KUNSTAGENDA BUITENLAND

Een groot retrospectief van Francis Bacon in het Centre Georges Pompidou in Parijs. Meer dan tachtig werken uit de periode 1930-1980 van deze fascinerende schilder van vrees, wanhoop en verval....

FRANKRIJK

In Musée des Beaux-Arts in Rouen tot en met 14 oktober de tentoonstelling Modigliani inconnu, 280 tekeningen van Amedeo Modigliani afkomstig uit de collectie van zijn mecenas Paul Alexandre.

De achtste editie van Visa pour l'Image, een internationaal festival voor fotojournalistiek in Perpignan wordt dit jaar gehouden van 31 augustus tot en met 15 september.

De Galerie Nationale du Jeu de Paume in Parijs wijdt een groot overzicht aan 'een eeuw Engelse beeldhouwkunst', met werk van onder anderen Epstein, Moore, Caro, Cragg en Flanagan. Tot en met 15 september.

Beelden van Alison Wilding in het museum van Calais. Wilding hoort samen met onder anderen Tony Cragg en Bill Woodrow tot de groep van New British Sculpture. Twee recente beelden van haar, Echo en Blue, vormen het middelpunt van een overzicht van haar werk van de afgelopen zeven jaar. Tot en met 10 september.

Een honderdtal schilderijen en tekeningen uit de periode van de Russische romantiek, afkomstig uit het Museum voor Schone Kunsten van het Russische Tver, zijn uitgeleend aan Musée de Picardie in Amiens. Tot en met 3 november zijn werken te zien van Soroka, Chtchedrine en Alekseev en anderen.

In 1946 begon Picasso te werken in een studio in het huidige Musée Picasso in Antibes. Daarom nu de expositie 1946, the art of reconstruction, een overzicht van het werk van kunstenaars die in 1946 in Frankrijk werkten. Een jaar vol drang naar vernieuwing. Tot en met 30 september.

In het Musée d'Art Moderne in Villeneuve d'Ascq tot en met 15 september Collections, collection: een hernieuwde presentatie van de vaste collectie. Voor de eerste keer sinds de opening van het museum dertien jaar geleden is de schenking Masurel te zien, met meesterwerken van Bracque, Picasso, Léger en Modigliani.

De verbeelding van het lichaam, van Man Ray tot nu, is het thema van de expositie L'Art au corps in de MAC, galeries contemporaines des musées,

in Marseille. Tot en met

15 oktober.

DUITSLAND Kunstmuseum Wolfsburg presenteert vanaf 7 september D'Est, Au bord de la fiction, een multimedia-installatie van de Belgische filmmaakster Chantal Akerman. Ze vertaalde de tweedimensionale 'ruimte' van de filmprojectie naar een driedimensionale installatie voor musea. Het 'basismateriaal' van deze installatie is Akermans film D'Est uit 1993. Tot en met 19 januari. Tegelijkertijd openen tentoonstellingen van Wolfgang Tillman (foto's) en van de Amerikaanse kunstenaar John Chamberlain (sculpturen en fotografische werken uit de periode 1967-1995).

De schilderijenreeks The Ten Commandments van Keith Haring hangt vanaf zaterdag in Museum Fridericianum in Kassel, samen met de installatie When Heaven and Hell change Places (1992) van Robert Longo, ook een Amerikaanse kunstenaar. Tot en met 17 november.

Het Westfälische Landesmuseum bezit de grootste verzameling schilderijen (stillevens, portretten en religieuze schilderijen), tekeningen en grafiek van de kunstenaarsfamilie Ludger tom Ring (geb. 1521) en zijn beide zonen Hermann en Ludger. Een overzicht, tot en met 10 november.

Bij de videoinstallatie van Bill Seaman in de Kunst und Ausstellungs in Bonn waart de bezoeker rond in een virtuele, electronische ruimte. Van 6 september tot en met 3 november.

De Berlijnse kunstwereld moet onder druk van de bezuinigingen wat inbinden, maar de Berliner Festwochen hebben - van 2 tot en met 30 september - nog genoeg te bieden. Tot de attracties horen Simon Rattle en zijn orkest van Brimingham, Kurt Masur en The New York Philharmonic en de Tsjechische Philharmonie onder leiding van Gerd Albrecht. De Junge Deutsche Philharmonie en vijf Berlijnse orkesten (voorop de Berliner Philharmoniker onder leiding van Claudio Abbado, Franz Welser-Möst en Günter Wand) spelen thuiswedstrijden. Verder koorconcerten, recitals (Pollini, Barbara Bonney) en veel kamermuziek (Vermeer Quartet, Guarneri Quartet en ensembles met Sabine Meyer en Viktoria Mullova). Tel. 00-49-3025489-250.

Meer dan zestig werken van de Britse schilder Howard Hodgkin zijn verzameld op een retrospectief in de Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen in

Düsseldorf. Tot en met 20 oktober.

De Kunst- und Ausstellungshalle in Bonn presenteert in de serie 'grootse verzamelingen' tot en met 12 januari de collectie moderne kunst uit het Moderna Museet Stockholm.

In de Neue Nationalgalerie (Potsdammerstrasse 50) in Berlijn een retrospectief van Georg Baselitz. Met schilderijen uit de jaren zestig, maar ook recent werk. Tot en met 29 september.

OOSTENRIJK

Het Brucknerhaus in Linz maakt zich in het honderdste sterfjaar van de componist op voor een bijzonder Brucknerfestival. Het duurt van 8 tot en met 30 september, en bevat een cyclus van negen Brucknersymfonieën, door het Bruckner Orchester Linz, het orkest van de Weense omroep ORF, het Gewandhausorkchester Leipzig, de Wiener Philharmoniker, de Münchner Philharmoniker, het Londense Philharmonia Orchestra en andere gerenommeerde Klangkörper. Verder nieuwe opera van Peter Androsch en Harald Kislinger (Geschnitzte Heiligkeit), solistenconcerten en kamermuziek. Tel. 00-43-7327612; fax 783745.

Parallel aan het Brucknerfestival loopt de tentoonstelling Vom Ruf zum Nachruf. In Schloss Mondsee (bij Salzburg) worden vierhonderd kunstwerken en voorwerpen getoond die Bruckner zouden hebben beïnvloed of die een fase van zijn leven markeren. Werk van Klimt, Schiele maar ook de reisgarderobe van Gustav Mahler. In Stift St. Florian (bij Linz) een tentoonstelling over het werk en leven van Bruckner. Tot en met 28 oktober.

De Oostenrijkse galerie Belvedere presenteert in slot Halbturn in Wenen Aufgetischt, twee eeuwen stillevens. Tot en met 27 oktober. Tot en met 8 september in de galerie ook portretten, landschappen en stillevens van de Weense schilder Sergius Pauser.

GROOT-BRITTANNIE 'Foley kunstenaars' zijn specialisten in geluidseffecten voor films. Tacita Dean maakte een verhaal op basis van geluidseffecten. Tot en met 10 november is het te horen in de Tate Gallery in Londen.

Het retrospectief van de Britse veelzijdige ontwerper William Morris, die honderd jaar geleden overleed, loopt dit weekeinde af in het Victoria and Albert Museum in Londen. Morris heeft een grote invloed gehad op het twintigste-eeuwse ontwerp. Bijeengebracht zijn meer dan 500 werken: tapijten, meubels, boeken, tegels, schilderijen, tekeningen en textiel.

The Open is een manifestatie in Oost-Londen met een tentoonstelling in de Whitechapel Art Gallery van bijna tweehonderd kunstenaars en een atelierroute (elke zaterdag en zondag) waar meer dan duizend kunstenaars aan meewerken. Tot en met 15 september.

In het Stephen Joseph Theatre in Scarborough tot en met 14 september It could be any one of us, geschreven èn geregisseerd door Alan Ayckbourn. Een spannende comedy met alle ingrediënten van een traditionele 'whodunnit': een donker huis, een stormachtige nacht en een lijk. Met Richard Derrington en Juliet Mills.

Een nieuwe generatie architecten afkomstig uit 10 landen presenteert zich tot en met 21 september in RIBA Centre in Londen.

Buckingham Palace heeft zijn deuren geopend voor publiek. Nieuwsgierigen kunnen tot eind september een kijkje nemen in het koninklijk paleis.

Een grote overzichtstentoonstelling van Alberto Giacometti (1901-1966) in de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh. Beeldhouwwerken, schilderijen en tekeningen. Tot en met 22 september.

ZWITSERLAND

Vanaf 7 september in Kunstmuseum Basel een tentoonstelling van aquarellen uit de eigen collectie. De expositie omvat aquarellen van Cézanne, Nolde, Baselitz en Paul Klee. Tot en met 10 november. Tot en met 29 september in het kunstmuseum ook nog Fremdkörper: videoinstallaties van Matthew Barney, Garry Hill en Bruce Nauman.

Kunsthaus Zürich heeft vanaf vandaag een grote tentoonstelling van 20ste-eeuwse fotografie, samengesteld uit de eigen collectie. Foto's van onder anderen Sander, Steichen, Man Ray, Laszlo Moholy-Nagy. Im Kunstlicht, tot en met 10 november.

Het muziekfestival van Montreux-Vevey duurt nog tot en met 24 september, en biedt vrijwel dagelijks een recital, een kamermuziekoptreden of een orkestconcert. Een revue van grote namen: Alessandra Marc, Staatskapelle Dresden, Giuseppe Sinopoli, Gustav Leonhardt, Frans Brüggen, Orchestre de la Suisse Romande, Barry Douglas, Zoltan Kocsis, Anner Bijlsma's ensemble Archibudelli. Tel. 00-41-21-9635450; fax 9632506.

DENEMARKEN Kopenhagen biedt als culturele hoofdstad dit jaar een aantal grote tentoonstellingen. In het prachtige Museum Louisiana in Humlebaek, langs de Sont, NowHere, een tentoonstelling van hedendaagse kunst, de grootste ooit in Denemarken gehouden. Tot en met 8 september. Tevens in Kopenhagen City Space: beelden en installaties verspreid door de stad, van o.a. Dennis Adams, Giny Vos en Daniel Buren.

Edvard Munch werd in verschillende perioden in zijn leven gefascineerd door het thema 'werk'. In het Arbeidersmuseum (Arbejdermuseet, Rmersgade 22) in Kopenhagen 65 schilderijen van Munch die dit relatief onbekende aspect van zijn werk tonen. Tot en met 20 oktober.

Drie tentoonstellingen in Kopenhagen over de islam. De expositie Sultan, Shah and Great Mughal in het Nationaal Museum richt zich op de cultuur van de islam. The Arabian Journey in het Moesgård Museum gaat meer over de relatie die Denemarken door de jaren heen onderhield met de islam. De thuisbasis van de David Collection ruimt een zaal in voor een tentoonstelling over het Nabije Oosten in de negentiende eeuw. Tot en met 29 september.

BELGIE Onder de titel Onbekend maakt onbemind opent het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent zaterdag drie tentoonstellingen over drie 'vergeten' schilders, Auguste Chabaud, Frans Piens en Johanna Kaiser. Hun eigenzinnige werk is tot en met 13 oktober te zien.

Dialogen uit Moravia's roman La Noia vormden het uitgangspunt voor de filminstallatie van Franciska Lambrechts, die staat opgesteld in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Een tweede zaal toont een reeks van haar geschilderde zelfportretten. Tot en met 29 september.

APP.BXL, een appartement aan de Place Fontainas 22 in Antwerpen, biedt vanaf zaterdag ruimte aan de eerste solo-expositie van Job Koelewijn in den vreemde. Zijn werk strekt zich uit van foto's en sculpturen tot installaties. Tot en met 20 oktober.

Je laten meedrijven op het ritme van tingeltangelcactussen, luidt het advies aan de toeschouwer van de voorstelling Champ D'Action op muziek van John Cage. Op 1 september is het stuk van regisseur Peter Zegveld voor de laatste keer te zien in theater De Singel in Antwerpen.

Pierrot Lunaire van Arnold Schönberg zijn atonale en 'op hol geslagen' liederen die hij componeerde voor spreekstem, piano, fluit, klarinet, viool en cello. Het muziekkamerwerk is op 8 en 9 september te beluisteren in De Singel in Antwerpen. Daarnaast staat op beide avonden Quator pour la fin du temps van Olivier Messiaen op het programma, uitgevoerd door Klangforum Wien onder leiding van Christoph Marthaler.

De tentoonstelling Meesterwerken op doek & keramiek in kunstcentrum Oud Sint-Jan in Brugge toont een zeldzame combinatie van keramiek, schilderkunst en grafische kunst uit de fauvistische periode. Werk van Jean Puy, Louis Valtat, Georges Rouault en Kees van Dongen. Tot en met 17 november.

ITALIE

Het festival Settembre Musica in Turijn is van 3 tot en met 7 september gewijd aan Louis Andriessen, met uitvoeringen van De Tijd en De Materie (RAI-Auditorium). Van 5 tot en met 22 september exposeren zeven Nederlandse foto-instellingen in Fondazione Italiana per la Fotografia, Via Avogadro 4, Turijn.

Renaissance-gobelins, tot en met 30 september in Palazzo Vecchio, Florence. Aldaar ook, eveneens tot en met 30 september, Caravaggio van Malta tot Florence.

Oude Italiaanse feestgewaden, tot en met 31 december in galleria del Costume, Palazzo Pitti, Florence.

Werk van veertig kunstenaars uit de jaren 1968, 1969 en 1970. Tot en met 30 september in het voormalige klooster La Salerniana, Erice, Sicilië.

De Belg Jan Vercruysse exposeert tot en met 29 september in Studio per l'Arte Contemporanea Tucci Russo, Torre Pellice (bij Turijn).

Art of heaven: ancient Chinese traditional technology, tot en met 22 september in Palazzo delle Arti, Todi. Deze expositie is een uitloper van het toneel-, muziek- en dansfestival van Todi, dat op 1 september sluit met optredens van drie Italiaanse rockgroepen.

Mega-shows van de zangers Vasco Rossi, Ligabue, Venditti en Baglioni op het l'Unità-feest van de partij PDS in Modena, tot en met 23 september.

Schilderijen van Guttuso, Balla, Fontana, Baj, Veronesi, Melotti en Tavernari zijn te zien in het nieuwe museum voor moderne kunst in het Masnago-kasteel, Varese.

Het tweede deel van het muziekfestival in Villa Rufolo in Ravello, van 2 tot en met 28 september, is gewijd aan kamermuziek. Tel. 0039-89-858149, fax 0039-89-858249.

Aflopende manifestaties: De schoot van het geluid over de pianist Benedetti Michelangeli (5 september, Palazzo Martinengo, Brescia); op 8 september: verborgen schatten uit het al jaren gesloten Palazzo Madama in Turijn (Palazzo Stupinigi, Turijn); schilderijen en tekeningen van Guttuso (Palazzo Massari, Ferrara); Sironi, de mens en de berg (Galleria d'Arte Ciman, Asiago); Gilbert & George 1971-1996 (Galleria d'Arte Moderna, Bologna).

NEW YORK Van 5 tot en met 8 september staat Soho in het teken van het Soho Arts Festival. Wat ooit begon als een feestje om de opening van het kunstseizoen te vieren is uitgegroeid tot een vierdaags festival met openingen van 100 galeries, forums van en voor verzamelaars, symposia en lezingen. Inlichtingen: 00-12129254200.

In The Museum of Modern Art, 11 West 53 Street New York, tot 5 november de veelgeprezen presentatie van Dutch design zoals dat de afgelopen tien jaar is geproduceerd: eigenzinnig, humoristisch en sober.

Acht artiesten werpen hun licht op heroïsme aan het eind van de twintigste eeuw in de tentoonstelling Heroic Painting. Tot en met 8 september in het Queens Museum of Art (Flushing Meadows Corona Park, Queens), tot deze datum tevens een selectie schilderijen van Jack B. Yeats.

Ceremony of Spirit: Nature and Memory in Contemporary Latino Art omvat werken van zestien artiesten, onder wie Pepón Osorio, Arturo Lindsay, Regina Vater en Ismael Frigerio. Tevens de tentoonstelling bitie From the Studio: Artists-in-residence, 1995-96. Met werk van Chakaia Booker, Richard Lewis en Michael Richards. Tot en met 15 september in Studio Museum in Harlem (144 West 125th Street).

An American Story in het Whitney Museum of American Art (945 Madison Avenue, t.h.v. 75th Street) toont weinig bekende schatten uit de twintigste-eeuwse Amerikaanse kunst. Tot en met 6 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden