KUNSTAGENDA BUITENLAND

Alone with Picasso bevat een verzameling foto's van de kunstschilder, gemaakt door David Douglas Duncan, aangevuld met echt werk van de meester in Krugier (41 East 57th Street)....

NEW YORK

Een retrospectief met honderd tekeningen van Louise Bourgeois in het Drawing Center (35 Wooster Street). Tot en met 8 juni.

Een hommage aan chocolade verzorgt beeldhouwer Cesar Santander, terwijl kunstenaar Peter Anton zich in zijn tekeningen en schilderijen richt op filmgodinnen en andere culturele ikonen. Tot en met 25 mei in Lewin (136 Prince Street).

De tentoonstelling The Deities bestaat uit schilderijen, afdrukken en beeldhouwwerken van Hedy Klineman. In Bridgewater/Lustberg (560 Broadway), tot en met 24 mei.

A Funny Thing Happened on the Way to the Forum is een goed lopende musical (1962), waarin Birdcage-hoofdrolspeler Nathan Lane opnieuw schittert. Theater St. James (246 West 44th Street).

Jacky Mason's one-man comedy Love Thy Neighbor is een prima manier om Newyorks-joodse humor op waarde te schatten. Booth (222 West 45th Street).

Werk van twintigste-eeuwse modernisten uit Europa en de Verenigde Staten, als Diebenkorn, Giacometti, Klimt en Matisse is bijeengebracht in de tentoonstelling The Human Body. Tot en met 11 mei in galerie McEnroe (41 Greene Street).

Paradise Alley omvat schilderijen uit de Times Square-serie van de hand van Jane Dickson. Tot en met 28 juni in het Whitney Museum at Philip Morris (120 Park Avenue, t.h.v. 42nd Street).

FRANKRIJK

Musée Promenade Marly-Le-Roi in Louveciennes luidt de lente in met een overzicht van het veelkleurige, impressionistische werk van Georges d'Espagnat, afkomstig uit musea en particuliere verzamelingen. La Vive Couleur, tot en met 7 juli.

In Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris een overzicht van de Franse hedendaagse schilder Pierre Soulages. 90 werken op papier, doek en glas uit de periode 1947-1996. Tot en met 23 juni.

In het musée Picasso (Hotel Biron) in Parijs een grote presentatie van alle 58 schetsboeken van Picasso. Carnets de dessin de Picasso, tot en met 6 mei.

In het Musée d'Orsay in Parijs een overzicht van het werk van de Duitse impressionistische schilder Adolph Menzel (1815-1905). La névrose du vrai, tot en met 28 juli.

In het Musée de la Ville de Strasbourg loopt dit weekeinde de tentoonstelling Le Rhin. Der Rhein. De Waal af. Werken van Joseph Beuys, Max Ernst, Sigmar Polke, Jan Dibbets en anderen die zich door de rivier lieten inspireren.

In het Grand Palais in Parijs een retrospectief van de grote Franse landschapsschilder Jean Baptiste Camille Corot, die tweehonderd jaar geleden werd geboren (tot en met 27 mei). In galerie Mansart (25 Rue de Richelieu) grafiek en tekeningen van Corot (tot en met 19 mei) en ook in de Bibliothèque Nationale bijna honderd prenten van Corot (tot en met 19 mei).

La photographie Américaine de 1890 à 1965 toont meer dan 200 foto's van een honderdtal Amerikaanse fotografen. Een greep uit de collectie van het Museum of Modern Art in New York. In het centre Pompidou in Parijs, tot en met 27 juni.

DUITSLAND

De fotograaf, filmer en dichter Roberto Otero heeft zich na de dood van zijn goede vriend Pablo Picasso over een deel van diens nalatenschap ontfermt. Hieronder bevinden zich ook een aantal werken van Picasso die nooit eerder zijn tentoongesteld. Galerie Gmurzynska in Keulen toont tot eind juli een aantal van deze schilderijen. Ook zijn er foto's van Otero te zien.

Szenenwechsel IX in het Museum für Moderne Kunst in Frankfurt am Main toont werk van Tüllmann, Freund, Wall, Koch, Slominski, Stadler, Kawara, Ruthenbeck, Polke, Boetti, Gertisch en Nam June Paik. Tot en met 12 mei.

In het kader van een uitwisseling van kunst tussen Nederland en Duitsland van 15 mei tot en met 16 juni in het Künstlerhaus Dortmund een tentoonstelling van Nederlandse Mediakunst. hARTware toont videosculpturen van Peter Bogers, Fiona Tan en Bea de Visser en een multimediaprojekt van Gerald van der Kaap. Op 8 en 9 juni op de universtiteit van Dortmund een symposium over mediakunst.

Weisheit und Liebe in de Kunst- und Ausstellungshalle in Bonn schetst een beeld van duizend jaar boeddhistische kunst in Tibet. Van 9 mei tot en met 25 august.

De collectie Sonnabend geldt als een van de grootste particuliere verzameling hedendaagse kunst. De familie Sonnabend vervulde met haar galeries in New York en Parijs een belangrijke rol in de avant-garde beweging. In de Deichtorhallen in Hamburg is dit weekeinde voor het laatst de collectie Amerikaanse en Europese kunst te bezichtigen. Werk van Japer Johns, Jeff Koons, Roy Lichtenstein en anderen.

Kunst uit de jaren negentig geïnspireerd door sex en geweld is bijeengebracht in het

Sprengel Museum in Hannover. Sex & Crime, tot en met 12 mei. Werken van Bruce Nauman,

Francis Bacon, Kiki Smith en anderen.

GROOT-BRITTANNIE

De Britse kunstenaars Ben Langlands en Nikki Bell maken reliëfs en 'meubelen' waarin ze de relatie tussen architectuur en menselijk gedrag onderzoeken. In de Serpentine Gallery (Kensington Gardens) in Londen het eerste grote overzicht van hun werk. Tot en met 26 mei.

Al sinds de uitvinding van de film door gebroeders Lumière honderd jaar geleden, hebben kunstenaars zich laten inspireren door dit medium. De Hayward Gallery en het British Film Institute in Londen hebben, ter gelegenheid van 100 jaar film, tien kunstenaars gevraagd werk te maken over 'film & kunst'. Spellbound, art and film, nog tot en met 6 mei. Werk van onder anderen Fiona Banner, Damien Hirst, Peter Greenaway, Steve McQueen.

Laatste weekeinde in de Whitechapel Art Gallery voor het beknopte, maar flamboyante overzicht van de Canadese kunstenaar Jeff Wall.

Op Wandering about the future toont de Tate Liverpool zijn nieuwste aanwinsten moderne kunst: sculpturen, schilderijen, fotografie. Werk van Bruce Nauman, Gerhard Richter, George Baselitz. Tot eind augustus.

In de National Portrait Gallery in Londen tot half juli een honderdtal foto's van John Deakin (1912-1972). Deakin fotografeerde voor Vogue veel schrijvers en beeldend kunstenaars, die zich in het Londense Soho ophielden.

De Contemporary Print Show biedt het beste op het gebied van de druktechniek. In het Barbican Centre in Londen tot en met 8 mei de verkoopbeurs voor galeries en uitgevers: etsen, litho's, relief prints en screen prints.

In het Design Museum in Londen 100 Masterpieces: Furniture that made the 20th Century open. Een overzicht van meubels, tot en met de laatste modellen. Tot en met 10 oktober.

ITALIE 26 marmeren beelden van 18de- en 19de-eeuwse beeldhouwers uit Carrara, die voor de Russische tsaren hebben gewerkt, zijn uit de Hermitage van Sint Petersburg voor het eerst terug in hun streek van herkomst. Tot en met 23 juni in de Accademia di Belle Arti in Carrara en het Dogenpaleis in Massa.

De tijd van Savonarola - Fra' Bartolomeo en de school van San Marco: eerste manifestaties in een cyclus ter herdenking van de verbranding van de dominicaan Savonarola in 1498 in Florence. Tot en met 28 juli in Palazzo Pitti en Museo San Marco in Florence, en tot en met 31 juli in het Museo Civico in het gemeentehuis van Pistoia.

Marilyn, de verleiding: grote expositie in het Lingotto in Turijn over de mythe Monroe, tot en met 22 mei.

Venetië wijdt een expositie aan de vorig jaar overleden grote Venetiaanse striptekenaar Hugo Pratt. Tot en met 14 juli in Galleria d'arte moderna aan de Ca' Pesaro.

Cultuur van de zeeën: muzikale manifestaties in vele Italiaanse steden tot en met 6 juni. In iedere stad worden composities uitgevoerd uit de eigen muzikale cultuur en die van de andere deelnemende steden: Sassari, Alghero, La Spezia, Potenza, Riviera d'Ulisse, Cosenza, Noto, Ragusa, Siracusa, Scicli, Bari, Pescara, Cattolica, Chioggia en Triëst. Telefoon van initiatiefnemer maestro Italo Gomez: 0039-6-6542585.

Nog tot en met 7 mei wordt de door Bill Gates aangekochte Leicester-codex van Leonardo da Vinci tentoongesteld in de Accademia Valentino, Rome.

Belangrijke staatsmusea keren bij gebrek aan suppoosten terug naar de oude sluitingstijd om twee uur 's middags. Daaronder zijn het Egyptisch museum in Turijn, het Museum voor Oosterse kunst in Venetië, het Nationaal archeologisch museum in Florence, Palazzo Barberini in Rome en het Capodimonte-museum in Napels.

DENEMARKEN Kopenhagen biedt als culturele hoofdstad dit jaar een aantal grote tentoonstellingen. In het prachtige Museum Louisiana in Humlebaek, langs de Sont, vanaf 15 mei NowHere, een internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst, de grootste ooit in Denemarken gehouden. Tot en met 8 september.

Van 14 tot en met 31 mei in het Koninklijk Theater in Kopenhagen een internationaal Ballet Festival. Met medewerking van het Kirov Ballet (van 21 tot en met 24 mei), het Ballet National de Marseille (15 en 16 mei), het Royal Ballet uit Londen (27 tot en met 30 mei), Maurice Béjart Ballet (17 en 18 mei) en natuurlijk het Koninklijk Deens Ballet (op 14, 19 en 25 mei).

In de haven van Kopenhagen begint vandaag een bijzondere expositie: 96 internationale kunstenaars verplaatsten hun atelier tijdelijk naar containers in wereldhavensteden. De containers zijn vervolgens naar Kopenhagen verscheept en worden nu opengesteld voor publiek. Container '96-Art, tot en met 31 augustus.

Drie Deense musea werkten samen aan drie tentoonstellingen waarin de cultuur van de islam wordt belicht. De expositie Sultan, Shah and Great Mughal in het Nationaal Museum in Kopenhagen richt zich op geschiedenis en cultuur van de islam. The Arabian Journey in het Moesgård Museum in Kopenhagen gaat over de relatie die Denemarken door de jaren heen onderhield met de islam (tot en met 29 september). De thuisbasis van de David Collection in Kopenhagen ruimt een zaal in voor een tentoonstelling over hoe het nabije oosten in de vorige eeuw werd verwoord en verbeeld in Deense kunst en literatuur. Tot en met 29 september.

In Kunstforeningen in Kopenhagen een collectie van art nouveau van de Habsburgers, afkomstig uit diverse musea in Europa. Tot en met 26 mei.

BELGIE De derde editie van KunstenFESTIVALdesARTS, het tweejaarlijks festival van 9 mei tot en met 1 juni in Brussel dat met theater, dans, muziek en beeldende kunst een brug wil slaan tussen de verschillende gemeenschappen in België, telt dit jaar 17 produkties op 14 verschillende locaties. Voorstellingen van onder anderen Schauspielhaus Hamburg, Jan Ritsema (onlangs nog te zien

in Springdance) en Guy Cassiers. Informatie: 00 32 (0)2 5127450.

Galerie Francis van Hoof, Hoogstraat 78 in Puurs presenteert schilderijen van Luc Hoenraet, sculpturen van Etienne Desmet en installaties en sculpturen van Adri A.C. De Fluiter.

Abstracte schilderkunst in België uit de periode 1920-1970 tot en met 7 juli in de Galerie van het Gemeentekrediet in Brussel.

Museum Wuyts-Van Campen in Lier koos dát deel van zijn ruime collectie schilderijen uit, waarop het kostuum een voorname rol speelt. Vervolgens vroeg het museum de conservator van het textiel- en kostuummuseum Vrieselhof in Ranst-Oelegem tijdelijk de kleding uit te lenen zodat beide, kostuum en schilderij, naast elkaar te bezichtigen zijn. Tot en met 16 juni.

In het Museum voor Schone Kunsten in Oostende een retrospectief met aquarellen en pentekeningen van de kunstenaar

Leon Spilliaert die vijftig

jaar geleden overleed. Tot en met 27 mei.

Duitse fotograaf August Sander (1876) heeft vrijwel zijn hele leven gewerkt aan een projekt: Menschen des 20. Jahrhunderts. Het moest een typologie worden van de Duitse samenleving in de vorm van een reusachtig foto-album. Het megaprojekt, dat uiteindelijk onvoltooid bleef, is te zien op een overzicht van Sander in het Paleis van Schone Kunsten in Brussel. Tot en met 12 mei.

Van 2 tot en met 11 mei staat kunstencentrum Vooruit in Gent in het teken van het Vooruit Geluid Festival 96 met ruim twintig concerten, variërend van metal-dub-ambient van Bill Laswell tot doedelzakmuziek door The World's Smallest Pipe Band. Informatie: 00 32 (0)9 267.28.28.

In de Muntschouwburg in Brussel tot en met 11 mei Pelléas et Melisande van Debussy in een enscenering van Herbert Wernicke. Muzikale leiding heeft Antonio Pappano.

Faeces (Bring the blaffon down!) van de Blauwe Maandag Compagnie, geschreven en geregisseerd door Stany Crets is een 'onderzoek van het feestelijk ritueel: herinneringen, liedjes, oude en nieuwe teksten'. Voorstellingen tot en met 25 mei in Schouwburg de Minard in Gent.

'Mysterieuze' horloges zijn horloges waarvan de mechanische voortbeweging aan het oog is onttrokken. In de Brusselse Kredietbank tot en met 15 mei een tentoonstelling van dit soort uurwerken, afkomstig uit het Mechelse Horlogerie-museum.

ZWITSERLAND Laatste weekeinde voor de tentoonstelling Entre Rome et Paris in Musée des Beaux-Arts in Laussanne: een verzameling niet eerder getoonde kunst uit de 14de tot en met de 19de eeuw, afkomstig uit privécollecties. Werken van Dubois, Kauffmann, Töpffer, Charles Gleyre en vele anderen.

Gallerie Jamileh Weber in Zürich presenteert tot en met 22 mei schilderijen van Darryl Pottorf.

Tot en met 12 mei in de Kunsthalle Basel een tentoonstelling van foto's van Nobuyoshi, Larry Clark, Thomas Struth en Christopher Williams, schilderijen van Michel Majerus en sculpturen van Beat Klein.

De tentoonsteling Das Alte China in Kunsthaus Zürich is een groot overzicht van gebruiks- en kunstvoorwerpen uit het Oude China. Tot en met 14 juli.

Bij galerie d'Art Contemporain in Genève Amor Vacui, een glazen installatie van de Milanese kunstenaar Marco Mazzucconi, zowel monumentaal als transparant.

In Kunstmuseum Basel grafisch werk van James Ensor uit de periode 1886-1904 afkomstig uit de collectie van Mira Jacob. Tot en met 5 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden