KUNSTAGENDA BUITENLAND

A l'ombre de Vésuve, ofwel 'in de schaduw van de Vesuvius', is de titel van een expositie in het Musée du Petit-Palais (Av....

Tony Gragg exposeert beelden in de Galerie Sud et Mezzanine in het Centre Pompidou in Parijs, tot en met 15 april. Tegelijkertijd worden tekeningen van zijn hand geëxposeerd in Galerie Karsten (5 Rue Debelleyme) in Parijs, tot en met 30 maart.

Tot en met 28 januari de zesde editie van de Grand Marché d'Art Contemporain, een beurs van hedendaagse kunst met werk van ruim 200 internationale kunstenaars. Dagelijks van 11 uur 's morgens tot 20 uur 's avonds. Adres: Quai Henri IV.

Het Musée Maillol (61 Rue de Grenelle) exposeert onder de noemer 'de passie voor brons' twintig beelden en objecten van Maillol, tot en met 14 april.

Vanavond en zaterdag 27 januari geeft de Nederlandse dirigent Ed Spanjaard twee concerten met het door Pierre Boulez opgerichtte Ensemble InterContemporain. De concerten vinden plaats in de zaal van het IRCAM naast het Centre Pompidou. Aanvang 20.00 uur. Op het programma staan werken van de componisten Thomas Ades, Kaija Saariaho, Shuya Xu en Fausto Romitelli. Van de twee laatste componisten betreft het premières.

In Galerie du Jeu de Paume (Place de la Concorde) in Parijs een overzicht van het werk van de Amerikaanse abstract-expressionistische schilder Sam Francis, die zich in de jaren vijftig in Frankrijk vestigde. Les Années parisiennes (1950-1961). Tot en met 18 februari.

Museum het Louvre in Parijs heeft 78 tekeningen, van Dürer tot Dubuffet bij elkaar gebracht vanwege de 'restruimte': de ruimte op de tekening die níet gevuld is, maar wel degelijk een functie heeft. Met bruiklenen uit een groot aantal belangrijke Europese musea. De expositie Réserves, les suspens du dessin is te zien tot en met 19 februari.

Tekeningen en karikaturen van de cineast Federico Fellini in Galerie Kiron (Rue de la Vacquerie) in Parijs. Tot en met 17 februari.

DUITSLAND

De Britse schilder Allen Jones maakt werk met een erotisch karakter: reeksen vrouwenbenen en ontklede poppen die ook wel dienst doen als meubels. In de Kunsthalle in Darmstadt, tot en met 17 maart.

In de Kunsthalle in Tübingen een grote overzichtstentoonstelling van de Franse impressionist Auguste Renoir, Gemälde 1862-1917. Meer dan honderd schilderijen uit de periode 1862 tot 1917. Tot en met 27 mei.

In het Museum der bildende Künste in Leipzig een overzicht van Marino Marini: schilderijen, beelden en tekeningen uit de collectie Marino Marini. Tot en met 28 februari.

In de Kunsthalle in Bremen een overzicht van Max Lieberman (1847-1935), de Duitse schilder die gefascineerd was door het moderne strandleven in Scheveningen en Noordwijk. Tot en met 24 maart.

Die Galerie der starken Frauen is een tentoonstelling over de verbeelding van de heldin in de Franse kunst in de zeventiende eeuw en haar voorbeelden. Tot en met 26 februari in het Hessisches Landesmuseum in Darmstadt.

De Opera van Karlsruhe heeft twee musicals in produktie. In het 'Grosses Haus' wordt op 26, 27 en 30 januari The black rider gespeeld, een hilarische 'Duitse geschiedenis' gezien door een Amerikaanse bril: de schrijver William Burroughs bewerkte de stof van de opera Der Freischütz van Von Weber. De popcomponist Tom Waits schreef er schitterende muziek bij. In het 'Kleines Haus' in Karlsruhe gaat op 27 en 30 januari een kleinschalige Man van La Mancha.

De sopraan Cheryl Studer zingt in de Bayerische Staatsoper in München de hoofdrol in Verdi's Aïda, op 27 en 31 januari. De regie van deze nieuwe produktie is in handen van de Brit David Pountney.

OOSTENRIJK

In de Wiener Secession (Friedrichstrasse 12) in Wenen tot en met 3 maart twee exposities: foto's, films en 'dokumenten' van Kurt Gren (in de hoofdruimte en de galerie) en grafiek/tekeningen van T. Baumann, M. Farrell en F. Palma de Rodriquez (in het 'Grafisches Kabinett). In de Wiener Secession is permanent de beroemde Beethovenfries van Gustav Klimt te zien.

In de Galerie Belvedere (Prinz Eugen-Strasse 27) in Wenen werk van Oostenrijkse kunstenaars die, gevlucht voor de nazi's, in de periode 1920-1950 in Amerika werkten. Wat was de invloed van hun ballingschap op leven en werk? Met werk van Max Oppenheimer, Josef Binder, Anna Mahler en vele anderen. Tot en met 17 maart.

GROOT-BRITTANIE De gerenommeerde, abstract werkende kunstenaar Bridget Riley exposeert nieuwe olieverfschilderijen in de Waddington Galleries (34 Cork Street), en nieuwe gouaches in de Kartsen Schubert Gallery (41/42 Foley Street), beide in Londen. Van 31 januari tot en met 2 maart.

Het mag inmiddels 1996 zijn, de honderdste verjaardag van de film (in 1995) is voor het Museum of the Moving Image (South Bank) in Londen nog steeds aanleiding voor een grote expositie over de geschiedenis van de Britse cinema. Wat is er 'Brits' aan de Britse cinema, aan Hammer Horror en James Bond? Still moving after one hundred years, tot en met 11 februari.

De Photographer's Gallery (7 & 8 Great Newport Street) in Londen toont werk van 17 fotografen uit Brazilië. Het overzicht geeft een goed beeld van de politieke, economische en sociale situatie in Brazilië. Zo fotografeerde Paula Sampaio de omstreden Trans-Amazonian Highway, waarvan de aanleg grote gevolgen heeft voor de locale bevolking. Tot en met 16 maart.

Opera North presenteert in het theater van Leeds een vergeten musical van Kurt Weill, Love Life. Nog op 27, 30 en 31 januari.

De Barbican Art Gallery wijdt een overzicht aan Sergei Pavlovich Diaghilev (1872-1929), de geestelijk vader van het vermaarde Ballets Russes. De expositie geeft een beeld van de artistieke ontwikkelingen in het Rusland van het einde van de vorige eeuw, aan de hand van o.a. foto's, kostuums en theaterontwerpen. Vanaf 25 januari, tot en met 14 april.

James Abbe was in de jaren '20 een van de belangrijkste Amerikaanse fotografen van film- en toneelsterren als Rudolph Valentino, Natasha Rambova en de Dolly Sisters. In de National Portrait Gallery in Londen de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn werk: The lure of the limelight. Tot en met 24 maart.

BELGIE

In het werk van de Braziliaanse kunstenaar Lena Bergstein vervaagt de grens tussen tekst en beeld. Tot en met 17 februari is haar werk te zien bij Bibliotheca Wittockiana (Bemelstraat 21) in Brussel.

In het Brusselse Lunatheater treedt Anne Teresa De Keersmaeker met vier collega's op in Toccata, een choreografie op klavierwerk van Bach. De muziek wordt live uitgevoerd door fortepianist Jos van Immerseel. Voorstellingen op 26 en 27 januari.

Rosas danst Kinok van Anne Teresa De Keersmaeker van 7 tot en met 9 februari in de Opera Gent. Informatie: 00 32 (9) 2672828.

De Vlaamse Opera brengt een schitterende produktie in reprise van Puccini's Tosca, geregisseerd door de Canadees Carsen. Dirigent is Silvio Varviso. Voorstellingen in Antwerpen 28 januari tot half februari; daarna in Gent.

De Opera van Brussel brengt vanaf 30 januari in de Muntschouwburg een nieuwe produktie van Moesorgski's Chovantsjina. In de rolbezetting ontmoeten Russische zangers de Amerikaanse bas Willard White.

Olieverfschilderijen en werken op papier van Hans Vandekerckhove zijn vanaf 3 februari te zien bij DeWeer Art Gallery in Otegem. Tot en met 10 maart.

Nederlands Toneel Gent speelt Het wijde land van Schnitzler in de regie en het decor van Guy van Sande. Voorstellingen in de Koninklijke Nederlandse Schouwburg Gent tot en met 10 februari.

Laatste weekeinde voor In de geest van Fluxus in het Hessenhuis (Falconrui 53) in Antwerpen. De Fluxus-beweging is in de jaren zestig ontstaan in Duitsland en Amerika wordt gezien als een van de meest experimentele kunstbeweging in die periode. Met videodocumenten, films en reconstructies van John Cage, Wim T. Schippers en Nam June Paik.

Franz Marijnen regisseert De Storm van Shakespeare in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Het is een muzikaal spektakel met Senne Rouffaer als Prospero, de verbannen vorst. Tot en met 4 februari in de Vlaamse Schouwburg in Brussel.

Na een korte serie voorstellingen in Amsterdam is Toneelgroep Amsterdam met Barnes' Beurtzang op tournee door België. Vandaag en zaterdag nog in Brugge (Stadsschouwburg) en op 31 januari, 1, 2 en 3 februari in Gent.

De film mag dit jaar honderd jaar bestaan, de fascinatie van de mens voor het beeld is veel ouder. In de Caserne Fonck (Rue Ransonnet) in Luik een bezinning op de betekenis van 'het beeld'; Regard de l'homme sur l'image. Met magische lantaarns, de bioscoop van de gebroeders Lumière, de eerste televisies en veel virtuele beelden. Tot en met 17 maart.

In het voormalig industrieel complex in de Druivenstraat in Turnhout is niet alleen het nationaal Museum van de Speelkaart gevestigd, maar ook het kunstenaarscollectief Creative Factory. Van 27 januari tot en met 18 februari exposeren Cyriel van den Heuvel, Rik Hens, Paul van Hees en Hannelore van Even er recent werk.

ITALIE Léger: het object en zijn context. Naast objecten van Léger werk van o.a. Depero en Man Ray. Van 28 januari tot en met 15 april in Palazzo Bricherasio, Turijn.

Een eeuw fotoportretten in Italië, tot en met 3 maart in Castello Sforzesco, Milaan.

Overzichtstentoonstelling van het minimalisme in Italië, tot en met 14 april in Capannoni Nervi, Latina.

Expositie over de kunsthandelaar en grondlegger van het moderne kunstboek Ambroise Vollard (1865-1939). Hij opende zijn galerie met exposities van Van Gogh en Cézanne en exposeerde als eerste (in 1901) werk van Picasso. Tot en met 18 februari in Museo d'Arte Moderna, Bolzano.

Italiaanse keramiek uit de 18de eeuw, tot en met 25 augustus in het Internationaal keramiekmuseum, Faenza.

In het teken van de engel: de afbeelding van de engel in het werk van een honderdtal kunstenaars, tot en met 2 maart in Galleria Pilat, Milaan.

De Galleria Gian Ferrari in Milaan brengt een keuze uit de werken van grote kunstenaars die daar geëxposeerd hebben, onder wie De Chirico, Savinio, Pirandello, Carrà, Melli, Tosi en Sironi. Tot en met 31 maart.

Paarden en motoren: ruim honderd zwart-wit-foto's uit het Alinari-archief van de geschiedenis van het openbaar vervoer in Florence. Tot en met 30 juni in Spazio Ataf, Piazza del Duomo 57-R, Florence.

Tekeningen van naoorlogse bouwprojecten in Rome, tot en met 4 februari in Calcografia, Rome.

Riccardo Chailly leidt in de Milanese Scala Puccini's Madama Butterfly, met in de hoofdrol de Russische sopraan Gorchakova. Nog op 27, 28 en 30 januari.

Gerestaureerd: de tussen 1428 en 1431 geschilderde fresco-cyclus van Masolino, leermeester van Masaccio, in de Cappella Branda in de San Clemente-basiliek in Rome.

Geopend: het bisschoppelijk museum voor gewijde kunst in de Santo Stefano-kerk bij de Ponte Vecchio in Florence. Open op zaterdag, zondag en maandag van 15 tot 19 uur.

Uitgekomen: Cyberoma, een (wetenschappelijke verantwoord) virtueel bezoek aan de twaalf bekendste antieke monumenten van Rome, en twee cd rom's over de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Pinacotheek. Te koop in kiosken en musea.

NEW YORK

De Piermont Morgan Library (29 East 36th Street) komt met twee nieuwe openingen. A Great Heritage: Renaissance and Baroque Drawings from Chatsworth (tot 21 april), en The Art of the Brontës: Drawings and Manuscripts (tot 14 april).

Nieuwe aanwinsten in het Museum of American Folk Art (2 Lincoln Square, Columbus Avenue t.h.v. 65th Street), met onder meer 65 objecten daterend van de 18de eeuw tot heden in Expressions of Trust: Recent Gifts to the Permanent Collection (tot 25 februari).

'Play Ball' is een interactieve tentoonstelling over honkbal in Brooklyn, waar in een ver verleden op Ebbets Field de Dodgers triomfen vierden. De Dodgers contracteerden de eerste zwarte speler, Jackie Robinson, in de geschiedenis van Amerika's national pastime. Tot mei in het Brooklyn's History Museum (Brooklyn Heights, 128 Pierrepont Street).

Labor of Love weerspiegelt de werken van meer dan vijftig Amerikaanse kunstenaars die zich van een ambachtelijke werkwijze bedienen. Tot 14 april in het New Museum of Contemporary Art (583 Broadway, nabij Houston Street).

Zeventig schilderijen en beeldhouwwerken van zeven kunstenaars, onder wie Beauford Delaney en Harold Cousins, bijeengebracht in de tentoonstelling Explorations in the City of Light: African-American Artists in Paris, 1945-65. Tot 2 juni in Studio Museum in Harlem (144 West 125th Street).

Mirrors, Windows and Reflections reflecteert het werk van Adolf Benca, wiens schilderijen spiegels en ramen in publieke gelegenheden als terugkerend onderwerp hebben. In galerie M-13 (72 Greene Street). Tot 3 februari.

Mata Hari is de nieuwe versie van de musical uit 1967 over de liefdesaffaire tussen de danseres annex spion in de Tweede Wereldoorlog en de Franse agent die haar ontmaskerde. In het theater bij St. Peter's Church, Citicorp Center t.h.v. 54th Street. Tot 18 februari.

Carrie Mae Weems inspireerde haar werk op de 19de eeuwse zilverplaatfotografie van Afrikaans-Amerikanen. Tot 10 februari onder de werktitel From Here I Saw What Happened and I Cried in fotogalerie P.P.O.W. (532 Broadway).

ZWITSERLAND

De in 1890 in New York geboren fotograaf Paul Strand behoorde al in 1915 tot de avant-garde van de fotografie. Het Kunsthaus in Zürich toont werk uit zijn laatste jaren (1950-1976): On my doorstep. Tot en met 31 maart.

Laatste weekend voor werk van Chagall uit de periode 1907-1917. In Musee des Beaux-Arts in Bern. De werken zijn geleend uit de nalatenschap van Chagall en musea wereldwijd.

De kunstenaar Gregor Scheider onderzoekt het begrip 'ruimte', onder meer door muren voor de muren van zijn eigen huis te bouwen, of nieuwe ruimten in bestaande ruimten. Dit laatste heeft hij ook gedaan in de Kunsthalle van Bern, waar hij nu gedeelten van zijn eigen huis tentoonstelt. Tot en met 6 maart.

Schilderijen en objecten van Max Bill in Galerie Jamileh Weber, Waldmannstrasse 6 in Zürich. Tot en met 2 maart.

In het grafisch oeure van Picasso nemen zijn geïllustreerde boeken een bijzondere plaats in. In het Kunstmuseum in Basel is een groot aantal van deze boeken te zien, aangevuld met grafisch werk uit het Kupferstichkabinett van Basel. Tot en met 10 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden