KUNSTAGENDA BUITENLAND

In Edinburgh begint op 13 augustus het internationale Edinburgh Festival. Een groot festijnmet tweehonderd opera-, dans-, toneel- en muziekevenementen in het hoofdprogramma, met een literair programma en fringe in tientallen zaaltjes en in de straten op en rond de indrukwekkende citadel....

GROOT-BRITTANNIE

In het Design Museum in Londen Paper Money, een tentoonstelling over de geschiedenis van papieren geld. Tot en met 19 oktober.

In de Francis Kyle Gallery in Londen schilderijen van Jake Sutton die zich liet inspireren door Italië. Tot en met 7 september.

In het Imperial War Museum tot en met 8 oktober schilderijen van Carel Weight.

De Hamilton's Gallery, 13 Carlos Place, in Londen toont een selectie van foto's van André Kertész. Hij maakte onder meer portretten van Marc Chagall, Colette en Alexander Calder. Tot en met 31 augustus.

In het Anthony d'Offay's in Londen tot en met 8 augustus een tentoonstelling met werk van Gerhard Richter.

Landscapes of France: Impressionism and its revivals, in de Hayward Gallery in Londen. Topstukken van Monet, Renoir, Pissarro en Cézanne worden getoond in de context van hun tijd met traditionele schilderijen uit de Parijse 'Salon'. Tot en met 28 augustus.

In de Royal Academy of Arts From Manet to Gauguin, een overzicht van meesterwerken uit Zwitserse privé-verzamelingen, met een aantal niet eerder geëxposeerde schilderijen. Tot en met 8 oktober.

OOSTENRIJK

Wie de tentoonstelling In perfect harmony in het Van Gogh Museum in Amsterdam gemist heeft, kan naar de Kunstforum Bank Austria in Wenen. Zeventig schilderijen van Van Gogh tot Mondriaan bijeengebracht vanwege de bijzondere lijst. Van 24 augustus tot en met 26 november.

In Innsbruck oude opera's in geënsceneerde vorm: Scarlatti's Mitridate (gedirigeerd door Thomas Hengelbrock) en Purcells Dido and Aeneas (René Jacobs). John Blows Venus and Adonis gaat in concertvorm. Van 12 tot en met 26 augustus ook ensembleconcerten door Jacobs, Leonhardt, James Bowman en anderen. Tel. 00 (43) 512571032.

Nog altijd wordt op het Domplein Jedermann gespeeld, Hofmannsthals toneelstuk 'over de dood van de rijke man' waaruit de Salzburger Festspiele, 's werelds meest prestigieuze festival, 75 jaar geleden ontsprong. Het toneelprogramma biedt ook Tsjechovs Kersentuin in een nieuwe regie van Stein en reprises van Shakespeare's Antonius en Cleopatra en Pirandello's Die Riesen vom Berge. Nikolaus Harnoncourt en Luc Bondy leiden een nieuwe Nozze van Mozart, met een droomcast waarin Sylvia McNair en Bryn Terfel. Verder nieuwe ensceneringen van Strauss' Der Rosenkavalier (met Cheryl Studer onder leiding van Lorin Maazel en Herbert Wernicke) en Verdi's La Traviata (Muti/Lluis Pasqual), een Lulu van Alban Berg uit Berlijn (Michael Gielen/Peter Mussbach), en een reprise van Don Giovanni in de enscenering van Patrice Chéreau. De schier onuitputtelijke stroom van concerten, recitals en liedavonden met beroemde zangers, dirigenten en orkesten voert ook Scelsi, Messiaen, Walter Benjamin en B.A. Zimmermann mee. Diens Requiem staat op 1 september in een herdenkingsconcert (50 jaar vrede) onder leiding van Michael Gielen. Tel. 00 (43) 662844501; fax 846682.

DUITSLAND

Omdat alle Oostduitse musea zijn schilderijen verboden had, zwoor Willi Sitte nooit meer zijn werk tentoon te stellen. Tot en met 3 september toch een tentoonstelling van 119 schilderijen in Slot Cappenberg (Kreis Unna).

In het Kunstmuseum in Wolfsburg Empty heaven, vijfenvijftig kleurenfoto's van Paul Graham die hij maakte in Japan tussen 1989 en 1995. Van 19 augustus tot en met 12 november.

De Britse filmregisseur en kunstenaar Peter Greenaway installeert ter gelegenheid van honderd jaar film vanaf half augustus honderd grote schilderijlijsten aan gevels en gebouwen in het centrum van München. 's Avonds worden de frames computergestuurd verlicht. Informatie: 00 (49) 8923392600.

Ein deutscher Sammler, ein deutsches Auto laat kunst zien die geïnspireerd is op Duitslands meest bekende auto, de Kever, waaronder de verzameling kunst van Peter Ludwig. Tot en met 3 september in Ludwig Forum, Jülicher Strasse 97, Aken.

Tot en met 27 augustus in Portikus in Frankfurt am Main recent fotografisch werk van Andreas Gursky (1955).

David Reed (1946) gebruikt film- en videobeelden als inspiratiebron voor zijn schilderijen, die gewoonlijk het formaat hebben van bioscoopbeelden. Het Kunstverein Stuttgart heeft tot en met 10 september een tentoonstelling met achttien schilderijen ingericht, samen met tien installaties van Beat Streuli.

In de Kunsthal in Düsseldorf tot en met 10 september een overzicht van Japans design sinds 1950. Tevens een foto-retrospectief van Otto Umbehr (1902-1980), beter bekend als UMBO. Met Laszio Moholy-Nagy behoort hij tot de belangrijkste fotografen uit de Bauhaus-periode.

Tot en met 27 augustus in de Schirn Kunsthalle in Frankfurt am Main Okkultismus und Avantgarde 1900-1915 - von Munch bis Mondrian, 1900-1915.

In het Museum Ludwig in Köln Unser Jahrhundert, Menschenbilder Bilderwelten, met werk van meer dan honderd kunstenaars. De tentoonstelling wil een overzicht geven van de kunst van deze eeuw. Het thema is het beeld van de mens in de moderne kunst. Tot en met 8 oktober.

In het museum voor Moderne Kunst in Frankfurt Change of Scene VIII, de achtste in een serie tentoonstellingen met dit keer werk van Beat Streuli, Ilya Kabakov, Thomas Ruff en Gerhard Richter. Tot en met 14 januari.

FRANKRIJK

In musée d'Art Contemporain in Marseille een retrospectief van Benjamin Vautier, een van de meest vindingrijke representanten van de Fluxus-beweging. Tot en met 1 oktober.

In Théâtre Lucernaire in Parijs deze zomer de reprise van Nous Theo et Vincent van Gogh, gespeeld door respectievelijk Jean Menand en Michel Derville. Informatie: 00 (33) 145445734.

Christine Ruiz-Picasso, de weduwe van de zoon van Pablo Picasso en Olga Khoklova, mocht na de dood van haar man schilderijen van Picasso uitzoeken. In Carré d'Art in Nîmes is tot en met 3 september deze nooit eerder vertoonde privécollectie te zien.

In Musée des Beaux-Arts in Dijon Budapest 1869-1914: ruim honderd schilderijen van Hongaarse kunstenaars die beïnvloed zijn geweest door westerse kunst, het modernisme in het bijzonder. Tot en met 8 oktober.

In de Bibliothèque Historique de la ville de Paris Memoire de Marbre, een tentoonstelling over marmeren grafsculpturen in Parijs uit de periode 1804-1914. Tot en met 17 september.

BELGIE

Het vijfdaagse Middelheim jazzfestival in park Den Brandt in Antwerpen viert zijn twintigste editie met een sterk programma: vanavond het Erwin Vann Project en het trio van pianist Cecil Taylor. Zaterdag Jan Muës, Riccardo Luppi, Kris Defoort & Fabrizio Cassol en Summit Conference (Sam Rivers, Julian Priester, Andrew Hill, Reggie Workman en Pheeroan AkLaff). Zondag de Fra Fra Big Band van Vincent Henar, Roland LeLangue, Trio Color en trio Paul Bley/ Steve Swallow, Paul Motian. Maandag Octurn, Two Piano's (de pianisten Kenny Barron en Hank Jones, met Ray Drummond en Ben Riley) en John Scofield Quartet met Philip Catherine en Toots Thielemans. Dinsdag de Toshiko Akyoshi Big Band met Lew Tabackin, Brussels Jazz Orchestra, Peter Hertmans en Max Roach Quartet met Odean Pope.

Een retrospectief van de beeldhouwer Vladimir Skoda (Praag, 1942) in Atelier 340, Rivierendreef 340 in Brussel. Tot en met 7 oktober.

John Vink is een Belgische reportagefotograaf die sinds kort voor fotobureau Magnum werkt. Vluchtelingen in de wereld is een tentoonstelling van zijn werk in het museum voor fotografie, Waalse Kaai 47 in Antwerpen. Tot en met 17 september. Ook daar portretten van overlevenden van concentratiekampen door Andre Goldberg.

De Poëziezomer in Watou (nabij Poperinge) met installaties van Jan Fabre duurt nog tot en met 3 september.

In Kunstcentrum Oud Sint-Jan te Brugge de schilderijententoonstelling Van realisme tot symbolisme, over de Belgische avantgarde. Tot half oktober.

In het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent Corpus delicti, een groot overzicht moderne kunst uit privé-verzamelingen. Tot en met 3 september.

In Galerie Transit in Leuven tot en met 27 augustus De gemartelde tijd, zestien kunstenaars, onder wie Guillaume Bijl, Leo Copers en Anne-Mie van Kerckhoven, geven hun visie op het schilderij 'Marteling van de Heilige Erasmus' van Dirk Bouts.

In het Provinciaal Museum in Hasselt een installatie van Marinus Boezem, het vlaggenproject Gran Pavese en een tentoonstelling van Ria Pacquée met fotowerken, video's en installaties. Tot en met 8 oktober.

In het Museum voor Moderne Kunst in Oostende een overzicht van Jozef Peeters (1895-1960), die behoorde tot de generatie van de 'eerste abstracten in België' en geloofde in een 'gemeenschapskunst'. Tot en met 24 september.

Per Kirkeby in het Antwerpse beeldenpark Middelheim. Tot en met 3 september.

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren toont zijn schatten: honderden kunsthistorische voorwerpen uit Midden-Afrika. Verborgen schatten tot en met 25 november.

ITALIE

Het portret in de antieke kunst, tot eind oktober in het Santa Giulia-klooster in Brescia.

Eten als voedsel van het lichaam en de kunst: een hommage van 45 kunstenaars (onder wie Beuys, Warhol, Merz, Pisani en Schifani) aan Rabelais' Gargantua et Pantagruel. Tot eind september in La Salerniana in Acireale aan de voet van de Vesuvius.

Expositie (tot en met 24 september) van de werken die de Galleria Nazionale d'Arte Moderna in Rome sinds 1895 heeft gekocht van de Biennale van Venetië. Het glas van Murano op de biënnales van 1895 tot 1972, tot en met 15 oktober in Cà Pesaro, Venetië.

Video-installaties en tekeningen van Fabrizio Plessi, tot en met 27 augustus in de Rocca Paolina, Perugia.

Jonge Italiaanse kunstenaars, tot en met 10 september in Galleria communale d'arte moderna, Bologna.

Kleine bronzen beeldhouwwerken van vijftig hedendaagse Italiaanse kunstenaars, tot eind augustus in het Liceo Scientifico Statale in Francavilla al Mare.

Bij Conversano, op 30 kilometer van Bari, zijn twintig in de rotsen uitgehakte graven van de Apuliërs ontdekt uit de vierde en derde eeuw voor Christus, met vazen en andere dodengeschenken.

Gerestaureerd: de muurschilderingen in de Dom van Orvieto, het grootste frescocomplex (drieduizend vierkante meter) uit de 14de eeuw, en een 16de-eeuws fresco van Sodoma in het Madonna del Monte, heiligdom van het eiland Elba.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden