflopende manifestaties: Het stilleven ten tijde van Caravaggio in de Capitolijnse musea, Rome; werk van Max Beckmann in de Galleria Nazionale d'Arte Moderna, Rome.

NEW YORK Een retrospectief van de kunstenaar Roy DeCarava is tot en met 7 mei te bezichtigen in het Museum of Modern Art (11 West 53d Street). Veertien beeldhouwwerken uit het Musée National d'Art Moderne in Parijs zijn geplaatst tegenover tien belangrijke werken uit het MoMA. Tot en met 23 april Brancusi: Selected Master Works. Tevens tot en met 21 mei Projects: Hirsch Perlman.

Americas Society (680 Park Avenue, t.h.v. 68th Street) besteedt aandacht aan ivoren kunstwerken. In The Art of Ivory zijn meer dan honderd werken uit India en Ceylon samengebracht die gedurende de Portugese koloniale periode werden vervaardigd. Tot en met 28 april.

Kunstenaar Dan Flavin heeft een lichttentoonstelling in elkaar gezet in galerie Pace Wildenstein (142 Greene Street), met blauwe, rode, groene, roze en gele fluorescerende lampjes. De bedoeling wordt pas ter plekke duidelijk. Tot en met 27 april.

Bij Protetch (560 Broadway) exposeert tot en met 27 april Gregory Green. Zijn installatie onderzoekt de relatie tussen macht, strategie en onderdrukking in de hedendaagse mondiale maatschappij.

Zeven Chinees-Amerikaanse kunstenaars hebben tot en met 12 april in Taipei (1221 Avenue of the Americas) hun werk verzameld in Mutations of Ink and Paper. Tot en met het eind van de maand de boeken-expositie Splendors of Imperial China: Treasures from the National Palace Museum.

Bastienne Schmidt maakte een foto-essay over de dood en begrafenisrituelen in de Latijns-Amerikaanse cultuur. Tot en met 18 mei in galerie Throckmorton (153 East 61st Street).

USSR in Construction, 1930-40 in Schickler (52 East 76th Street) geeft een overzicht van oorspronkelijke werken uit de propagandistische koker van de voormalige Sovjet-Unie. Tot en met 27 april.

In het Whitney Museum of American Art (945 Madison Avenue) An American Story. Tot en met 6 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden