KUNSTAGENDA BUITENLAND

De tentoonstelling Le Rhin. Der Rhein. De Waal, onlangs nog te zien in Nijmeegs Museum De Commanderie van St Jan in Nijmegen, is verhuisd naar het Musée de la Ville de Strasbourg in Frankrijk....

FRANKRIJK

In het Musée Rodin (Hotel Biron, 77 rue de Varenne) in Parijs de thema-expositie Rodin et la Hollande, met beelden, grafiek en tekeningen. Tot en met 31 maart.

Een unieke verzameling kunstwerken uit privé-collecties is te zien in het Parijse Musée d'Art moderne de la Ville. Meer dan duizend werken, van vierhonderd kunstenaars. Passions Privées, tot en met 24 maart.

Qui est la is een 'theatraal onderzoek' van Peter Brook, geïnspireerd op het thema van Shakespeare's Hamlet. Tot en met 23 maart in de Bouffes du Nord. Eveneens in Parijs: Ubu Toujours, naar het beroemde, absurdistische stuk van Alfred Jarry, een voorstelling van het Sanza Théâtre in samenwerking met Afrikaanse acteurs. In het TILF, Palvillon de Charolais, Parc de la Villette, tot en met 3 maart.

In het Paleis van Versailles Les chasses exotiques de Louis XV, de negen grote jachtscènes die in opdracht van koning Louis de Vijftiende werden vervaardigd door zes schilders: Boucher, Lancret, Parrocel, Pater, de Troy en Vanloo. Aangevuld met een veertigtal tekeningen en schetsen over dit thema. Tot en met 12 mei.

Tot en met 29 april in Musée des Beaux-Arts de Tourcoing het werk van Duitse expressionisten als Emil Nolde, Erich Heckel, Max Beckmann, George Grosz, Paul Klee en Otto Dix.

Kleine portretjes van geliefden, opgeborgen in horloges of sieraden. Tot de uitvinding van de fotografie in de negentiende eeuw werden er heel wat vervaardigd. In het Louvre in Parijs is een honderdtal prachtexemplaren te zien. Petits Portraits, tot en met 22 april.

Tony Gragg exposeert beelden in de Galerie Sud et Mezzanine in het Centre Pompidou in Parijs, tot en met 15 april, en tekeningen in Galerie Karsten (5 Rue Debelleyme), tot en met 30 maart.

DUITSLAND

De Bauhaus-periode betekende voor de grafische kunst een nieuw tijdperk. In de Kunstverein Stuttgart een overzicht van vijfhonderd ontwerpen voor advertenties, tentoonstellingen, logo's en boekontwerpen uit deze periode. Parallel aan de Bauhaus-tentoonstelling loopt de expositie Soviet Images 1928-1945, sociaal-realistische kunst uit praktisch dezelfde periode, ook in Kunstverein Stuttgart. Tot en met 7 april.

Kunst uit de jaren negentig geïnspireerd door sex en geweld is bijeengebracht in het Sprengel Museum in Hannover. Sex & Crime, tot en met 12 mei. Werken van Bruce Nauman, Francis Bacon, Kiki Smith en anderen.

Sculpturen en tekeningen van Thomas Bernstein en Jürgen Drescher tot en met 14 april in de Kunstverein Düsseldorf.

De collectie Sonnabend geldt als een van de grootste particuliere verzamelingen hedendaagse kunst, met werken uit de periode van de pop-art tot hedendaagse kunst. In de Deichtorhallen in Hamburg is tot en met 5 mei de collectie Amerikaanse en Europese kunst te bezichtigen. Werk van Japer Johns, Jeff Koons, Roy Lichtenstein en anderen.

In de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf een expositie met werk van Egon Schiele; de zogeheten 'Sammlung Leopold' uit Wenen. Tot en met 10 maart.

In de Kunsthalle in Tübingen een grote overzichtstentoonstelling van Auguste Renoir, Gemälde 1862-1917. Tot en met 27 mei.

De schilders van de Franse School van Barbizon introduceerden rond 1830 een nieuwe benadering van het landschapschilderen, die vooruit liep op het impressionisme en modernisme. In Haus der Kunst in München 300 werken uit deze periode, van onder anderen Rousseau, Millet, Dupré en Huet. Barbizon Schule der Natur, tot en met 21 april.

Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) was in zijn tijd een beroemd graficus, die zich toelegde op grootse stadsgezichten van Rome en andere antieke plaatsen. In het Wallraf-Richartz Museum in Keulen een expositie van deze grafiek, aangevuld met werk van andere Italiaanse grafici. Piranesi und die Italienische Druckgrafik des späten 18. und 19. Jahrhunderts, tot en met 31 maart.

In de Kunsthalle in Bremen een overzicht van Max Lieberman (1847-1935), de Duitse schilder die gefascineerd was door het moderne strandleven in Scheveningen en Noordwijk. Tot en met 24 maart.

Het Kunstmuseum in Wolfsburg en het Haus Lange/Haus Esters in Krefeld organiseren de grootste overzichtstentoonstelling ooit van de Amerikaanse beeldhouwer Carl Andre (1935), die vanaf de jaren zestig een belangrijke invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de beeldhouwkunst. In Krefeld de beelden die vragen om een gesloten ruimte. In Wolfsburg het werk dat 'ruimte' vereist: vroege beelden van lichtgewicht materiaal, en de latere massieve objecten. Tot en met 21 april.

In Kunstverein München een overzicht van de Roemeens-Franse kunstenaar Andre Cadere, die begin jaren zestig deel uit maakte van de Parijse avant-garde beweging. Tot en met 24 maart.

OOSTENRIJK

In de Galerie Belvedere (Prinz-Eugen Strasse 27) in Wenen schilderijen van Oostenrijkse kunstenaars die, gevlucht voor de nazi's, in de periode 1920-1950 in Amerika werkten. Wat was de invloed van hun ballingschap op leven en werk? Met werk van Max Oppenheimer, Josef Binder, Anna Mahler en vele anderen. In einem anderen land, Österreichische Kunst im Amerikanischen Exil 1920-1950, tot en met 17 maart.

Een retrospectief van Chris Burden - samen met Dennis Oppenheim en Vito Acconi een van de grootste representanten van de Amerikaanse body-art - is vanaf 28 februari te zien in het Österreichisches Museum für Angewandte Kunst in Wenen, onder de titel Beyond the limits. Tot en met 4 augustus.

GROOTBRITTANNIE

Leonardo da Vinci heeft maar weinig plannen daadwerkelijk uitgevoerd. De meeste zijn gelukkig wel vereeuwigd op papier. Het Britse koningshuis bezit honderd tekeningen van Da Vinci, die gesproken in de Royal Library liggen maar vanaf volgende week te zien zijn in The Queen's Gallery, Buckingham Palace. Van 1 maart tot en met 12 januari 1997.

Laatste weekeinde voor het retrospectief in de Whitechapel Art Gallery in Londen van de Duitse expressionistische schilder Emil Nolde. Met meer dan zestig schilderijen en dertig aquarellen en prenten.

Dat filmmakers vaak ook tekenaars zijn, die hun stills en mis-en-scene op papier krabbelen, wordt nog wel eens vergeten. Het Museum of Modern Art in Oxford heeft de archieven er op na gezocht, en toont een groot aantal schetsen van filmmakers als Peter Greenaway, Jean Renoir en Sergei Eisenstein. Met fascinerende schetsen van films die nooit gemaakt zijn, waaronder een serie tekeningen van Satyajit Ray voor de film Alien, een soort 'jaren-zestig ET'. Tot en met 14 april.

Picasso noemde hem ooit 'de vader van ons allen'. Honderd jaar na zijn dood heeft Paul Cézanne zijn eerste solo-expositie. Na Parijs, nu in de Tate Galery in Londen. Met meer dan honderd schilderijen en zestig aquarellen. Reserveren niet verplicht maar wel aan te raden. Informatie: 00 44 (1) 714200000. Tot en met 28 april.

In Olympia London van 27 februari tot en met 3 maart de Spring Fine Art and Antiques Fair, waarin ook een tentoonstelling van het werk van Francis Bacon en Henry Moore.

De Barbican Art Gallery in Londen wijdt een overzicht aan Sergei Pavlovich Diaghilev (1872-1929), de geestelijk vader van het vermaarde Ballets Russes. De expositie geeft een beeld van de artistieke ontwikkelingen in het Rusland van het einde van de vorige eeuw, aan de hand van foto's, kostuums, theaterontwerpen, tijdschriften en boeken. Tot en met 14 april.

From Brueghel to Rubens in de National Gallery of Scotland in Edinburgh is een kleine tentoonstelling van tekeningen van de Vlamingen uit de 16de en 17de eeuw. Tot en met 17 april.

Waddington Galleries in Londen presenteert tot en met 2 maart nieuwe 'duizelingwekkende' schilderijen van Bridget Riley.

James Abbe was in de jaren '20 een van de belangrijkste Amerikaanse fotografen van film- en toneelsterren als Rudolph Valentino, Natasha Rambova en de Dolly Sisters. In de National Portrait Gallery in Londen de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn werk: The lure of the limelight. Tot en met 24 maart. Eveneens in de Portrait Gallery Faces of the eighties, de 'stijl' van de jaren tachtig verbeeld in foto's, schilderijen en beelden. Tot en met 28 april.

Aanbevolen theatervoorstellingen in Londen: The Changing Room, een stuk over de rituelen van rugbyspelers (Duke of York's Theatre, tot en met 30 maart); Company, musical uit de jaren '70 van Sondheim en Furth (Donmar Warehouse, tot en met 2 maart); An ideal husband (Theatre Royal, tot en met 20 april); Sunset Boulevard (Adelphi Theatre).

De War Artists Advisory Committee gaf Engelse kunstenaars in de Tweede Wereldoorlog opdracht de oorlog in binnen- en buitenland vast te leggen. In de Tate Gallery in Londen een overzicht van deze 'oorlogskunst', tot en met 24 maart.

BELGIE

Het Stedelijk Prentenkabinet van de stad Antwerpen grijpt de honderdste geboortedag van de Vlaamse dichter, schrijver en essayist Paul van Ostaijen aan om een tentoonstelling met werk van zijn tijdgenoten te presenteren: Paul van Ostaijen in beeld. Grafiek en tekeningen van tijdgenoten. Werk van Floris Jespers, Paul Joostens, Joris Minne en Henri van Straten. Tot en met 2 juni, vanaf zaterdag.

De expositie Art-decozilver: Antwerpen - Brussel - Gent in Museum Streckshof-Zilvercentrum in Antwerpen (Deurne) geeft een overzicht van de Belgische zilverproduktie in art-decostijl vanaf 1920 tot aan de wereldtentoonstelling in Brussel in 1958. Tot en met 27 mei, vanaf dinsdag.

De fotografische installatie Seven miles of mud van Elizabeth Williams verwijst naar de Slag van Passendale, waar in 1914 meer dan 470.000 mannen sneuvelden. Tot en met 7 april in het Provinciaal Museum voor Fotografie in Antwerpen.

In de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog keerden veel kunstenaars de progressieve kunststromingen de rug toe en kozen voor een meer naar binnen gekeerde vormentaal: 'animisme'. De innerlijke stilte in De Kredietbank in Brussel toont sculpturen uit deze periode, van onder anderen Fernand Debonnaires en George Grard. Tot en met 14 april.

In de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel Kalldewey, farce van Botho Strauss door Herman Gilis, Chris Thys en Luk D'Heu, geregisseerd door Jos Verbist. Over liefde-lust, feminisme, therapie. Tot en met 3 maart.

ITALIE

Voor het Palazzo Reale in Milaan staan lange rijen om de deze week geopende expositie Van Monet tot Picasso te zien: zestig schilderijen en aquarellen en twintig tekeningen uit het Poesjkin-museum in Moskou van meesters als Monet, Cézanne, Gauguin, Van Gogh, Matisse, Braque, Degas, Signac en Picasso. Tot en met 30 juni.

Libre comme un oiseau: schilderijen van Corneille, tot en met 31 maart in Galleria Di Summa, Rome.

Expositie over de bibliotheek in Rome van Guillaume Apollinaire (in 1880 in Rome geboren), tot en met 12 maart in Galleria Francese, Piazza Navona, Rome.

Installaties van de in Gent wonende Cubaan Ricardo Rodríguez Bey, tot en met 24 maart in de Giardini van Modena.

Het meest recente werk van de fotograaf Mario Giacomelli en een selectie van zijn foto's sinds de jaren vijftig. Tot en met 15 maart in Galleria Trisorio, Napels.

Verdi's opera Nabucco in de Scala van Milaan; dirigent Riccardo Muti, regie Roberto De Simone. Op 3, 5, 8, 10, 12, 14, 16 en 20 maart.

Aflopende manifestaties: Kunst van de vrijheid, werken van Picasso, Miró, Chagall, Klee, Kokosjka, Moore, Vedova, Zadkine en andere meesters (verlengd tot en met 3 maart, Dogenpaleis, Genua); portretfotografie in Italië (tot en met 3 maart, Castello Sforzesco, Milaan); foto's en schilderijen van het Japan van 1860 tot 1900 (tot en met 4 maart, Palazzo delle Esposizioni, Rome).

Verschenen: Forma Vrbis (Plattegrond van de Stad), tijdschrift over ondergrondse constructies en andere onbekende bouwwerken in het oude Rome. Een uitgave van Sydaco Editrice. Het tijdschrift is verkrijgbaar in kiosken in het centrum van Rome.

Nieuwe musea: Rome krijgt een Gemeentelijk museum voor moderne kunst in de verbouwde vroegere Peroni-bierfabriek, een monument van industriële archeologie in het centrum van Rome; in de 18de-eeuwse villa Bruno in San Giorgio a Cremano bij Napels komt het 'Paleis van de Vesuvius-cultuur', met een filmmuseum dat genoemd wordt naar de in 1994 gestorven acteur Massimo Troisi.

NEW YORK

Points of View is een selectie uit de permanente collectie van de Asia Society (725 Park Avenue), een expositie die tot en met 5 mei te zien zal zijn.

Circa honderd werken van tachtig kunstenaars uit de periode tussen 1898 en de Tweede Wereldoorlog zijn samengebracht onder de titel The figure in American Sculpture: A Question of Modernity. Tot en met 5 mei in de National Academy of Design (1083 Fifth Avenue).

Master of Color omvat werken op papier van Pierre Bonnard (1867-1947). In galerie Wildenstein (19 East 64th Street), tot en met 23 maart.

In galerie Marlborough (40 West 57th Street) zijn voor korte tijd bijna honderd tekeningen te bezichtigen van Amerikaanse en internationale kunstenaars, vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu. Met werk van onder meer Kitaj, Freud, Lichtenstein en Thiebaud. Tot en met 9 maart.

Onder de werktitel Figure/Body exposeren Peter Drake en Tom Butter respectievelijk schilderijen en nieuwe beeldhouwwerken in galerie Marcus (578 Broadway). Tot en met 16 maart.

Tot en met 2 maart Place Setting; stillevens in verschillende variaties met behulp van niet voor de hand liggende voorwerpen die op tafel zijn geëtaleerd. In First Street (560 Broadway).

Zwart-wit foto's van de suikerindustrie en haar arbeiders in het noordoosten van Brazilië, zoals Miriam Romais die heeft vastgelegd. Tot en met 15 maart in de Camera Club of New York (853 Broadway, t.h.v. 14th Street).

Moments in Black History toont het werk van schilder Jerry Pinkney uit de jaren zeventig. In twee kalender-series wordt de geschiedenis van zwart Amerika getoond. Tot en met 12 april in Seagram (375 Park Avenue, t.h.v. 53d Street).

Nog altijd in trek, en niets wijst erop dat het einde nadert: The Fantasticks. Jongen ontmoet meisje, jongen verliest meisje. De langstlopende show in de Amerikaanse theater-geschiedenis. Sullivan Street (181 Sullivan Street).

Alleen in New York, het drama Headless Body in Topless Bar, gebaseerd op de krantekop in de tabloid New York Post. Een film over barklanten die worden geconfronteerd met een psychotische man met een vuurwapen. In Quad Cinema (13th Street, ten westen van Fifth Avenue).

LUXEMBURG

Een overzicht van twintig jaar archeologisch onderzoek in Luxemburg in Musée National d'Histoire et d'Art in Luxemburg. De tentoonstelling bestrijkt een periode van de prehistorie tot aan de Middeleeuwen. Empreintes du Passé, in het kader van de 'Culturele Hoofdstad' tot en met 17 maart.

foto-onderschriften 'Abstract kubistisch uitgewerkt gebouw' (1921) van Jos Leonard op de expositie 'Tijdgenoten van Paul van Ostaijen' in Antwerpen.

Werk van Oostenrijkse kunstenaars in exil in Amerika, uit de periode 1920-1950, in Wenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden