KUNSTAGENDA BUITENLAND

Nog altijd wordt op het Domplein Jedermann gespeeld, Hofmannsthals toneelstuk 'over de dood van de rijke man' waaruit de Salzburger Festspiele, 's werelds meest prestigieuze festival 75 jaar geleden ontsprong....

OOSTENRIJK

David Pountney, de Brit die Verdi's Nabucco zo treffend ensceneerde onder de open Alpenhemel van het Oostenrijkse Bregenz, neemt dit jaar in Bregenz Beethovens Fidelio voor zijn rekening. Ulf Schirmer dirigeert de Wiener Symphoniker. Dit orkest is ook paraat in het Festspielhaus, met Rimki-Korsakovs Kitezj, geregisseerd door Harry Kupfer. Dallapiccola's Il prigioniero gaat in concertvorm. Theater Voralberg speelt een nieuw toneelstuk van Michael Köhlmeier. Het Deutsches Theater Berlin brengt klassiekers van Kleist (Prinz Friedrich von Homburg) en Hofmannsthal (Der Turm). Verder kasteelconcerten, serenades, kerkmuziek, video en nieuwe muziek, vanaf vandaag tot en met 23 augustus. Telefoon 00 (43) 55744920-223; fax 4920-228.

ZWITSERLAND

Vier klassieke-muziekfestivals in de Zwitserse Alpen: het Verbier Festival & Academy in Wallis met onder anderen Isaac Stern, Brabara Hendricks tot en met 30 juli (informatie: 00 41 26316222). Young artists in concert, Davos: jubileumfestival met thema 'demonie in de kunst' van 21 juli tot en met 12 augustus (tel. 00 41 814152121). Kamermuziekconcerten in Engadin tijdens de Engadiner Konzertwochen tot en met 22 augustus (tel. 00 41 8266573). En de Gstaad Musiksommer in Berner Oberland van 21 juli tot en met 7 september: veel symfonieconcerten (mmv Lord Yehudi Menuhin, Mstislav Rostropovich en Gideon Kremer) en verder stomme films van Chaplin met live-muziek (tel. 00 41 3048838).

In Galerie Littmann in Basel tot en met 20 augustus foto's van Robert Mapplethorpe.

Twee tekeningen-tentoonstellingen in Basel: zu Ende gezeichnet met een historisch overzicht van Dürer in Kunstmuseum Basel (tot en met 28 augustus) en in Museum für Gegenwartskunst Zeichnungen van Roni Horn, tot en met 28 augustus.

In Rotterdam was de tentoonstelling van de magisch-realistische schilder Pyke Koch een succes. Tot en met 27 augustus is het overzicht te zien in het Musée des Beaux-Arts in Lausanne.

Tot en met 3 september voor de zestiende keer de Biënnale Internationale de Lausanne dat de nadruk legt op textielkunst. Werk van Beuys, Christo, Penck, Rebecca Horn en vele anderen.

DUITSLAND

Tot en met 27 augustus in Portikus in Frankfurt am Main recent fotografisch werk van Andreas Gursky (1955).

In Abtei Brauweiler, Ehrenfriedstrasse, Pulheim-Brauweiler (bij Köln) vanaf zondag installaties van onder anderen Pie Daenen, Wolfgang Hahn, en Hans Lemmen. Tot en met 20 augustus.

In het Haus der Kunst, Prinzregentenstrasse 1 in München, drieduizend schilderijen van onder anderen Rafael, Titiaan, El Greco en Parmigiano uit de verzameling van de invloedrijke Italiaanse familie Farnese. Tot en met 27 augustus.

Tot en met 27 augustus in de Schirn Kunsthalle in Frankfurt am Main Okkultismus und Avantgarde 1900-1915 - von Munch bis Mondrian, 1900-1915.

In het museum Wolfsburg Italienische metamorphose 1943-1968. Over de veranderingen in de kunst, film, mode en architectuur tussen 1943 en 1968. Tot en met 13 augustus.

Laatste week voor het retrospectief van de Amerikaanse fotografe Cindy Sherman in de Deichtorhallen in Hamburg. Ook laatste week voor George Grosz: Berlin - New York in Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf.

LUXEMBURG

Het hele hertogdom is 'Culturele Hoofdstad van Europa'. In het Casino Luxembourg een grote tentoonstelling van Edward Steichen, omdat de belangrijke Amerikaanse fotograaf werd geboren in Luxemburg. Naast werk van Steichen ook een indruk van zijn werk als tentoonstellingsmaker - Steichen was van 1949 tot 1962 directeur van de afdeling fotografie van het MoMa in

New York. Tot en met 28 augustus.

In het Musée national d'Histoire et d'Art de Luxembourg tot en met 3 september de privé-collectie van prins Hans Adam II. Deze verzameling Hollandse oude meesters en Italiaanse beeldhouwkunst is zelden openbaar geweest.

Op pleinen en in straten van de stad Luxemburg vanaf vandaag, tot en met 31 juli een groot internationaal straattheaterfestival.

FRANKRIJK

Nog vandaag, zaterdag en zondag een van werelds grootste straatfestivals: Chalon dans la Rue in het plaatsje Chalon-sur-Saone. Deelname door meer dan dertig internationale groepen. Voor informatie tel. 00 (33) 85480522.

Rudi van Dantzig tekent voor de choreografie van Tables d'Amour, een bijzonder totaalprojekt van dans, muziek en beeldhouwkunst van de Nederlandse beeldhouwster Ans Hey in de steengroeven van Lacoste in Zuid-Frankrijk. Muziek werd geschreven door Gilius van Bergeijk. Op 4, 5 en 6 augustus om 21.30 uur. Informatie: 020-6236169 of 00 (33) 90758660.

Met Regards croisés presenteert Elac, het centrum voor hedendaagse kunst in Lyon de collectie van de Spaanse stichting La Caixa uit Barcelona. Met werk van Baldéon, Calvo, Cragg, Sevilla, Muñoz, Sherman, Tàpies en anderen. tot en met 27 augustus.

Sculpturen, tekeningen en schilderijen van Brancusi, tot en met 21 augustus in het Centre Georges Pompidou in Parijs.

BELGIE

Van 27 tot en met 30 juli op het Sfinks Festival in het Belgische Boechout rumba-rock van Remmy Ongala & Toto la Momposina uit Tanzania, de Kameroense saxofonist Manu di Bango en zijn band, de Sengalese zanger Youssou N'Dour en het dansorkest van Agd Aljalad uit Soedan. Aurora Morena zingt joodse muziek uit Spanje, Les Grand-mères de Djanet woestijnliederen uit de Sahara. Verder Zulu-hiphop uit Zuid-Afrika en klassieke muziek uit Tunesië. Tel. 00 (32) 34556944.

Een retrospectief van de beeldhouwer Vladimir Skoda (Praag, 1942) in Atelier 340, Rivierendreef 340 in Brussel. Tot en met 7 oktober.

In het Begijnhof, Centrum voor Kunsten in Hasselt tot en met 20 augustus Tijdelijke taferelen, een tentoonstelling met kunstwerken uit de afvalberg. Onder meer werk van Koen Fossey, Guido Mertens en The Joseph Boys.

Van 29 juli tot en met 12 augustus vindt in Brugge het Festival Musica Antiqua plaats, waar traditioneel J.S. Bach centraal staat en dit jaar Purcells theatermuziek extra aandacht krijgt. Op 31 juli in de Jacobskerk de New London Consort olv Philip Pickett met de zes Brandenburgse concerten van Bach. Op 12 augustus Bachs Messe h-moll door het Kammerchor & Barockorchester Stuttgart olv Frieder Bernius. Solisten: Ruth Ziesak en Andreas Scholl. Ook speelt zich tijdens het festival het meest prestigieuze concours voor clavecimbel en pianoforte af, met deelnemers uit 24 landen (finales op 5 augustus). Verder is in de Hallen van het Belfort van 1 tot en met 5 augustus een tentoonstelling te zien van traditioneel gebouwde instrumenten, waaraan zestig instrumentenmakers meewerken. Informatie: tel. 00 (32) 50 332283 en 448686.

Het openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim in Antwerpen heeft deze zomer een tentoonstelling van Per Kirkeby. Tot en met 3 september.

In de galerie van de Kredietbank in Brussel tot en met 15 augustus Venster op Taiwan, foto's van Mark De Fraeye.

In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een grote tentoonstelling van pop art-kunstenaar Roy Lichtenstein, samengesteld door het Guggenheim Museum in New York. Schilderijen, schulptuur en werken op papier. Tot en met 3 september.

In het pand Old England aan de Coudenberg in Brussel een presentatie van de collectie van het FRAC Nord-Pas de Calais, een regionaal fonds voor hedendaagse kunst. Veel internationale namen als Beuys, Buren, Sol LeWitt, Pistoletto en Warhol. Met meer dan tweehonderdijftig werken, tot en met 15 augustus.

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren toont zijn schatten: honderden kunsthistorische voorwerpen uit Midden-Afrika. Verborgen schatten tot en met 25 november.

ITALIE

Grafisch werk van Goya, Gauguin, Toulouse-Lautrec, Delacroix, Michetti, Manet, Rodin en andere negentiende-eeuwse kunstenaars, tot en met 10 september in Galleria Comunale d'Arte, Cagliari.

In de Arena van Verona Carmen van Bizet in de regie van Franco Zeffirelli, met Denice Graves als Carmen. Première op 22 juli, twaalf herhalingen tot en met 3 september. Tel. 00 (39) 45-590109.

De geschiedenis van de film in ruim 300 films, tot eind augustus in de openlucht op de Celio-heuvel in de binnenstad van Rome.

Het artistieke leven in Rome in de jaren vijftig, tot en met 21 augustus in het Castello van Pienza degli Origo.

Foto's van grote acteurs, tijdens filmopnames gemaakt door fotografen van het bureau Magnum. Tot en met 4 september in Palazzo della Regione, Milaan, en tot en met 2 oktober in Palazzo delle Esposizioni, Rome.

Tot begin september een toneelfestival in Fiuggi en omgeving, met stukken van De Sade,

Céline en Papini en (op 4 augustus in het Auditorium van de Thermen van Pompeius in Ferentino) een historisch spel met Giulio Andreotti als paus Bonifacius VIII.

De in 1588 gestichte beeldhouwerswerkplaats Opificio delle pietre dure in Florence is ondergebracht in een nieuw, postmodern museum van architect Natalini.

Nieuwe archeologische attractie: een bezoek aan het ondergrondse labyrint van de Etruskische koning Porsenna (zesde eeuw voor Christus) in Chiusi.

GROOT-BRITTANNIE

Het beroemde Russische balletgezelschap Kirov staat tot 12 augustus in het Coliseum in Londen. Op 21, 22, 24, 25, 26 met The sleeping beauty, op 27, 28, 29, 31 met The Fountain of Bakhchisarai, op 1,2, 3, 7, 8, 9 met The Firebird, Les Sylphides en Scheherazade. Tel. 00 (44) 171 6328300.

Op 24 juli 1970 voerde John Baldessari het Cremation Project uit: hij verbrandde al zijn werk uit de periode 1953-1966. Met dit projekt vestigde hij voorgoed zijn naam in de wereld van de conceptuele kunst. De Serpentine galerie, Kensington Gardens, Londen toont tot en met 28 augustus een groot overzicht van Baldessari.

In het Imperial War Museum tot en met 8 oktober vijftig schilderijen van Carel Weight.

Het Womad Festival op 21, 22 en 23 juli in Reading. Uit Afrika komen gitarist Ali Farka Touré (Mali) en het dansorkest van Papa Wemba met (Zaïre). De Master Musicians of Jajouka, de Grandmothers of Tuareg en Hamid Baroudi uit Marokko en Algerije brengen traditionele muziek en raï. Er zijn meer dan vijftig muziekgroepen uit alle windstreken. Tel. 00 (44) 225743481.

In de Scottisch National Gallery of Modern Art in Edinburgh From London: Bacon, Freud, Kossoff, Andrews, Auerbach, Kitaj, de zes schilders die behoren tot de 'School of London'. Tot en met 5 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden