KUNSTAGENDA BUITENLAND

Visas 96 is het jaarlijkse, prestigieuze internationaal theaterfestival in Maubeuge, van 22 tot en met 31 maart. Naast voorstellingen van groten als Peter Brook, Robert Lepage, Robert Wilson en Faulty Optic, zijn er ook performances en installaties die vallen onder de noemer 'nieuwe technologieën'....

FRANKRIJK

Tekeningen van Claudio Parmiggiani zijn te zien in het Musée de Beaux-Arts in Dijon, tot en met 13 mei.

In het Institut Néerlandais in Parijs oude Italiaanse tekeningen uit de collectie Frits Lugt. Na eerdere exposities van deze collectie in 1984 en 1988 dit keer de 'Venetiaanse' tekeningen van onder anderen Mantegna, Bellini, Titiaan en de Véronèse. Tot en met 5 mei.

In het Grand Palais in Parijs een groot retrospectief (150 schilderijen!) van de grote Franse landschapsschilder Jean Baptiste Camille Corot, die tweehonderd jaar geleden werd geboren (tot en met 27 mei). In galerie Mansart (25 Rue de Richelieu) grafiek en tekeningen van Corot (tot en met 19 mei) en ook in de Bibliothèque Nationale bijna honderd prenten van Corot (tot en met 19 mei).

Na een restauratie van anderhalf jaar is de oude opera van Parijs, het Palais Garnier, weer open. De voorstellingen van Don Giovanni en Cosi fan Tutte zijn allang uitverkocht, maar voor het balletprogramma van Jerome Robbins (19 maart tot en met 7 april) zijn nog kaarten verkrijgbaar. Als ook voor de opera La Cenerentola van Rossini (17, 20, 23, 26 en 28 april, 2, 4, 7, 10 en 13 mei).

In de Fondation Cartier pour l'Art Contemporain in Parijs tot en met 19 mei By Night, een tentoonstelling over Parijs bij nacht. Met beroemde foto's van Brassaï, Evans, Nadar en Weegee en schilderijen van Pyke Koch, Vuillard, Nolde en Margritte.

DUITSLAND

Tot en met 29 april op de grafiek-afdeling van het Musée des Beaux-Arts de Tourcoing grafiek van de Duitse expressionisten Emil Nolde, Erich Heckel, Max Beckmann, George Grosz, Paul Klee en Otto Dix.

Kleine portretjes van geliefden, opgeborgen in horloges of sieraden. Tot de uitvinding van de fotografie in de negentiende eeuw werden er heel wat vervaardigd. Het Louvre in Parijs toont ruim een honderdtal prachtexemplaren. Petits Portraits, tot en met 22 april.

De tentoonstelling Le Rhin. Der Rhein. De Waal, onlangs nog te zien in Nijmeegs Museum De Commanderie van St Jan in Nijmegen, is verhuisd naar het Musée de la Ville de Strasbourg in Frankrijk. De tentoonstelling, die een periode bestrijkt van 1862 tot heden, bevat werken van Joseph Beuys, Max Ernst, Sigmar Polke, Jan Dibbets en anderen die zich op de een of andere manier door de rivier lieten inspireren. Tot en met 5 mei.

Tot en met 18 maart in Frankfurt de grote Kunstmesse, waaraan dit jaar 177 galeries en kunstinstellingen deelnemen. Om enigszins wegwijs te worden uit het aanbod, is een thematische verdeling gemaakt: abstract, figuratief, fotografie et cetera.

Ook in Düsseldorf weer de Kunstmesse, van 16 tot en met 24 maart. Presentaties van 150 kunsthandelaren en galeries, uit Duitsland en daarbuiten. Zwaartepunt vormt traditiegetrouw kunst uit de eerste helft van de twintigste eeuw: schilderijen, tekeningen, aquarellen en grafiek.

Het Westfälisches Landesmuseum in Münster toont onder de titel Verborgene Schätze twintigste-eeuwse grafiek en aquarellen uit de eigen collectie. Sommige tekeningen zijn zelden te zien, zoals die van Feininger, Kandinsky, Schwitters, Dix en Picasso.

De overzichtsexpositie van de Egon Schiele, samengesteld uit de collectie Leopold in Wenen, verhuist van Düsseldorf naar de Kunsthalle in Hamburg. Van 22 maart tot en met 16 juni.

'Komisch, dass Ich immer in allen Städten die Löwe brüllen höre,' schreef Max Beckmann in 1947. Beckmann hield van de stad. Kunstmuseum Wolfsburg exposeert grafiek van Max Beckmann uit de periode 1911-1925, gevat onder het thema 'stadsleven'. Tot en met 2 juni.

Harry Kupfer ensceneert Das Rheingold bij de Staatsoper in Berlijn, die wordt gedirigeerd door Daniel Barenboim. Première op 28 maart, daarna tot en met 8 april in de Staatsoper, Unter den Linden in Berlijn.

De imposante tentoonstelling Africa, the Art of a Continent is verhuisd van de Royal Academy of Arts in Londen naar het Martin Gropius Bau in Berlijn. Met meer dan 800 Afrikaanse kunstvoorwerpen, vanuit alle delen van de wereld bijeengebracht. Tot en met 1 mei.

De Bauhaus-periode betekende voor de grafische kunst een nieuw tijdperk. In Kunstverein Stuttgart een overzicht van vijfhonderd ontwerpen voor advertenties, tentoonstellingen, logo's en boekontwerpen uit deze periode. Parallel aan de Bauhaus-tentoonstelling loopt de expositie Soviet Images 1928-1945, sociaal-realistische kunst uit praktisch dezelfde periode, ook in Kunstverein Stuttgart. Tot en met 7 april.

In de Kunsthalle in Bremen een overzicht van Max Lieberman (1847-1935), de Duitse schilder die gefascineerd was door het moderne strandleven in Scheveningen en Noordwijk. Tot en met 24 maart.

GROOT-BRITTANNIE

Hoe zagen moderne Britse kunstenaars in de jaren 1900-1930 zichzelf? De Tate Gallery in Liverpool onderzoekt het 'zelfbeeld' van de modernisten aan de hand van een groot aantal portretten, zelfportretten en studio-interieurs. Characters and conversations, British Art 1900-1930, vanaf zaterdag tot eind april 1997.

'Dr Livingstone, I presume?' Iedereen kent de vraag, maar wanneer hij werd uitgesproken, en wie Livingstone precies was, is iets anders. De National Portrait Gallery in Londen wijdt vanaf 22 maart een groot overzicht aan de ontdekkingsreiziger. Met etnografica, portretten, originele foto's, kaarten, dagboeken, brieven en zijn reisuitrusting. Tot en met 7 juli.

Het Museum of the Moving Image in Londen wil in de expositie Picturegoer aan de hand van films, foto's en posters laten zien hoe film ons leven veranderd heeft. Honderd jaar filmgeschiedenis: de pioniers, de gouden jaren van de zwijgende film, de sterren van de jaren '40 en '50, de invloed van film op jongeren in de jaren '60 en de enorme commercialisering in de jaren daarna. Tot en met 19 mei.

Negen hedendaagse, figuratief werkende Columbiaanse kunstenaars exposeren hun werk in het Barbican Centre in Londen. De kunstenaars zijn erop uit taboes te doorbreken, aldus het Barbican. Tot en met 25 februari.

De tentoonstelling Art as Theater onderzoekt de historische lijnen tussen schilderijen en theater aan de hand van werken van 18de en 19de eeuwse Engelse schilders (Francis Hayman, Henry Fuseli, John Singer Sargent), afkomstig uit nationaal bezit. Tot en met 14 april in het Norwich Castle Museum in Norwich.

Leonardo da Vinci heeft maar weinig plannen daadwerkelijk uitgevoerd. De meeste zijn gelukkig wel vereeuwigd op papier. Het Britse koningshuis bezit honderd tekeningen van Da Vinci, normaal gesproken bewaard in de Royal Library maar nu te zien in The Queen's Gallery, Buckingham Palace. Tot en met 12 januari 1997.

Velázquez' Portrait of Pope Innocent X is een van de twaalf doeken op de tentoonstelling van meesterwerken uit de Doria Pamphilj Gallery in Rome. Tot en met 19 mei zijn de doeken in de Londense National Gallery, wat heel bijzonder is want deze privécollectie wordt zelden uitgeleend.

Picasso noemde hem ooit 'de vader van ons allen'. Honderd jaar na zijn dood heeft Paul Cézanne zijn eerste solo-expositie. Na Parijs, nu in de Tate Galery in Londen. Met meer dan honderd schilderijen en zestig aquarellen. Reserveren niet verplicht maar wel aan te raden. Informatie: 00 44 (1) 714200000. Tot en met 28 april.

De Barbican Art Gallery in Londen wijdt een overzicht aan Sergei Pavlovich Diaghilev (1872-1929), de geestelijk vader van het vermaarde Ballets Russes. De expositie geeft een beeld van de artistieke ontwikkelingen in het Rusland van het einde van de vorige eeuw, aan de hand van foto's, kostuums, theaterontwerpen, tijdschriften en boeken. Tot en met 14 april.

From Brueghel to Rubens in de National Gallery of Scotland is een kleine tentoonstelling van tekeningen van de Vlamingen uit de 16de en 17de eeuw. Tot en met 17 april.

De kunstkaravaan The British Art Show is aangekomen in Edinburgh. Zeven instituten (waaronder het City Art Centre, en The Scottish National Gallery of Modern Art) verlenen onderdak aan met (experimenteel) werk van zesentwintig jonge Britse kunstenaars. Onder anderen Damien Hirst, Georgina Starr en Gillian Wearing. Tot en met 28 april.

BELGIE

Rosas danst Mikrokosmos van Anne Teresa De Keersmaeker, vanavond en zaterdag in het Lunatheater in Brussel.

Nova Zembla speelt Play Strindberg van Dürrenmat, een wrange komedie over een burgerlijke huwelijksstrategie. Regie Luk Nys. Op 16, 19, 20 en 21 maart in Monty, en op 26, 27, 28, 29 en 30 maart in het Koetshuis Nova Zembla (Sergeyselsstraat 20) in Borgerhout.

In Kunstcentrum Oud Sint-Jan (Mariastraat 38) in Brugge Nangara, Het Mythische Paradijs, een overzicht van Aboriginal-kunst uit Australië. Tot en met 23 juni.

Het Stedelijk Prentenkabinet van de stad Antwerpen grijpt de honderdste geboortedag van de Vlaamse dichter, schrijver en essayist Paul van Ostaijen aan om een tentoonstelling met werk van zijn tijdgenoten te presenteren: Paul van Ostaijen in beeld. Grafiek en tekeningen van tijdgenoten. Werk van Floris Jespers, Paul Joostens, Joris Minne en Henri van Straten. Tot en met 2 juni.

In het Stripmuseum in Brussel tot en met 7 april een overzicht van 100 jaar Amerikaanse strips.

OOSTENRIJK

Een grote overzichtstentoonstelling van Claude Monet, in de Österreichische Galerie Belvedere in Wenen. Meer dan honderd werken van de Franse impressionist, afkomstig uit musea en privéverzamelingen in Europa, Canada, Amerika en Japan. Van de allervroegste werken tot de latere schilderijen. Foto's en een gereconstrueerd atelier geven de bezoeker een indruk van het leven van Monet. Tot en met 16 juni.

In de Kunsthal in Wenen Alberto Giacometti: 1901-1966, een grote overzichtstentoonstelling van sculpturen van deze grote Zwitserse kunstenaar. Meer dan 250 beelden waaronder een aantal onbekende en nooit eerder tentoongestelde beelden. Parallel aan het retrospectief loopt in de Kunsthal ook een tentoonstelling van foto's van Giacometti zelf.

Tot en met 5 mei.

Een retrospectief van Chris Burden - samen met Dennis Oppenheim en Vito Acconi een van de grootste representanten van de Amerikaanse body-art - is te zien in het Österreichisches Museum für Angewandte Kunst in Wenen. Beyond the limits, tot en met 4 augustus.

ITALIE

Retrospectief van de honderd jaar geleden geboren Filippo De Pisis, met 26 tot nu toe onbekende schilderijen. Tot en met 2 juni in Galleria Pananti, Florence.

Twee exposities van etsen van Max Klinger (1857-1920), een van de vaders van de kunst van de twintigste eeuw: in Studio S, Rome (tot en met 7 april) en in Palazzo dei Diamanti, Ferrara (van 17 maart tot en met 16 juni).

Sint Petersburg in Bologna: expositie over Italiaanse architecten in Sint Petersburg en documenten over de dissidente Russische dichteres Anna Achmatova (1889-1966). Tot en met 28 april in Museo Civico Archeologico, Bologna.

Schilderijen, gouaches, theatertekeningen en documenten van 1902 tot 1929 van het Russische avantgarde-echtpaar Michail Larionov en Natalija Goncarova. Tentoonstelling georganiseerd door het Parijse Centre Pompidou, tot en met 26 mei in Fondazione Mazzotta, Foro Bonaparte 50, Milaan.

Russische decors en kostuums 1900-1940, tot en met 30 maart in Galleria Capitani, Milaan.

De opera Fedora van Umberto Giordano in de Scala van Milaan, met in de hoofdrollen José Carreras en Placido Domingo; dirigenten Gianandrea Gavazzeni (voor de voorstellingen op 15 en 19 maart en 10 en 14 juni) en Armando Gatto (op 22 maart en 18 juni).

Aflopende manifestaties: de beeldhouwer Carlo Lorenzetti (tot en met 17 maart in Palazzo Massari, Ferrara); bronzen beelden, tekeningen, sieraden, keramiek en Murano-glas van de Noors-Duitse kunstenaar Hans Stoltenberg Lerche (1865-1920), een centrale figuur in de Romeinse kunstwereld (tot en met 25 maart in Palazzo delle Esposizioni, Rome); sculpturen van Ettore Colla van 1950 tot zijn dood in 1968 (tot en met 31 maart in Centro per l'arte contemporanea, Rocca di Umbertide, Perugia).

Gerestaureerd: de grote mozaïekcyclus uit de 12de en 13de eeuw in de kerk Santa Maria in Trastevere, Rome.

NEW YORK

Werk van onder anderen Kandinsky, Malevich en Mondriaan is samengebracht onder de werktitel Abstraction in the 20th Century: Total Risk, Freedom, Discipline. Tot half mei in het Solomon R. Guggenheim Museum (1071 Fifth Avenue, t.h.v. 89th Street).

Bronx Spaces herbergt hoogtepunten van exposities over de Newyorkse wijk The Bronx. Schilderijen in Amidst the Silence van Enrique Martínez Celaya en Alberto Rey; Women of Hope, over Afrikaans-Amerikaanse vrouwen die zich in de Amerikaanse maatschappij hebben onderscheiden. Tot en met 23 juni in het Bronx Museum of the Arts (1040 Grand Concourse, t.h.v. 165th Street).

Twee nieuwe expositie in het Metropolitan Museum of Art (Fifth Avenue, t.h.v. 82nd Street): Enamels of Limoges, 150 emaille-werken uit middeleeuws Frankrijk. Tot en met 16 juni. Grafische ontwerpen ten tijde van de Depressie, waarbij de kunstenaars werden gesteund door de overheid, zijn verzameld in W.P.A. Color Prints: Images from the Federal Art Project. Tot en met 26 mei.

Reikhalzend keken Amerikaanse immigranten vorige eeuw uit naar feuilletons van Dickens, Thackeray, Eliot en Trollope vanuit Engeland. Serial Publications: Essential Parts of the 19th Century Imagination, een verzameling van die fameuze serie boeken is tot en met 29 maart te zien in Grolier Club (47 East, 60th Street).

Zeventig schilderijen en beeldhouwwerken van zeven kunstenaars, onder wie Beauford Delaney, Harold Cousins en Larry Potter, bijeengebracht in de tentoonstelling Explorations in the City of Light: African-American Artists in Paris, 1945-65. Tot 2 juni in Studio Museum in Harlem (144 West 125th Street).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden